Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiroshiman pommin kokeneet kertovat, millaista on joutua ydinaseen uhriksi – video näyttää tuhotun kaupungin

Torstaina tulee kuluneeksi 70 vuotta siitä, kun Japaniin pudotettiin atomipommi. Hiroshimasta selviytyneet kertovat, millaista on joutua ydinaseen uhriksi.

Ulkomaat
 
Kallioon pudotettu Hiroshiman pommi olisi tuhonnut Eduskuntatalon täysin
Kallioon pudotettu Hiroshiman pommi olisi tuhonnut Eduskuntatalon täysin
Hiroshimaan pudotetusta ydinpommista tulee torstaina kuluneeksi 70 vuotta. Grafiikkavideo näyttää, kuinka pommitus eteni ja kuinka laajaa tuhoa se olisi tehnyt Helsingissä.

Aamulla kuudes elokuuta 1945 oli Japanin Hiroshimaan tulossa aurinkoinen päivä. Tyttökoululainen Taeko Teramae oli työpalvelussa kaupungin puhelinkeskuksessa ja sattui vilkaisemaan taivaalle.

"Näin, kun jotain kiiltävää putosi. Sitten tuli pamaus, ja rakennus kaatui."

Siitä tulee torstaina kuluneeksi 70 vuotta. Teramae oli vain runsaan puolen kilometrin päässä räjähdyksen keskuksesta, kun maailma siirtyi ydinaseiden aikakauteen.

Puhelinkeskus oli yksi Hiroshiman harvoista kivitaloista. Se suojasi Teramaea, kun Yhdysvallat pudotti maailman ensimmäisen sodassa käytetyn ydinpommin. Pommi oli myös maailman toiseksi viimeinen, ainakin tähän mennessä.

Taeko Teramae, 85, oli koululaisena työpalvelussa kaupungin puhelinkeskuksessa, kun ydinpommi räjähti.
Taeko Teramae, 85, oli koululaisena työpalvelussa kaupungin puhelinkeskuksessa, kun ydinpommi räjähti.

Teramae, 85, on niitä, jotka vielä pystyvät kertomaan, millaista on joutua ydinpommin uhriksi. Kertojia on yhä vähemmän, ja Teramaenkin muistot alkavat kadota.

"Monet tytöt huusivat äitiä. Halusin paeta. Portaita ei päässyt, koska ne olivat täynnä ruumiita, joten hyppäsin toisen kerroksen ikkunasta. Joku kertoi, että minulla törrötti lasinpala silmässä. Pakenin itään päin. Lännessä kaikki paloi. Ihmiset pyysivät vettä."

Enempää hän ei muista. "Muistan vain tunteen. Olin paniikissa."

Hän ottaa aurinkolasit hetkeksi silmiltään. Vasen silmä on arpeutunut lähes umpeen.

Vielä 30 vuotta sitten Teramae pystyi kertomaan yksityiskohtaisesti, kuinka räjähdys valaisi kaiken täysin valkoiseksi. Kuinka pölyä meni suuhun ja silmiin, kuinka sortuvien rakennusten ääni kaikui ympäröivistä kortteleista, ja kuinka tyttökoulun 20-vuotias opettaja, neiti Wakita, yritti rohkaista puhelinkeskuksessa olleita oppilaitaan. Opettaja kuoli vammoihinsa elokuun lopussa.

Teramaen selostus tapahtumista julkaistiin Hiroshiman rauhankulttuurisäätiön Peace Culture -julkaisussa vuonna 1985.

Sen jälkeen Teramaella ei ole ollut helppoa. Hän on 1990-luvulta alkaen sairastanut muun muassa kohtusyövän, rintasyövän ja kilpirauhassyövän. Viime joulukuussa todettiin myös keuhkosyöpä.

"Syövät johtuvat säteilystä", Teramae sanoo.

Värivideo keväältä 1946 näyttää tuhotun Hiroshiman
Värivideo keväältä 1946 näyttää tuhotun Hiroshiman
Yhdysvaltojen ilmavoimat kuvasi maaliskuussa 1946 Japanissa Hiroshiman kaupunkia, jonka Yhdysvaltojen elokuussa 1945 pudottama ydinpommi oli tuhonnut lähes täydellisesti. Rakennukset olivat maan tasalla ja autot korventuneita. Silti autioilla kaduilla liikkui paikallisia ihmisiä, myös lapsia. toimittaja: Petja Pelli, leikkaus: Janne Järvinen

Katsufumi Shintaku, 90, nukkui kotonaan noin kilometrin päässä, kun ydinpommi räjähti. Jollain ihmeellä hän selvisi ilman vammoja.
Katsufumi Shintaku, 90, nukkui kotonaan noin kilometrin päässä, kun ydinpommi räjähti. Jollain ihmeellä hän selvisi ilman vammoja.

Noin kilometrin päässä räjähdyksestä 20-vuotias työmies Katsufumi Shintaku nukkui kotonaan. Hän oli tehnyt yövuoron Mazdan autotehtaalla, joka sodan aikana palveli myös aseteollisuutta.

Shintaku heräsi pommin räjähdettyä. "En voinut hengittää. Ilmassa oli tuhkaa, kaikki oli aivan mustaa. Silmiin sattui äärettömästi."

Hän oli nukkunut hyttysverkon alla. Verkon kehikko suojasi, kun katto putosi.

"Kun menin ulos, huomasin, että kotoani näkyi koko Hiroshima. Talot olivat romahtaneet. Kaikki paloi."

Hän meni läheisen betonisen yliopistorakennuksen pihalle, ja sinne tuli eloonjääneitä etsimään suojaa tulipaloilta.

"Ihmettelin, kun kaikki olivat jostain syystä alastomia. Sekä miehet että naiset. He itkivät ja valittivat, että 'polttaa', 'sattuu'."

Ihmisten vaatteet olivat kärventyneet ydinpommin lämpösäteilystä, mutta sitä hän ei tiennyt. Itse hän sanoo olleensa täysin vammaton.

"Kaikki eivät olleet vain alastomia, vaan heillä oli ihokin riekaleina. Joillakin näkyivät luut, kun lihakset olivat irti. Oli pelottava näky, kun sadat ihmiset itkivät, vaikka olivat aikuisia."

mikko paakkanen hs
Shoso Kawamato, 80, jäi orvoksi ydinpommin jälkeen. Taustalla oleva raunio on jätetty paikalleen ydinpommin muistomerkiksi, sillä pommi räjähti lähes rakennuksen yläpuolella.
Shoso Kawamato, 80, jäi orvoksi ydinpommin jälkeen. Taustalla oleva raunio on jätetty paikalleen ydinpommin muistomerkiksi, sillä pommi räjähti lähes rakennuksen yläpuolella.

Shintaku yritti auttaa loukkaantuneita viemällä heitä varjoon ja antamalla heille pyyhkeellä likaista vettä kaivosta. Hänkin muistaa, että kaikki pyysivät vettä.

Hän yritti myös irrottaa romahtaneen talon alle jumiin jäänyttä ystäväänsä, mutta ei onnistunut.

"Tuli tulinen tuuli, jouduin lähtemään."

Pommin jälkeen Hiroshimassa satoi. "Mustaa vettä, koska ilma oli täynnä tuhkaa."

Sitäkään ei kaupungissa tiedetty, että ydinpommin jälkeen tuleva niin sanottu musta sade tuo mukanaan radioaktiivisen laskeuman.

Seuraavana päivänä Shintaku meni kaupungin keskustaan etsimään ystäviään. Hän arvelee nähneensä matkalla ainakin kaksituhatta ruumista.

"Raitiovaunut olivat kaduilla mustina. Niiden lattialla oli luita. Jotkut vainajista seisoivat käsi ylhäällä pitäen kahvasta, aivan mustina."

"Hatchoborin pysäkillä oli kaunis nainen kauniissa mekossa. Hänen kellonsa tikitti. Kun tönäisin häntä, hän kaatui. Hän oli kuollut."

Pari päivää pommin jälkeen Shintakun nenästä alkoi vuotaa erittäin rajusti verta. Säteilysairauden oireisiin kuuluu verenvuotoa, mutta Shintaku ei tiedä, johtuiko verenvuoto hänen kohdallaan säteilystä.

Sen jälkeen hän ei omien sanojensa mukaan ole sairastellut. Hän ei osaa sanoa, mikä hänet pelasti.

"Se on ihmeellistä. En ole ihminen."

Shintaku kokee selviytymisestään vieläkin äärettömän kovaa syyllisyyttä. Hän sanoo olevansa maailman pahin tappaja, koska kymmeniä palovammaisia pommin uhreja kuoli hänen käsiinsä, kun hän yritti auttaa heitä yliopiston pihalla.

"Monet kiittelivät kuollessaan, mutta tuntuu, että olisin syyllinen."

reuters
Hiroshimaan pudotettiin "Little Boy" -tyypin pommi. Se painoi noin 4 000 kiloa, hieman yli kolme metriä pitkä ja noin 71 cm leveä.
Hiroshimaan pudotettiin "Little Boy" -tyypin pommi. Se painoi noin 4 000 kiloa, hieman yli kolme metriä pitkä ja noin 71 cm leveä.

Ydinpommin seuraukset eivät rajoittuneet vain pommin suoranaiseen vaikutuspiiriin. Yksitoistavuotias koululainen Shoso Kawamoto oli evakuoituna maalla noin 50 kilometrin päässä kotikaupungistaan Hiroshimasta. Hän näki sienen muotoisen pilven.

"Se oli valtavan korkea valkoinen pilvi, ja se kasvoi nopeasti. Mitään ääntä en kuullut."

Kylässä pilveä ihmeteltiin, mutta jatkettiin maatöitä. Vasta illalla kuultiin, ettei Hiroshimaa enää ollut.

Kawamoton mukaan pommi teki hänestä loppuiäksi yksinäisen.

Ensinnäkin se tappoi hänen perheensä. Viimeisenä kuoli isosisko noin puoli vuotta pommin jälkeen.

Pommin aiheuttamat ennakkoluulot iskivät kovaa 1950-luvun lopulla, kun Kawamoto oli menossa naimisiin silloisen tyttöystävänsä kanssa. Naisen vanhemmat estivät liiton.

"He epäilivät, että ydinpommi on aiheuttanut minulle jonkin vamman, joka periytyy lapsilleni."

Avioliiton peruuntuminen oli niin traumaattinen kokemus, ettei hän ole sen jälkeen suunnitellut avioitumista. Seuraavat kymmenen vuotta hän eli levotonta elämää järjestäytyneen rikollisuuden eli yakuzan piireissä. Yakuzalla on perinteisesti ollut Hiroshimassa vahva asema.

Syrjäytyminen oli Hiroshiman pommiorvoilla yleinen kohtalo.

"Elämämme menivät atomipommin takia aivan sotkuun, eivätkä ihmiset halua tulla lähellemme", Kawamoto kertoo. Hän sanoo tuntevansa sen takia edelleen vihaa.

roger viollet
Sienenmuotoinen pilvi nousi 500 metriä Hiroshiman yläpuolelle.
Sienenmuotoinen pilvi nousi 500 metriä Hiroshiman yläpuolelle.

"Ainakin 600 lasta kuoli nälkään joulukuuhun 1945 mennessä. Hiroshimassa nuoltiin kiviä, kun ei ollut ruokaa. Vuosi pommin jälkeen orpojen määrä kaupungissa kasvoi, kun heitä palautettiin kylistä. Yakuza kasvatti heitä ja antoi töitä."

"Jotkut lapsista saivat vaimon tai miehen, mutta aika monelle ainoa vaihtoehto oli työskennellä yakuzalle ja kuolla tappelussa. Sodan jälkeen moni kuoli myös syöpään."

Hieman yli kolmikymppisenä Kawamoto harkitsi itsemurhaa, mutta ei tehnyt sitä, koska pelkäsi ruumiinsa joutuvan kaatopaikalle.

Sen sijaan hän päätti jättää Hiroshiman taakseen ja muutti Okayamaan. Sieltä löytyi työpaikka nuudeliravintolasta, ja myöhemmin hän perusti oman yrityksen. Nyt hän asuu taas kotikaupungissaan Hiroshimassa.

 

Kirjoittaja haastatteli ydinpommin uhreja Hiroshimassa kesäkuussa.

Mikko Paakkanen HS
Hiroshima

bernard hoffman
Läänin teollisuustuotteiden näyttelyhallista jäivät seinät pystyyn, koska Hiroshiman ydinpommi räjähti lähes suoraan sen yläpuolella. Ympäriltä lähes kaikki rakennukset tuhoutuivat.
Läänin teollisuustuotteiden näyttelyhallista jäivät seinät pystyyn, koska Hiroshiman ydinpommi räjähti lähes suoraan sen yläpuolella. Ympäriltä lähes kaikki rakennukset tuhoutuivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat