Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama karsii voimaloiden päästöjä

Ilmastonmuutos voi nousta Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaalien teemaksi

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst reuters
Valkoisessa talossa maanantaina puhunut presidentti Barack Obama nimesi ilmastonmuutoksen "suurimmaksi uhkaksi tulevaisuudellemme ja tuleville sukupolville".
Valkoisessa talossa maanantaina puhunut presidentti Barack Obama nimesi ilmastonmuutoksen "suurimmaksi uhkaksi tulevaisuudellemme ja tuleville sukupolville". Kuva: Jonathan Ernst reuters

Pitkään päästöjen vähentämistä ajanut Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama esitteli maanantaina toistaiseksi mittavimman toimensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Kaksi vuotta kehitteillä ollut suunnitelma voimalaitosten hiilidioksidipäästöjen leikkaamiseksi asettaa osavaltioille päästötavoitteet, joihin ne voivat pyrkiä parhaaksi katsomillaan keinoilla.

Fakta

Pariisissa hierotaan ilmastosopua

 YK:n 21. ilmastokokous alkaa 30. marraskuuta ja päättyy 11. joulukuuta.

 Tavoite on saada aikaan jäsenmaiden kesken sitova sopimus ilmastonmuutoksen torjumisesta.

 Kaikkien maiden odotetaan ilmoittavan päästötavoitteensa ennen kokousta ja sitoutuvan niihin. Kovimmat odotukset kohdistuvat Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Intiaan.

 Tavoitteena on myös vuotuisen sadan miljardin dollarin avustuspaketin järjestäminen kehittyville maille vuodesta 2020 lähtien.

Liittovaltion tasolla tavoitteena on vähentää sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä kolmanneksella vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Hiilen osuutta energiantuotannossa on määrä vähentää nykyisestä noin 40 prosentista 27 prosenttiin. Samalla kannustetaan investoimaan uusiutuviin energiamuotoihin.

Obama kehui Yhdysvaltojen jo leikanneen päästöjään enemmän kuin yksikään muu maa, vaikkakin "yhä enemmän on tehtävä".

"Ilmastonmuutos on niin valtava asia, että ellemme toimi nyt oikein, emme ehkä voi peruuttaa sitä", Valkoisessa talossa puhunut Obama sanoi. Päästötavoitteilla Yhdysvallat aikoo näyttää esimerkkiä muille.

Maailman johtavat talousmaat Yhdysvallat ja Kiina ovat ilmoittaneet sopineensa merkittävistä päästövähennyksistä. Maat ovat ratkaisevassa roolissa, kun Pariisin huippukokouksessa hierotaan kansainvälistä ilmastosopimusta joulukuussa.

"Kiina pohtii omia päästöjään vain, koska he näkivät, että me olemme tosissamme", Obama kehui.

Sähkön- ja lämmöntuotanto aiheuttaa noin kolmanneksen Yhdysvaltojen kasvihuonekaasupäästöistä, joten suunnitellut vähennykset leikkaisivat kokonaispäästöjä noin kuusi prosenttia.

Uudistuksella on todennäköisesti edessään vielä vaikea taival. Hiilestä riippuvaiset yritykset uhkaavat kaataa suunnitelman oikeudessa, ja sillä on äänekkäitä vastustajia kongresissa. Usean osavaltion kuvernöörit ovat jo ilmoittaneet, etteivät aio noudattaa päästötavoitteita.

Artikkeliin liittyvät

Suunnitelman vastustajat väittävät rajoitusten nostavan sähkön hintaa ja tekevän hallaa taloudelle. Konservatiivinen ajatushautomo Heritage Foundation arvioi, että hiilestä luopuminen vuoteen 2030 mennessä nostaa sähkön hintaa 20 prosentilla ja hävittää puoli miljoonaa työpaikkaa.

Valkoisen talon mukaan uudistus laskee sähkön hintaa pitkällä aikavälillä ja luo uusia työpaikkoja uusiutuvien energiamuotojen parissa.

"Aina kun Yhdysvallat on mennyt eteenpäin, se on tapahtunut näistä pelottelijoista välittämättä", Obama sanoi.

Näyttävä uudistus voi kiihdyttää ilmastokeskustelua myös ensi vuoden presidentinvaaleissa, arvioi The New York Times.

Osavaltioilla on vuoteen 2018 aikaa laatia esityksensä päästöjen vähentämiseksi. Tuolloin Valkoisessa talossa istuu jo seuraava presidentti, jonka kanta ilmastopolitiikkaan saattaa olla hyvin erilainen kuin Obaman.

Vuoden 2016 vaalien kärkiehdokkaista republikaanien Jeb Bush on jo haukkunut esityksen "vastuuttomaksi ja liian kunnianhimoiseksi".

Demokraattien ehdokkuutta tavoitteleva Hillary Clinton puolestaan kannattaa sitä.

"Se on hyvä suunnitelma, ja presidenttinä puolustaisin sitä. Se tarvitsee puolustamista, sillä republikaaneilta – presidenttiehdokkaat mukaan lukien – ei tule uskottavaa ratkaisua", Clinton sanoi tiedotteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat