Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä Välimeren yli Eurooppaan pyrkivät ihmiset pakenevat? HS keräsi kysymyksiä ja vastauksia aiheesta

Siirtolaisliike Välimeren yli Eurooppaan kiihtyy. Afrikkalaisista pakolaisista valtaosa pakenee konflikteja tai vainoa. Useat heistä jäävät silti Afrikkaan.

Ulkomaat
 
Pascal Rossignol Reuters
Etiopialaiset ja eritrealaiset pakolaiset lauloivat sunnuntaimessun aikana lähellä Ranskan Calais'ta.
Etiopialaiset ja eritrealaiset pakolaiset lauloivat sunnuntaimessun aikana lähellä Ranskan Calais'ta. Kuva: Pascal Rossignol Reuters

Mitä Välimeren yli Eurooppaan pyrkivät ihmiset pakenevat?
Tänä vuonna Välimeren ylitse Afrikasta Eurooppaan on tullut jo ennätykselliset 137 000 ihmistä. Heistä 68 prosenttia on lähtöisin viidestä maasta: Syyriasta, Afganistanista, Eritreasta, Somaliasta ja Nigeriasta, selviää YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastoista.

Näistä viidestä kaikissa paitsi Eritreassa käydään aseellista konfliktia.

"Kun Eurooppa keskustelee parhaasta tavasta ratkaista kriisi Välimerellä, yksi asia on selvä: useimmat meren yli tulevista ihmisistä ovat pakolaisia, jotka etsivät suojelua sodalta ja vainolta", sanoi UNHCR:n pääsihteeri António Guterres, kun luvut julkistettiin heinäkuun alussa.

Alle puolet Välimeren venepakolaisista on lähtöisin Afrikan maista, mutta Afrikka on kauttakulkupaikka Lähi-idän ja Afganistanin konfliktien pakolaisille.

Esimerkiksi syyrialaisia on sisällissotaa paossa naapurimaissa noin neljä miljoonaa. Heistä pieni osa pyrkii Afrikan kautta Eurooppaan. Yksi reitti on lentää esimerkiksi Sudanin Khartumiin tai Etiopian Addis Abebaan ja pyrkiä sieltä ensin Saharan autiomaan ja sitten Välimeren yli Eurooppaan.

Afrikan valtioista Eurooppaan pyrkivien joukossa on paljon ihmisiä sellaisilta alueilta, joissa uhkana ovat islamistiset ääriliikkeet. Näitä ovat esimerkiksi suuri osa Somaliaa, Malin pohjoisosat ja Nigerian koillisosa.

 

Miksi Eritreasta pakenee niin moni?
Välimeren yli tulevista pakolaisista eritrealaiset ovat toiseksi suurin ryhmä syyrialaisten jälkeen.

Eritreasta lähtevät sanovat tärkeimmäksi lähtösyyksi pakkovärväyksen asevoimiin. "Afrikan Pohjois-Koreaksi" kutsuttua Eritreaa johdetaan diktaattorimaisesti. Värväys asevoimiin voi pakolaisten mukaan tarkoittaa elinikäistä palvelusta.

Hallitus myös vainoaa poliittisia vastustajiaan, harjoittaa kidutusta ja vangitsemisia ilman oikeudenkäyntejä. Ihmisoikeusrikkeitä on todennettu esimerkiksi YK:n erityiskomission ja Amnestyn tutkimuksissa. Eritrean hallitus kiistää syytökset.

 

Huolehtivatko Afrikan maat pakolaisista?
Suurin osa Afrikan maiden pakolaisista jää Afrikkaan. Eniten pakolaisia Afrikan maista isännöi nyt Etiopia, jossa UNHCR on rekisteröinyt 588 000 pakolaista. Etiopian pakolaismäärä on lähes kolme kertaa suurempi kuin Välimeren yli Eurooppaan viime vuonna pyrkineiden määrä.

Etiopiaan saapuu pakolaisia etenkin naapurimaa Etelä-Sudanista, jonka sisällissota on Afrikan pahin humanitaarinen kriisi. Etiopiaan tulee myös pääosa Eritrean ja suuri osa Somalian pakolaisista. Valtaosa Etiopian pakolaisista elää leireillä, joissa apua tarjoavat myös kansainväliset järjestöt.

Pelkästään yhdelle leirille, Etiopian Gambellaan, saapui talvella keskimäärin 200 eteläsudanilaista pakolaista päivässä. Suomi on viime vuosina ottanut enimmillään 1 050 kiintiöpakolaista vuodessa.

Afrikan maista erittäin vieraanvarainen naapurimaiden pakolaisille on vuosikausia ollut Uganda. Maassa elää 385 000 YK:n pakolaisstatuksen saanutta ihmistä. Uganda tarjoaa pakolaisille maata erityisissä asutuskeskuksissa.

Afrikan kehittynein valtio Etelä-Afrikka sijaitsee kaukana Afrikan suurista kriisialueista.

Etelä-Afrikka on kuitenkin ollut 2000-luvulla monena vuotena eniten turvapaikanhakijoita vastaanottanut valtio maailmassa.

 

Pyrkivätkö pakolaiset Eurooppaan taloudellisista syistä?
Sota tai vaino aiheuttaa ihmisille usein paitsi vaaraa myös elinkeinon menetyksen. Siksi kotimaastaan pakenevalla voi olla monta syytä lähteä.

Britannian pääministeri David Cameron on lausunut, että suurin osa Välimeren ylittäjistä ei hae turvaa vaan "parempaa elämää". Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) pitää tuoreessa katsauksessaan Cameronin lausuntoa perusteettomana.

Järjestön mukaan lähtijöillä voi olla myös taloudellisia syitä, mutta se ei tarkoita, etteivätkö he voisi olla myös suojelun tarpeessa. Turvapaikka myönnetään yksilöllisesti suojelun tarpeen perusteella.

EU-maat hyväksyivät viime vuonna useimmat Syyriasta tai Eritreasta lähteneiden turvapaikkahakemukset.

EU:n rajavalvontavirasto Frontexin tilastoissa näkyy kuitenkin tulijoita myös sellaisista Afrikan maista, joissa ei ole laajaa vainoa tai konfliktia. Esimerkiksi Senegal on melko vakaa, talouttaan kasvattava mutta yhä köyhä maa. Senegalista lähteneiden osuus Välimeren ylittävistä siirtolaisista oli viime vuonna noin kaksi prosenttia.

HRW arvioi katsauksessaan, että Länsi-Afrikan Gambiasta ja Nigeriasta lähtee yleisesti ottaen enemmän taloussiirtolaisia kuin pakolaisia.

Yhdessä valtiossa on usein monia erilaisia oloja. Valtavassa Nigeriassa ääri-islamistinen Boko Haram ajaa ihmisiä pakoon maan koillisosassa, mutta maassa on myös kovan talouskasvun alueita, joille tulee työn ja toimeentulon etsijöitä naapurimaistakin.

Pieni Gambia on kovaotteinen yksipuoluevalta mutta myös suomalaisten turistimatkakohde. Frontex rekisteröi viime vuonna liki 10 000 gambialaisten luvatonta merirajanylitystä EU-alueelle, mikä oli noin neljä prosenttia kaikista.

 

Miksi Välimeren ylittäjien määrä on kiihtynyt viime vuosina?
Suurin yksittäinen pakolaisuutta lisännyt syy on Syyrian sisällissota.

Muuttoliikkeen kasvua nimenomaan Välimeren yli on lisännyt se, että arabikevään vallankumoukset jättivät Pohjois-Afrikan maita epävakaiksi. Merkittävää on etenkin Libyan sekasorto, jota ihmisten salakuljettajat hyödyntävät. Välimeren vilkkain salakuljetusreitti on Libyasta veneellä Italiaan.

Lähtemiseen Afrikan maista on vaikuttanut myös kännyköiden ja internetin yleistyminen, mikä on antanut ihmisille enemmän tietoa Euroopan oloista ja sinne pääsemisestä.

 

Kulkeeko siirtolaisia Euroopasta Afrikkaan päin?
Afrikkalaisten paluumuutto on kiihtynyt viime vuosina. Se suuntautuu sekä konflikteista rauhoittuneisiin maihin että talousnousussa oleviin maihin, kuten Nigeriaan, Keniaan, Tansaniaan, ja Etiopiaan.

Myös eurooppalaisia muuttaa Afrikkaan. Esimerkiksi monet portugalilaiset ovat lähteneet entisiin siirtomaihin Angolaan ja Mosambikiin, joiden talouskasvu on nyt Portugalia nopeampaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat