Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanska haluaa hillitä maahantuloa mainoksin

Tutkija ei usko, että kampanja toimii aiotusti. Sen sijaan se voi karkottaa koulutettuja osaajia.

Ulkomaat
 
Darrin Zammit Reuters
Yli sata henkeä pelastettiin veneestä Libyan rannikolla maanantaina. Vuonna 2014 Tanskaan tuli noin 14 800 turvapaikanhakijaa.
Yli sata henkeä pelastettiin veneestä Libyan rannikolla maanantaina. Vuonna 2014 Tanskaan tuli noin 14 800 turvapaikanhakijaa. Kuva: Darrin Zammit Reuters

Tanskan uusi oikeistoliberaali hallitus haluaa hillitä maahanmuuttoa merkittävästi. Yhtenä keinona se suunnittelee nyt mainoksia, joilla kerrottaisiin ulkomaalaisissa viestimissä, ettei Tanskaan kannata tulla.

Tarkoituksena on ennen muuta viestittää, että Tanska leikkaa turvapaikanhakijoille suunnattuja sosiaalietuuksia noin puoleen nykyisestä, sanoi hallituspuolue Venstren integraatiokysymyksistä vastaava edustaja Marcus Knuth HS:lle.

"Tämä ei ole mikään pelottelukampanja. Kohteenamme ovat ihmissalakuljettajat. Tiedossamme on, että heillä on melko edistyneet kanavat, joiden kautta he informoivat, minkälaisia sosiaalitukia missäkin Euroopan maassa on tarjolla. Haluamme, että he tietävät, että Tanskassa ei ole enää entisenlaisia etuja", hän sanoi.

Tarkkaa suunnitelmaa siitä, miltä mainokset näyttäisivät tai missä niitä tarkalleen ottaen julkaistaisiin, ei vielä ole.

Venstren heinäkuun lopulla julkistama ehdotus on silti jo herättänyt Tanskassa kovaa keskustelua ja arvostelua. Muun muassa elinkeinoelämästä on kuulunut kriittisiä ääniä.

Myös osa tutkijoista epäilee kampanjan tehokkuutta.

"En usko, että kampanjalla voi olla sen suurempaa vaikutusta siihen, mihin siirtolaiset ja turvapaikanhakijat päättävät hakeutua", sanoo Tanskan kansainvälisen tutkimuksen instituutin DIIS:in tutkimuskoordinaattori Ninna Nyberg Sørensen.

Hänen mukaansa kokemus vastaavantyyppisistä informaatiokampanjoista osoittaa, että neutraaliksi ajateltu tieto tulkitaan aina paikallisista lähtökohdista ja usein eri tavoin kuin on tarkoitettu.

Mainokset viestimissä tuskin tavoittavat köyhiä ja hädänalaisia.

Ihmissalakuljettajien ei myöskään voi olettaa välittävän haluttua informaatiota.

"Sen sijaan voi ajatella, että kampanja tavoittaa hyvin koulutetut siirtolaiset, joita elinkeinoelämä ja hallitus haluaisivat houkutella Tanskaan. Mainokset saattavat aiheuttaa odottamattomia vaikutuksia ja antaa väärän kuvan ihmisille, joita Tanska oikeastaan haluaisi houkutella."

Venstre-puolueen Knuth ei usko, että kampanjalla olisi kielteisiä vaikutuksia.

"Esimerkiksi Australiassa on hyvin tiukka maahanmuuttopolitiikka ja se on toteuttanut vastaavankaltaisia kampanjoita. Niillä ei ole ollut vaikutusta bisnesilmastoon."

Australia julkaisi viime vuonna vastaavantyyppisen kampanjan, joka kulki iskulauseella "No way, You will not make Australia home". Kampanja herätti tuolloin laajaa keskustelua.

Viime vuonna Tanskaan hakeutui noin 14 800 turvapaikanhakijaa. Se on noin nelinkertaisesti Suomeen tulleisiin verrattuna ja vajaa viidennes Ruotsin lukemista.

Maahanmuutto oli Tanskassa vastikään käydyn vaalitaiston pääteemoja. Nyberg Sørensen uskoo, että kampanjan suurin vaikutus onkin sisäpoliittinen. "Symbolinen arvo on näyttää tanskalaisille äänestäjille, että poliitikot todella tekevät jotakin."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat