Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin uusnatsit laajentavat toimintaansa

Pohjoismaiden uusnatsit haluavat yhteispohjoismaisen valtion. Suomen Vastarintaliikettä johtavat ruotsalaiset.

Ulkomaat
 
Niclas Hammarström aftonbladet
Ruotsalainen uusnatsijärjestö Svenskarnas parti, Ruotsalaisten puolue, osoitti mieltään Tukholmassa elokuussa 2014. Puolue lakkautettiin toukokuussa 2015.
Ruotsalainen uusnatsijärjestö Svenskarnas parti, Ruotsalaisten puolue, osoitti mieltään Tukholmassa elokuussa 2014. Puolue lakkautettiin toukokuussa 2015. Kuva: Niclas Hammarström aftonbladet

Ruotsin uusnatsiliikehdintä on marginaalista, mutta kasvaa jatkuvasti.

Uusnatsiryhmien yhteenlasketun toiminnan määrä on kasvanut vuodesta 2011 viime vuoteen asti, kertoo rasisminvastaisen Expo-säätiön viime vuoden vuosiraportti.

Erityisesti on kasvant yksi Ruotsin suurimmista uusnatsiryhmistä, Svenska motståndsrörelsen (SMR) eli Ruotsin Vastarintaliike, joka on kaksinkertaistanut toimintansa vuodesta 2012 viime vuoteen. Vuonna 2008 erilaisia toimia oli 185, mutta viime vuonna jo 800 propagandan levittämisestä mielipiteenilmauksiin.

Järjestö tekee yhteistyötä Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) kanssa.

"Vastarintaliikkeen historiassa on paljon väkivaltaisia yhteenottoja. On aika yleistä, että esimerkiksi mielenosoitukset johtavat väkivaltaan", toimittaja Anders Dalsbro tutkivan journalismin aikakauslehdestä Exposta kertoo HS:lle.

"Se on kansallissosialistinen järjestö, joten tietysti he reagoivat. Jos heillä on tapahtuma kadulla, heidän ympärillään on ihmisiä, joku sanoo jotain, mikä sitten voi johtaa väkivaltaan."

Jyväskylässä poliisi esitti tiistaina seitsemää ihmistä vangittavaksi Jyväskylän lauantaisesta uusnatsien väkivaltaisesta mielenosoituksesta. Heistä kaksi oli ruotsalaisia, ja Keski-Suomen käräjäoikeus vangitsi heidät tiistaina. Ruotsalaisen natsien toimintaa valvovan, vasemmistolaisen Researchgruppen-järjestön mukaan ruotsalaiset vangitut kuuluvat SMR:ään.

Vangittaviksi esitettävien joukossa on myös Suomen Vastarintaliikkeen aktiiveja.

Suomen Vastarintaliike on ruotsalaisen SMR:n sisarjärjestö. Aktiivisia jäseniä sillä on noin 150–200. Salaisen ja suljetun ryhmän kokoa on hankalaa arvioida, koska jäsenten aktiivisuus vaihtelee mielenosoittajista kannatusjäseniin.

SMR on Expo-säätiön raportin mukaan militantti natsijärjestö, jonka päätavoite on rakentaa pohjoismainen hallinto.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan Vastarintaliikkeet kuuluvat Pohjoismaiseen Vastarintaliikkeeseen, jonka päämäärä on Vapaa Pohjola eli yhteispohjoismainen kansallissosialistinen tasavalta.

He haluavat siis yhden pohjoismaisen valtion. Siksi ruotsalaiset ja suomalaiset tekevät yhteistyötä jo nyt.

Suomalaisnatseja käskevät tällä hetkellä ruotsalaiset. Kattojärjestöä Pohjoismaista Vastarintaliikettä johtaa Ruotsista Klas Lund, joka organisoi ylhäältä alaspäin Suomen, Norjan ja Tanskan liikkeitä. Taposta aiemmin tuomitun Lundin juuret ovat Valkoisessa arjalaisessa vastarintaliikkeessä.

"Mallia, jota he [vastarintaliikkeet] haluavat rakentaa, johdetaan ylhäältä ja tällä hetkellä Ruotsista. Johtajaa ei voi myöskään syrjäyttää. Tämä ei ole demokraattinen organisaatio. Jos johtaja sanoo, että näin tehdään, muiden täytyy tehdä niin", Dalsbro sanoo.

Ruotsin uusnatseilla on yhteyksiä politiikkaan. Koska uusnatsiliike on pieni, samat ihmiset toimivat lomittain eri ryhmissä.

"Eri järjestöt ovat pitäneet mielenosoituksia yhdessä. Joskus ne taistelevat toisiaan vastaan ja joskus tekevät yhteistyötä", Dalsbro kertoo.

SMR:n lisäksi toinen suuri ruotsalainen uusnatsiryhmä oli Svenskarnas parti eli Ruotsalaisten puolue. Se päätti lopettaa toimintansa toukokuussa.

Yhteensä kaikki ruotsalaiset natsiryhmät tekivät vuonna 2014 2 864 erilaista tekoa, kuten jakoivat lentolehtisiä tai tarroja, levittivät banderolleja tai osoittivat mieltään.

"SMR sanoo, ettei pidä ruotsidemokraateista, koska pitävät sitä liian liberaalina puolueena. Samaan aikaan he saavat inspiraatiota ruotsidemokraateista ja ajattelevat, että äänestäjistä voi tulla aktivisteja SMR:lle."

Viime vuonna SMR:n eräs johtaja Pär Öberg valittiin vaaleissa Ludvikan kunnanvaltuustoon ruotsidemokraattien mandaatilla. Natsit käyttivät hyväkseen ruotsidemokraattien avointa listaa, kertoivat Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja Dagens Nyheter viime vuonna. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on viime aikoina siivonnut puolueensa rivejä rasisteista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat