Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puheet ennenaikaisista vaaleista kiihtyvät Turkissa

Nationalistipuolue MHP sanoi olevansa valmis uusiin vaaleihin Turkissa

Ulkomaat
 
umit bektas reuters
AK-puolueen tukijat heiluttivat lippuja, kun he kuuntelivat pääministerin Ahmet Davutoglun vaalipuhetta kesäkuussa Antalayassa.
AK-puolueen tukijat heiluttivat lippuja, kun he kuuntelivat pääministerin Ahmet Davutoglun vaalipuhetta kesäkuussa Antalayassa. Kuva: umit bektas reuters

Ennenaikaiset vaalit näyttävät Turkissa yhä todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Nationalistipuolue MHP sanoi tiistaina, että se voisi tukea konservatiivipuolue AKP:n vähemmistöhallitusta, jos Turkissa järjestetään uudet vaalit pian.

"Voimme tukea AK-puolueen vähemmistöhallitusta sillä ehdolla, että vaalit järjestetään marraskuussa", MHP:n varajohtaja Semih Yalcin sanoi uutistoimisto Reutersille.

Myös AKP:n johtohahmo, presidentti Recep Tayyip Erdogan väläytti viime viikolla ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta. Turkissa järjestettiin kesäkuun alussa parlamenttivaalit, mutta maahan ei ole saatu muodostettua hallitusta vieläkään.

Konservatiivinen AKP on hallinnut Turkkia vuodesta 2002 lähtien yksipuoluehallituksin. AKP menetti kesäkuun vaaleissa kannatustaan niin, ettei puolue pysty muodostamaan hallitusta enää yksin.

AKP on käynyt viime päivinä neuvotteluja hallitusyhteistyöstä vasemmistolaisen oppositiopuolue CHP:n kanssa. Neuvotteluissa ei ole kuitenkaan tapahtunut merkittävää edistystä.

Hallitusneuvotteluiden takaraja on 23. elokuuta. Jos hallituskoalitiota ei saada siihen mennessä kokoon, Turkkiin voidaan julistaa uudet vaalit tai AKP voi muodostaa vähemmistöhallituksen.

MHP on aiemmin sanonut, ettei se halua koalitiohallitukseen AKP:n kanssa.

Turkin varapääministeri Bülent Ar{inodotnç sanoi tiistaina, että AKP voisi vedota vielä MHP:hen, jos neuvottelut CHP:n kanssa epäonnistuvat. AKP:ta edustava Ar{inodotnç sanoi turkkilaislehden Hürriyet Daily Newsin mukaan, ettei usko MHP:n johtajan Devlet Bahçelin haluavan jättää Turkkia ilman hallitusta.

MHP on asettanut hallitusyhteistyön ehdoksi muun muassa rauhanprosessin lopettamisen kurdien kanssa.

Turkin hallituksen ja kurdijärjestö PKK:n rauhanprosessi on tällä hetkellä vaakalaudalla, sillä Turkki on tehnyt viime viikosta lähtien ilmaiskuja PKK:ta vastaan Irakissa sekä Isisiä vastaan Syyriassa. PKK on puolestaan tehnyt iskuja turkkilaisia poliiseja ja sotilaita vastaan.

Tiistaina kolme Turkin turvallisuusjoukkojen jäsentä kuoli PKK:n taistelijoiden iskussa S{inodotrnakin maakunnassa, kertoo Hürriyet Daily News. Turkin armeijan mukaan ilmaiskuissa on kuollut 260 PKK:n jäsentä, kertoo uutistoimisto AFP.

Erdogan on sanonut, että rauhanprosessia on "mahdotonta jatkaa". Turkki ja PKK eivät ole kuitenkaan julistaneet rauhanneuvotteluita lopullisesti päättyneiksi.

Turkin oppositio on kuitenkin syyttänyt Erdogania ilmaiskujen aloittamisesta, jotta uudet vaalit voitaisiin julistaa niiden varjolla.

Kurdipuolue HDP:n johtaja Selahattin Demirtas on syyttänyt Turkin aloittaneen iskut PKK:ta vastaan heikentääkseen kurdipuolueen kannatusta.

HDP teki kesäkuun vaaleissa historiaa nousemalla ensi kertaa parlamenttiin. HDP:n vaalimenestys oli yksi syy AKP:n heikompaan tulokseen.

Turkin viranomaiset aloittivat viime viikolla tutkinnan, jossa voimakkaaksi opposition ääneksi noussutta Demirtasia epäillään kansankiihottamisesta.

Demirtas sanoi saksalaislehti Spiegelille, että syytteet ovat osoitus siitä, että Erdogan on huolissaan valtansa menettämisestä.

Heinäkuun lopulla tehdyn mielipidekyselyn mukaan vaalien tulos tuskin muuttuisi radikaalisti, jos vaalit järjestettäisiin nyt uudestaan, kertoi Reuters.

Erdoganin uskotaan tavoittelevan tarpeeksi suurta enemmistöä, jotta se voisi muuttaa Turkin perustuslakia presidenttivaltaisemmaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat