Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Obama: Iran-sopimus tärkein päätös sitten Irakin sodan

USA:n presidentti muistutti kylmästä sodasta vedotessaan Iranin ydinohjelmasopimuksen puolesta

Ulkomaat
 
Washington

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui keskiviikkona keskustelua Iranin ydinsopimuksesta "kauaskantoisimmaksi ulkopoliittiseksi päätökseksi sitten Irakin sodan" vuonna 2003.

Obama piti American University -yliopistossa Washingtonissa vetoavan puheen sopimuksen hyväksymisen puolesta. Yhdysvaltain kongressi äänestää sopimuksesta syyskuussa. Republikaanit ja jotkut demokraatit vastustavat sopimusta, koska heistä sopimuksen ehdot eivät takaa, että Iran luopuu ydinaseen kehittämisestä.

Obama kutsui sopimusta "erittäin hyväksi" ja korosti, että valvonta tukkii Iranin ydinohjelman "kaikki kanavat".

Obama vertasi tilannetta vuoteen 1963, jolloin presidentti John F. Kennedy vetosi samassa yliopistossa Neuvostoliiton kanssa neuvottelemansa ydinkoekieltosopimuksen puolesta. Obama muistutti, että silloinkin osa ulkopoliittisesta eliitistä halusi panna kovan kovaa vastaan ja käyttää sotilasvoimaa Neuvostoliittoa vastaan, mutta Kennedy uskoi diplomatian voimaan.

"Me voitimme kylmän sodan ampumatta laukaustakaan venäläisiä vastaan", Obama muistutti.

"Myös tämä sopimus perustuu vahvalle, periaatteelliselle diplomatialle."

Ydinasesopimusta arvostellaan siitä, että sen seurauksista on varmaa tietoa oikeastaan vasta 2025, kun Iran saa lisää vapauksia uraanin rikastamiseen. Silloin nähdään, onko Iran todella luopunut ydinasehaaveistaan.

Obama vaikutti keskiviikkona kuitenkin varmalta, että Iran muuttuu.

"Olen joutunut tekemään paljon vaikeita päätöksiä Yhdysvaltain presidenttinä. Mutta se, onko tämä hyvä sopimus, ei ole yksi niistä. Ei lähelläkään", Obama sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat