Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bukarestin Bruce Leen orpolapsihovi etsi suojaa viemäreistä – poliisi hääti kodittomat kadulle

Romanian poliisi teki viime viikolla operaation viemäreihin. Nyt kodittomat asuvat kaduilla.

Ulkomaat
 
Radu Ciorniciuc
Bukarestin Gara du Nord -rautatieaseman alla asui vielä muutamia viikkoja sitten jopa sata koditonta huumeidenkäyttäjää. "He pitävät toisiaan perheenä", kertoo avustustyöntekijä Alina Dumitriu.
Bukarestin Gara du Nord -rautatieaseman alla asui vielä muutamia viikkoja sitten jopa sata koditonta huumeidenkäyttäjää. "He pitävät toisiaan perheenä", kertoo avustustyöntekijä Alina Dumitriu. Kuva: Radu Ciorniciuc

Euroopan unionin itälaidalla, Romanian pääkaupungin Bukarestin alla on vuosikausia elänyt unohdettujen ihmisten yhteisö.

Gara du Nordin rautatieaseman liepeillä kymmenien kodittomien huumeidenkäyttäjien ja orpolasten yhdyskunta on asuttanut pimeitä ja ahtaita viemäritunneleita. Siellä hiuksensa hopeaspraylla maalaava entinen katutappelija lempinimeltään " Bruce Lee " pyöritti omaa maanalaista valtakuntaansa, jossa impattiin maalia ja piikitettiin huumeita teknomusiikin tahtiin.

Vaan ei enää. Viime viikolla Romanian poliisi teki suuroperaation viemäreihin. Maanalaisen lain ja järjestyksen takuumies Lee ja kourallinen muita jengin jäseniä pidätettiin huumeratsioissa.

"Viemärissä asui jopa sata ihmistä. Nyt he asuvat kaduilla", sanoo kodittomien hiv-positiivisten parissa työskentelevä Alina Dumitriu puhelimessa.

EU:hun vuonna 2007 liittyneen Romanian talous on kasvanut hyvää tahtia, mutta se on silti unionin köyhimpiä maita. Isoimpia ongelmia on asunnottomuus: pelkästään Bukarestissa arvioidaan olevan 5 000 koditonta. Kodittomien keskuudessakin Gara du Nordin moniongelmaiset tapaukset ovat surkeimmassa asemassa.

Radu Ciorniciuc
Noin 40-vuotias "Bruce Lee" (kesk.) piti järjestystä viemärissä ja pyöritti huumekauppaa ennen pidätystään. Hänen kerrotaan eläneen maan alla yli 20 vuotta.
Noin 40-vuotias "Bruce Lee" (kesk.) piti järjestystä viemärissä ja pyöritti huumekauppaa ennen pidätystään. Hänen kerrotaan eläneen maan alla yli 20 vuotta.

Romanian kodittomat ovat ennenkin etsiytyneet maan alle. "Viemärilapsista" eri puolilla Romaniaa on raportoitu kansainvälisissä viestimissä 2000-luvulla silloin tällöin.

Asutut tunnelit ovat perua kommunistiajalta. Ne yhdistävät lähiöiden kerrostaloja keskuslämmitysverkkoon. Putkissa virtaava kuuma vesi pitää tunnelit lämpiminä – tai tuskallisen kuumina – ympäri vuoden.

Tausta

Romanian orvot järkyttivät 1990-luvulla

Kun diktaattori Nicolae Ceausescun hallinto romahti väkivaltaisessa vallankumouksessa Romaniassa 1990-luvun kynnyksellä, maan laitoslasten kauhistuttavat olot tulivat kansainväliseen julkisuuteen.

Maassa oli lähes 900 erilaista laitosta "tuottamattomien" ihmisten – lasten, vanhusten ja vammaisten – säilyttämiseen. Pystyyn mätänevistä rakennuksista löytyi noin 100 000 ihmistä, joista valtaosa oli hylättyjä lapsia. Taustalla oli kommunistihallinnon väestöpolitiikka, joka kielsi ehkäisyn ja abortin ja kannusti köyhiä perheitä luovuttamaan lapset valtion hoidokeiksi.

Kuvat lastenkodeista kouraisivat kansainvälisen yhteisön omaatuntoa. Jopa poptähti Michael Jackson vieraili huolestuneena romanialaisessa orpokodissa. Kuvat saivat aikaan adoptioaallon. Maasta adoptoitiin ulkomaille kymmenätuhansia lapsia, kunnes Romania vuonna 2005 kielsi kansainväliset adoptiot korruption vuoksi.

Laitoksia on sittemmin uudistettu, mutta brittikanava BBC:n tutkiva ryhmä löysi vuonna 2009 vielä paljon ongelmia lastenkodeista, tilanahtaudesta työntekijöiden puutteeseen. Monet orpokotien kasvateista päätyvät ennen pitkää kaduille ilman kunnollisia elämäntaitoja. Katulapset ovat 2000-luvulla vähentyneet Bukarestin katukuvassa, mutta avustusjärjestöjen mukaan heikoimmassa asemassa oleville on tarjolla vähän apua. Nuorten huumeriippuvaisten hoito on Bukarestissa olematonta, sanoo aids-työtä asunnottomien parissa tekevä Dan Popescu.

Useat viemärien asukit ovat niin ikään kommunismin luomuksia. Monien tausta on Romanian pahamaineisissa orpokodeissa, jotka paljastuivat diktaattori Nicolae Ceausescun vallan romahdettua vuonna 1989.

Kommunismin aikaan ehkäisyvälineet ja abortti olivat kiellettyjä, joten kymmeniätuhansia ei-toivottuja lapsia sysättiin surkeisiin lastenkoteihin. Romania on sittemmin petrannut perhepolitiikkaansa ja lastenkotien tasoa, mutta monet entiset orpokotien asukit päätyvät yhä kaduille, prostituutioon ja huumeriippuvuuteen.

"Monet heistä ovat asuneet kadulla täytettyään 18 ilman minkäänlaista tukea. Joillain on jo omia lapsia", Dumitriu sanoo.

Jo ennen ratsiaa Gara du Nordin yhteisö herätti kansainvälistä huomiota: muun muassa brittiläinen Channel4 ja yhdysvaltalainen ABC News lähettivät viime vuonna kuvausryhmän tutustumaan Bruce Leen hoviin. Bukarestilaisille he ovat olleet pitkälti näkymättömiä.

"Heitä ei pidetty ongelmana, ennen kuin kansainvälinen media kiinnostui heistä", sanoo aids-työtä asunnottomien parissa tekevä Dan Popescu puhelimessa. "Nyt heidät on vain siivottu pois silmistä ja levitetty ympäri kaupunkia. Sama tehtiin vuonna 2006 Bukarestin Nato-huippukokouksen aikaan."

Poliisi on Dumitriun mukaan sulkenut tunnelit ja partioi näkyvästi Gara du Nordin ympäristössä. Maanalaiset asukit ovat kaikonneet, kuka minnekin. Kourallinen tunneleista häädettyjä teinejä nukkui torstai-iltana metroaseman takana, Dumitriu kertoo. "Yritämme löytää loput. He ovat sairaita ja tarvitsevat puhtaita neuloja ja apua."

Suurin osa tunnelien asukkaista on huumeriippuvaisia. Halvin ja suosituin huumausaine on hopeamaali Aurolac, jonka höyryjä nuorimmatkin lapset hengittävät päihtymistarkoituksessa. Lähes kaikki yhteisössä ovat hiv-positiivisia. Monet sairastavat muun muassa tuberkuloosia ja b-hepatiittia.

"Levittämällä heidät ympäri kaupunkia poliisi on virittänyt biologisen aikapommin", Popescu sanoo.

Bruce Leetä puolestaan odottaa nippu syytteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta ja huumekaupasta. Bukarestilainen Adevarul-lehti kertoi viime viikolla Bruce Leen värvänneen viemäristä väkeä huumeliigaansa. Poliisin mukaan Lee on vaurastunut laittomuuksillaan mutta päättänyt silti elää viemärissä omiensa ympäröimänä.

Leen rikoksista huolimatta monet nuoret ovat aina palanneet hänen helmoihinsa viemäriin, Popescu kertoo. Yhteiskunnalla ei ole heille paljon tarjottavaa.

"He voivat vain valita riistäjänsä. Koulukodissa he ovat isoimpien poikien armoilla. Bruce Lee käyttää heitä ehkä hyväkseen, mutta ainakin he saavat impata ja polttaa tupakkaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat