Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan Porošenko HS:lle: Emme luovuta palaakaan maata

Ukrainan presidentti Petro Porošenko vaatii Venäjä-pakotteiden jatkamista. Itä-Ukrainasta luopuminen ei ole vaihtoehto, hän kertoo haastattelussa HS:lle.

Ulkomaat
 
Porošenko: Putin rikkoi sääntöjä
Porošenko: Putin rikkoi sääntöjä
Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoo Venäjän presidentin muuttaneen kansainvälisen turvallisuusjärjestelmän. Toimittaja: Jussi Niemeläinen, kuvaus ja leikkaus: Katarina Sällylä

Itä-Ukrainan kapinallisalueista luopuminen ei ole mikään vaihtoehto Ukrainalle, Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoo.

"Kyse on Ukrainan alueesta. Alueella asui neljä miljoonaa ukrainalaista", Porošenko kertoo Helsingin Sanomille, itävaltalaiselle Kurierille ja ranskalaiselle Libérationille Kiovassa lauantaina antamassaan haastattelussa.

"Minun velvollisuuteni on huolehtia maani alueellisesta koskemattomuudesta."

Niinpä Venäjän valtaama Krimikään ei ole neuvottelukysymys.

Itä-Ukrainan sota on riehunut jo yli vuoden, eikä helmikuussa solmittu tulitaukosopimus ole monin paikoin pitänyt.

YK on arvioinut sodassa kuolleen jo yli 6 800 ihmistä, mutta monet arvelevat oikean uhriluvun voivan olla vielä korkeampi. Sota alkoi viime vuoden huhtikuussa, kun Kiovan vallanvaihdon ja Krimin valtauksen jälkeen Itä-Ukrainassa alettiin vallata hallintorakennuksia.

Venäjä on sitkeästi kiistänyt olevansa osapuoli sodassa tai tukevansa kapinallisia aseellisesti, vaikka Ukrainassa on jäänyt kiinni useita venäläissotilaita.

Venäjän mukaan Ukrainassa olevat venäläiset ovat kapinallisiin liittyneitä vapaaehtoisia.

Porošenko sanoo maansa kaakkoisosan olevan käytännössä Venäjän miehittämä.

"On Venäjän propagandaa, että tämä olisi ukrainalaisten välinen konflikti", hän sanoo.

"Tämän ongelman ratkaisemiseen tarvitaan vain kaksi asiaa: vieraiden joukkojen vetäminen alueeltani ja [Ukrainan ja Venäjän välisen] rajan sulkeminen."

Porošenko antaa haastattelun presidentinkansliassa Bankova-kadulla Kiovan keskustassa. Päivä on ollut kiireinen, ja presidentti on illansuussa aikataulusta myöhässä. Sunnuntaina pitäisi lähteä itärintamalle eli ukrainalaisittain terrorismin vastaisen operaation alueelle.

Porošenko puhuu englantia ja pysyy korostetun rauhallisena, vaikka kaikki kysymykset eivät olekaan miellyttäviä.

Monet ukrainalaiset ovat nimittäin olleet pettyneitä uudistusten hitauteen, joidenkin mielestä olemattomuuteen. Porošenkon valtaan nostanut toissa talven mielenosoitusliike halusi muuttaa poliittisen järjestelmän, joka on korruptoitunut ja Neuvostoliiton hajottua rikastuneiden miljardöörien hallitsema.

Katarina Sällylä
HS tapasi Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Kiovassa lauantaina.
HS tapasi Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Kiovassa lauantaina.

Porošenkon mukaan uudistukset on aloitettu ja paljon on saatu jo aikaan esimerkiksi pankkisektorilla ja poliisivoimien uudistamisessa. Vallan jakaminen aluetasolle etenee myös. Hän kertoo Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtajan Christine Lagarden kehuneen juuri puhelimessa Ukrainan saavutuksia ja muistuttaa IMF:n myöntäneen perjantaina Ukrainalle lähes 1,7 miljardin lainaerän tukipaketistaan.

"Ihmiset kuitenkin haluavat välittömiä tuloksia. Heillä on siihen oikeus. Huolimatta sodasta, huolimatta siitä, ettei mitään uudistuksia ole tehty 20 vuoteen, heillä on siihen oikeus."

Porošenkon mukaan myös oligarkeilta on alettu riisua valtaa. Hän on itsekin varakas mies, omaisuuden arvoksi on laskettu ainakin satoja miljoonia euroja, ja huomauttaa, että rikkaillakin pitää olla oikeus osallistua politiikkaan.

Omaisuutta on ollut sodan aikana hankala myydä, hän sanoo. Omaisuus on nyt siirretty rahaston haltuun, ja hän vakuuttaa kaiken olevan läpinäkyvää. Kaikki kriitikot eivät ole hiljentyneet.

Kärsimättömyyttä lisää talouskurimus. Valuutan arvo on romahtanut, inflaatio on ollut jo muutaman kuukauden noin 60 prosenttia ja talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna noin 9,5 prosenttia.

Ukraina on uhannut jo lyhennysten laiminlyönneillä, jos velkojat eivät suostu antamaan osaa lainoista anteeksi.

Porošenkon mukaan talousongelmille on helppo selitys.

"25 prosenttia teollisuustuotannostamme on miehitetyllä alueella."

Tähän päälle tulee Venäjän aloittama kauppasota, Porošenko sanoo. Venäjä oli ukrainalaistuotteiden päämarkkina, mutta nyt se on suljettu.

Ukrainan talous oli tosin huonossa hapessa jo ennen sotaa.

Sota on aiheuttanut muitakin ongelmia. Vapaaehtoisjoukot olivat Ukrainalle tärkeitä sodan alussa viime vuonna, ja Porošenkon mukaan ne auttoivat armeijan vahvistamisessa.

Viime kuussa Lounais-Ukrainan Mukatševessa kuitenkin äärioikeistolaisista ja kansallismielisistä koostuvan Oikean sektorin miehet ammuskelivat poliiseja. Koska poliisilaitoskin on korruptoitunut, kyseessä on arveltu olleen kiista tuottoisasta salakuljetuksesta. Moni silti pelästyi, sillä vapaaehtoisryhmien aseman on pelätty vahvistuneen jo liikaa.

Presidentti sanoo joukkojen olevan kurissa ja nyt kyseessä olleen rikollisia, jotka käyttivät poliittista "brändiä".

"Poliisin pitäisi olla yhtä tehokas kuin armeijan, koska emme taistele vain maan itäosissa vaan myös muualla maassa epävakautta haluavia voimia vastaan."

Hän sanoo, että radikaalitkin puolueet on hyväksyttävä, mutta niiden on turha yrittää esittää pitävänsä omia armeijoitaan.

"Väkivallan monopolin pitää olla valtiolla."

Hän sanoo sen olevan erityisen tärkeää nyt, sillä usein sodan aikana ja sodan jälkeen esiintyy epävakautta, kun rintamalta palaavista osa ei sopeudu.

Porošenko korostaa Itä-Ukrainan sodan merkitystä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin rikkoi Krimin valtauksella ja Itä-Ukrainassa kylmän sodan jälkeisen globaalin turvallisuusjärjestyksen, hän sanoo.

Suomalaisillekin on, suomalaislehden haastattelussa, tietysti terveisiä.

"Voiko hän hyökätä myös Suomeen? Voi. Ja Suomi tietää sen."

"Kun puhumme taisteluista idässä, emme puhu vain taistelusta Ukrainan itsenäisyyden, itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden puolesta", hän sanoo.

"Taistelemme koko Euroopan demokratian, vapauden ja turvallisuuden puolustamisesta."

Lännen tuki tarkoittaa viittä asiaa: eurooppalaista solidaarisuutta, transatlanttista yhtenäisyyttä, uudistusten tukemista, hyökkääjän motivointia muuttamaan käytöstään ja Minskin tulitaukosopimuksen toimeenpanon tehokasta johtamista.

Aseita hän ei mainitse.

"Uudistusten tukeminen sisältää myös taloudellisen tuen."

"Motivointi" taas tarkoittaa Venäjän vastaisia pakotteita.

Lisäksi Itä-Ukrainaan tarvitaan rauhanturvaajia, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat