Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ydinpommi tappoi kolmella tavalla

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Värivideo keväältä 1946 näyttää tuhotun Hiroshiman
Värivideo keväältä 1946 näyttää tuhotun Hiroshiman
Yhdysvaltojen ilmavoimat kuvasi maaliskuussa 1946 Japanissa Hiroshiman kaupunkia, jonka Yhdysvaltojen elokuussa 1945 pudottama ydinpommi oli tuhonnut lähes täydellisesti. Rakennukset olivat maan tasalla ja autot korventuneita. Silti autioilla kaduilla liikkui paikallisia ihmisiä, myös lapsia. toimittaja: Petja Pelli, leikkaus: Janne Järvinen

Maailmassa on käytetty ydinasetta sodassa vain kaksi kertaa. Yhdysvallat pudotti ydinpommin Japanin Hiroshimaan 6. elokuuta 1945 ja Nagasakiin kolme päivää myöhemmin.

Hiroshimaan pudotetun uraanipommin teho oli noin 15 tonnia, eli räjähdysteho vastasi arviolta 15 000:ta kiloa tavanomaista kemiallista räjähdettä. Pommi räjähti noin 600 metriä maanpinnan yläpuolella.

Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei tiedetä, mutta arvioiden mukaan Hiroshimassa kuoli heti noin 60 000–80 000 henkeä. Suunnilleen saman verran loukkaantui. Myöhemmin kuolleet mukaan lukien uhrimääräksi on arvioitu yli 130 000.

Nagasakissa uhriluku oli noin puolet pienempi, vaikka käytössä oli tehokkaampi plutoniumpommi. Kaupunki on erimuotoinen, eikä pommi räjähtänyt aivan ydinkeskustassa.

Hiroshiman pommin kokoisen ydinräjähdyksen teho perustuu paineaaltoon, kuumuuteen ja säteilyyn.

Paineaalto rikkoi rakennuksia, jotka romahtaessaan aiheuttivat tuhoa. Räjähdyksessä syntyneen tulipallon aiheuttama lämpösäteily kuumensi pintoja lähellä räjähdystä jopa tuhansien celsiusasteiden lämpötilaan. Lämpösäteily sytytti kaiken palokelpoisen ja aiheutti ihmisille erittäin vakavia palovammoja. Päiviä jatkuneet tulipalot tappoivat romahtaneisiin rakennuksiin jääneitä.

Räjähdyksessä vapautui ympäristöön myös voimakasta gamma- ja neutronisäteilyä, joka jo yksinään voi tappaa jopa yli kilometrin päässä.

Lisäksi pommista peräisin olevia radioaktiivisia aineita sekä niiden saastuttamaa pölyä ja tuhkaa levisi ilmaan. Niistä osa tuli hetkeä myöhemmin alas laskeumana, jota on nimitetty mustaksi sateeksi.

Oikaisu 5.8. kello 11.17: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että 15 kilotonnin ydinpommi vastaa teholtaan 15 000:ta kilogrammaa tavanomaista räjähdettä. Todellinen määrä on 15 000 tonnia.

Kallioon pudotettu Hiroshiman pommi olisi tuhonnut Eduskuntatalon täysin
Kallioon pudotettu Hiroshiman pommi olisi tuhonnut Eduskuntatalon täysin
Hiroshimaan pudotetusta ydinpommista tulee torstaina kuluneeksi 70 vuotta. Grafiikkavideo näyttää, kuinka pommitus eteni ja kuinka laajaa tuhoa se olisi tehnyt Helsingissä.

reuters
Kimonon kuviointi oli palanut kiinni ydinpommin räjähdyksestä selvinneen naisen ihoon. Ei ole tiedossa, onko kuva Hiroshimasta vai Nagasakista.
Kimonon kuviointi oli palanut kiinni ydinpommin räjähdyksestä selvinneen naisen ihoon. Ei ole tiedossa, onko kuva Hiroshimasta vai Nagasakista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat