Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velattomin euromaa Viro tukee rikkaampaa Kreikkaa

Viro on euroalueen velattomin valtio, mikä tuntuu tukien pienuutena. Jos saa 390 euron minimipalkkaa, sosiaaliturva on perhe ja oma toimeliaisuus.

Ulkomaat
 
Toomas Tuul
Isoäiti Piret Sõberin (vas.) koko perhe osallistuu polttopuiden pinoamiseen Kalbun kylässä Keski-Virossa. Talkoissa ovat mukana Eduard Koroljev, Jessica Ladogan, Emily Ladoga, Raigo Sõber ja Dominic Sõber.
Isoäiti Piret Sõberin (vas.) koko perhe osallistuu polttopuiden pinoamiseen Kalbun kylässä Keski-Virossa. Talkoissa ovat mukana Eduard Koroljev, Jessica Ladogan, Emily Ladoga, Raigo Sõber ja Dominic Sõber. Kuva: Toomas Tuul

Kehtna. Pihapiirissä syrjäisessä Kalbun kylässä Kehtnan kunnassa Keski-Virossa näkyvät tekemisen jäljet: muovipäällysteinen kasvihuone ja aidan taakse ulottuvat vihannesmaat, halot siisteissä soikeissa pinoissa, itse tehty leikkimökki ja keinut.

Täällä asuu puuhakasta väkeä: Isoäiti Piret Sõber, joka tulee toimeen 200 euron työkyvyttömyyseläkeellä. Aikuinen poika, joka tienaa Saarioisen virolaisen tytäryhtiön tehtaalla 700 euroa kuussa. Tytär Raili Ladogin kaksilapsinen perhe, jonka isä Eduard Koroljov työskentelee Suomessa ja käy joka toinen viikonloppu kotona.

Poiminta

Mihin rahat riittävät?

Milloin kävitte viimeksi lomamatkalla ulkomailla?
Eduard Koroljov: "22 vuotta sitten Ukrainassa tädeillä kylässä."
Raigo Sõber ja Piret Sõber: "Kymmenen vuotta sitten perheen kanssa Ruotsissa." 

Entä hammaslääkärissä?
Eduard Koroljov: "Kaksitoista vuotta sitten."
Piret Sõber: "Olen varannut lapsille hammaslääkärin seuraavaksi päiväksi. Lapsille käynti on ilmainen." 

Mikä on isoin hankintanne viime aikoina?
Raigo Sõber: "Käytetty Volkswagen Passat vuosimallia 1999. Se maksoi 1 500 euroa, ja maksan sitä osamaksulla." 

Mitä lapsenne harrastavat?
Raigo Sõber: " Caroly, 6, käy musiikkiopiston esikoulua ja haluaa alkaa soittaa pianoa. Dominic, 5, pelaa jalkapalloa pihalla aamusta iltaan."

Kesällä täällä ovat myös esikoispojan Raigo Sõberin lapset. Hän työskentelee kiviyrityksessä ja saa tulospalkkaa. Parhaimmillaan se nousee keskipalkan tasolle tuhanteen euroon, mutta putoaa välillä minimipalkkaan eli 390 euroon kuussa. Kun maa talvella jäätyy, kivimiehellä ei ole töitä.

On paljolti Sõberin perheen kaltaisten pienituloisten mutta ahkerien virolaisten ansiota, että Viro säästyy raskailta veloilta. He maksavat 20 prosentin tuloveron kuten muutkin, mutta saavat minimaalisesti tukia.

Virolla on euroalueen pienin valtion velka. Se on tuonut arvostusta ulkomailla mutta kovan taakan monille ihmisille Virossa. Valtion sijaan pienituloisen tukena Virossa ovat oma toimeliaisuus ja perhe.

Viro on ollut euromaa vuodesta 2011 alkaen. Seuraavana vuonna siitä tuli Kreikan tukija, vaikka elintaso oli monilla mittareilla huonompi. Erikoinen tilanne puhuttaa nyt taas, kun neuvotellaan Kreikan mahdollisesta kolmannesta apupaketista.

Virossa on muisteltu omia rutistuksia laman aikana ennen euroalueeseen liittymistä: palkkoja leikattiin, ja välillisiä veroja nostettiin jyrkästi.

Postimees-lehden heinäkuisen elintasovertailun mukaan kreikkalaiset nauttivat keskimäärin suurempia tukia, eläkkeitä ja palkkoja, mutta työttömyys on Virossa harvinaisempaa.

Minimikuukausipalkka on Eurostatin mukaan Virossa 294 euroa pienempi kuin Kreikassa. Se on yksi tilastomittareista, jonka mukaan Kreikassa elämä olisi helpompaa kuin Virossa. Joissakin tilastoissa Viro taas pärjää hitusen paremmin.

Fakta

Näin Viro takaa Kreikkaa

 Eurostatin mukaan Viron bruttokansantuote asukasta kohden oli viime vuonna 73 prosenttia EU:n keskitasosta, Kreikan 72.

 Viro tukee Kreikkaa takaamalla Euroopan rahoitusvakausvälineen ERVV:n kautta velkakirjoja 570 miljoonalla eurolla. Tieto on huhtikuun 30. päivältä Viron valtiovarainministeriöstä.

 Kreikan lainoihin liittyvä Viron velkasitoumus ERVV:n salkussa on noin 400 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Viro ohitti Kreikan Eurostatin tilastossa, joka kuvaa bruttokansantuotetta asukasta kohden verrattuna EU:n keskitasoon. Viron bruttokansantuote henkeä kohden oli viime vuonna 73 prosenttia EU:n keskitasosta, kun taas Kreikan oli 72 prosenttia. Suomen vertailuluku oli 110.

Euroalueella Viro takaa parhaillaan Kreikan valtion velkakirjoja Euroopan rahoitusvakausvälineen ERVV:n kautta.

"Valtio tukee Kreikkaa, vaikka tuet lapsille ja perheille ovat pieniä", sanoo Raigo Sõber pihalla Kalbun kylässä.

Sõberin perhettä valtio tukee kuukausittain yhteensä 90 euron lapsilisällä, joka maksetaan kahdesta lapsesta.

"Minä koitan selvitä hengissä arjestani, ja koittakoon kreikkalaiset omastaan", Sõber sanoo.

Mutta millä keinoin?

"Viikonlopuiksi etsin lisätöitä kaupungista", Sõber sanoo.

Lisäksi vaimo ansaitsee valtion virastossa noin 700 euroa kuussa.

Sukunimi Sõber on suomeksi ystävä. Ilman ystäviä ja perhettä pienituloinen ei pärjäisi Virossa.

Äidin kasvimaalta tulivat viime talven perunat ja vihannekset. Piret Sõber hoitaa lastenlapsiaan ja kasvimaita. Tukea hän tarvitsee itsekin, sillä joutuu auto-onnettomuuden jäljiltä kiertämään leikkauksissa. Sairaalakäynnit ovat lähes ilmaisia, 2,5 euroa päivässä, mutta 200 euron työkyvyyttömyyseläke ei riitä elantoon maallakaan.

Kehtnan kunta on välillä tukenut perhettä lahjoittamalla polttopuita. Sekin on merkittävä tuki, sillä talo lämpiää puulla.

Lamavuosina 2008–2009 Viron bruttokansantuote kutistui 20 prosenttia. Seuraukset tuntuvat yhä Sõberien perhepiirissä.

"Minä menetin työni ja asunnon", sanoo lanko Eduard Koroljov.

Siitä asti Koroljovin perhe on asunut anopin, Piret Sõberin, luona. Uusi työ löytyi Espoosta Eduardin Suomessa asuvien vanhempien kautta. Siellä hän asuu vanhempiensa luona.

Vaikka talous mataa tuoreimpien tilastojen mukaan vain reilun prosentin vauhtia, elintaso Virossa on viime vuodet hitaasti kohentunut. Työttömyys on vähentynyt viidessä vuodessa 20 prosentista kuuteen.

Raigo Sõberin perhe pääsi keväällä muuttamaan maalta äidin luota vuokra-asuntoon Kehtnan keskustaan. Minimipalkkakin on sata euroa korkeampi kuin kolme vuotta sitten.

Eduard Koroljov osti pari vuotta sitten Kehtnan keskustasta kolmen huoneen asunnon kahdella tuhannella eurolla huutokaupassa. Remontti voi valmistua syksyksi, jolloin perhe voisi muuttaa mummolasta sinne.

Viisi vuotta sitten valtion budjettivaje uhkasi nousta kahteentoista prosenttiin, eli lähes samalle tasolle kuin Kreikassa samaan aikaan. Koska Viro halusi euroalueelle, budjettivaje ei saanut ylittää kolmea prosenttia eikä velkaa otettu paljon.

"Selvisimme lamasta. Jos ei olisi leikattu, eläisimme vielä huonommin", Piret Sõber sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat