Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusallinen oikeudenkäynti venyy Egyptissä: "Olemme nääntyneitä ja turhautuneita"

Toimittajien oikeudenkäynti rasittaa Egyptin ja Yhdysvaltojen suhteita

Ulkomaat
 
Brendan Smialowski Reuters
Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri (oik.) kuunteli Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn puhetta tiedotustilaisuudessa Kairossa tapaamisensa jälkeen.
Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri (oik.) kuunteli Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn puhetta tiedotustilaisuudessa Kairossa tapaamisensa jälkeen. Kuva: Brendan Smialowski Reuters

Egyptiläinen oikeusistuin lykkäsi sunnuntaina jälleen kolmen Al Jazeera -televisiokanavan toimittajan pitkään venynyttä oikeuskäsittelyä, uutistoimisto AFP kertoo. Kolmikkoa syytetään islamistisen Muslimiveljeskunnan avustamisesta. Egyptin hallitus on määritellyt sen terroristijärjestöksi.

Toimittajien tuomitseminen sunnuntaina olisi ollut hyvin kiusallista presidentti Abdel Fattah al-Sisille, sillä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on viikonloppuna vierailulla Egyptissä. Paljon kansainvälistä huomiota saanutta oikeudenkäyntiä on pidetty länsimaissa Egyptin yrityksenä rajoittaa sananvapautta.

Tästä on kyse

 Egyptin presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta helmikuussa 2011.

 Muslimiveljeskuntaa edustanut Muhammed Mursi valittiin presidentiksi kesäkuussa 2012.

 Armeija kaappasi vallan Muslimiveljeskunnalta heinäkuussa 2013. Satoja tapettiin operaatioissa veljeskuntaa vastaan.

 Abdel Fattah al-Sisi valittiin presidentiksi kesäkuussa 2014.

Egyptin ulkoministeri Sameh Shukri kuitenkin väitti ulkoministeri Kerryn kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei yhtäkään toimittajaa ole Egyptissä pidätetty työnsä takia. Toimittajien oikeuksia puolustava kansalaisjärjestö on kuitenkin laskenut ainakin 18 työnsä vuoksi vangitun toimittajan viruvan egyptiläisissä vankiloissa.

Oikeudenkäyntipäivää siirrettiin jo torstaina, sillä tuomari Hassan Faridin kerrottiin olevan sairaana. Sunnuntaina syyksi annettiin se, ettei muita syytettyjä voitu tuoda oikeuden eteen selleistään. Oikeuskäsittely siirtyi elokuun lopulle.

Al Jazeeran toimittajien oikeusprosessi on venynyt jo yli puolitoista vuotta. Australialainen Peter Greste, kanadalainen Mohamed Fahmy ja egyptiläinen Baher Mohamed pidätettiin joulukuussa 2013 osana Muslimiveljeskunnan vastaista turvallisuusoperaatiota, jossa arvioidaan saaneen surmansa tuhat ihmistä.

Greste ja Fahmy tuomittiin seitsemäksi vuodeksi ja Mohammed kymmeneksi vuodeksi vankeuteen kesäkuussa 2014.

Helmikuussa egyptiläinen vetoomustuomioistuin päätti perua toimittajien tuomiot ja vapautti heidät takuita vastaan, sillä alkuperäinen tuomio oli annettu sen mukaan puutteelliseen todistusaineistoon perustuen.

Oikeusistuin määräsi kuitenkin uuden oikeuskäsittelyn. Australialainen Greste karkotettiin vapautuksen jälkeen kotimaahansa, mutta häntä vastaan käydään oikeutta poissaolevana.

Al Jazeeran englanninkielisen kanavan vastaava tuottaja Giles Trendle kutsui oikeusprosessia kafkamaiseksi ja syytteitä naurettaviksi ja perusteettomiksi.

"Olemme nääntyneitä ja turhautuneita. Haluamme vain oikeuden tapahtuvan, mutta oikeus näyttää vain viivästyvän."

Yhdysvalloille oikeusprosessin saama kansainvälinen huomio on kiusallista, sillä se on pyrkinyt parantamaan välejään liittolaiseensa Egyptiin. Oikeudenkäynti kiinnittää huomion Egyptin synkkään ihmisoikeustilanteeseen, jota Yhdysvallat on arvostellut vain maltillisesti.

Yhdysvaltain ja Egyptin välit viilenivät, kun armeija syrjäytti Muslimiveljeskuntaa edustaneen presidentti Muhammed Mursin vuonna 2013.

Tuhansia ihmisiä pidätettiin vallanvaihdosta seuranneissa operaatioissa. Mursi ja monet muut Muslimiveljeskunnan johtohahmot on tuomittu kuolemaan.

Armeija kiristi otettaan myös kansalaisyhteiskunnasta ja mediasta. Heinäkuun alussa Egyptin hallitus teki aloitteen laista, joka kieltäisi toimittajia julkaisemasta terrori-iskuista uutisia, jotka ovat ristiriidassa virallisten tietojen kanssa.

Egyptiläisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan lain tarkoituksena on kaventaa lehdistönvapautta ja laajentaa viranomaisten toimivaltuuksia laajentamalla terrorismin määritelmää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat