Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liittouma aloitti Jemenissä maasodan

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija: "Tämä on todella iso muutos"

Ulkomaat
 

Saudi-Arabian johtama liittouma on todennäköisesti aloittanut Jemenissä maasodan.

Alueelle on tuotu maajoukkoja Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista. Jemeniläiset, hallitukselle ja maanpaossa elävälle presidentille Abd-Rabbu Mansour Hadille uskolliset joukot saavat nyt vahvistusta ulkomaisista joukoista. Keväällä alkanut liittouman hyökkäys Jemeniin muuttuu näin entistä laajemmaksi ja syvemmäksi.

Tähän mennessä liittouma on tehnyt pääasiassa ilmaiskuja, joskin maassa on ollut joitakin pieniä saudiarabialaisia osastoja.

"Tämä on todella iso muutos ja tästä on uutisoitu yllättävän vähän", sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen. "Liittouma on osoittanut maahan kokonaisen prikaatin, jonka koko on noin 3 000 ihmistä."

Prikaati koostuu tiettävästi noin 1 500:stä saudi- ja emiraattisotilaasta, ja sitä johtaa jompikumpi maa. Noin puolet prikaatista on jemeniläisiä. Jemenissä on havaittu esimerkiksi Leclerc-panssarivaunuja, BMP-3-rynnäkkövaunuja sekä yhdysvaltalaisia M-ATV-panssariautoja. Arabiemiraatit on ainoa alueen maa, jolla on näitä kaikkia.

Joukot valtasivat eilen maanantaina maan suurimman lentotukikohdan takaisin huthikapinallisista.

"Tämä viittaisi siihen, että joukkoja aletaan huoltaa ilmateitse sitä kautta, ja että Jemeniin saatetaan tuoda lisää joukkoja ilmateitse", Paronen arvioi.

Parosen mukaan prikaati saattaa olla vasta alku.

"Prikaatilla ei vielä oteta Jemenin kaltaista maata haltuun. Tässä ei pelata pienillä osastoilla, eikä tämä luultavasti jää tähän", hän sanoo.

"Liittouma luultavasti laskee, että maajoukot auttavat poliittisen tilanteen ratkaisemisessa. En näe tätä järkevänä enkä usko, että liittouma pystyy tällä tavoin vakiinnuttamaan tilannetta itselleen suotuisalla tavalla."

Maasodan alkaminen tarkoittaa, että liittouma ja eritoten Arabiemiraatit sitoutuvat sotaan tiukemmin. Maajoukkoja on huollettava ja vaihdettava, ja ne sitovat huomattavasti enemmän sotilaita ja kalustoa kuin pelkät ilmaiskut.

Sunnienemmistöisten maiden liittouma on pommittanut shiia-uskoisia huthikapinallisia maaliskuusta lähtien. Iskut ovat aiheuttaneet Lähi-idän köyhimmässä maassa humanitaarisen katastrofin.

YK ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat julistaneet Jemeniin korkeimman eli kolmannen tason hätätilan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet pommitusten lopettamista ja suomineet liittoumaa siitä, että se ei välitä tuhansista siviiliuhreista. Hätäapua tarvitsisi yli 21 miljoonaa ihmistä eli 80 prosenttia väestöstä. Puolet väestöstä näkee nälkää. Liittouma on saartanut satamia ja ilmatilaa niin, että vain pieni osa avustuskuljetuksista on saatu perille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat