Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obaman ajoitus saattaa olla oikea

Ulkomaat
 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama yrittää presidenttikautensa ehtoopuolella jättää jälkensä Yhdysvaltain ilmastopolitiikkaan. Maanantaina julkaistu suunnitelma sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi tuo konkretiaa Yhdysvaltojen päästötavoitteisiin Pariisin ilmastokokouksen alla.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma pitää Obaman tavoitteita kunnianhimoisina.

"Asiantuntijoiden mukaan ne ovat niillä rajoilla, mitä Obama voi valtuuksillaan tehdä."

Ilmastopoliittiset uudistukset ovat törmänneet lainsäädännössä etenkin republikaanien vastustukseen. Obama edistääkin tavoitteitaan nyt presidentin valtuuksin kongressin ohi.

Vihman mukaan uusiutuvat energiamuodot ovat kuitenkin olleet nosteessa Yhdysvalloissa. Lisäksi maakaasu kiri viime vuonna tärkeimmäksi sähkön lähteeksi Yhdysvalloissa hiilen ohi.

Sähköntuotannon päästöt ovat Yhdysvalloissa jo laskeneet 15 prosenttia vuoden 2005 tasosta, isolta osin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeisen laman vuoksi. Suunta on kuitenkin suunnitelman kannalta oikea.

Hetki voi siis olla otollinen Obaman ilmastopolitiikalle.

Ilmastonmuutos oli esillä jo Obaman ensimmäisessä presidentinvaalikampanjassa. Ensimmäisellä presidentinvaalikaudella huomiota veivät enemmän muut asiat, kuten terveydenhuollon uudistus.

Toisella presidenttikaudellaan Obama on pitänyt ilmastonmuutoksen torjumista huomattavasti enemmän esillä.

"Hänellä kesti hieman päästä vauhtiin ilmastopolitiikassaan", Vihma kuvailee.

Helppoa ilmastopaketin läpivieminen tuskin kuitenkaan on. Etenkin hiilikaivoksista tai -voimaloista riippuvaiset osavaltiot, kuten Wyoming ja Länsi-Virginia, hankaavat luultavasti esitystä vastaan.

Suunnitelman vastustajat varoittavat etenkin sen taloudellisista vaikutuksista.

"On joitakin osavaltioita, joissa on vahva republikaaniedustus tai hiiliteollisuus. Heidän kanssaan tullaan varmasti käymään poliittista ja oikeudellista vääntöä", Vihma sanoo.

Republikaanipuolueessa on ollut poliittinen siipi, joka kyseenalaistaa ilmastonmuutoksen tai ihmisen osuuden siihen. Vihman mukaan ilmastokeskustelu on kuitenkin maltillistunut hieman viime vuosina Yhdysvalloissa.

"On nähty, että esimerkiksi Kalifornia on toteuttanut kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Toki ilmastonmuutoksen kiistäjiä on yhä esimerkiksi uskonnollisessa oikeistossa."

Vihma muistuttaa, että ilmastonmuutos jakaa mielipiteitä myös republikaanien sisällä.

"On myös vanhemman polven republikaaneja, jotka vierastavat uuskonservatiivien tapaa kyseenalaistaa tiede."

Demokraatit ovat suhtautuneet suopeammin ilmastopolitiikkaan, mutta heidänkin riveissään on esimerkiksi edustajia osavaltioista, joissa on merkittävää hiiliteollisuutta.

Obaman ilmastopaketilla voi olla vaikutuksensa Pariisissa loppuvuodesta käytäviin ilmastoneuvotteluihin. Vihman mukaan Yhdysvaltojen asettamien ilmastotavoitteiden suurena kysymyksenä on usein ollut, miten ne toteutuvat lainsäädännössä.

Jos maan tavoitteet ovat uskottavalla pohjalla, se voi helpottaa toimien vaatimista myös muilta.

"Nyt koetetaan vakuuttaa, että ollaan vakaammalla pohjalla", Vihma sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat