Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin orjakaupassa kalleimpia ovat 1–9-vuotiaat lapset – "Tyttöjä kaupitellaan kuin polttoainetta"

YK on vahvistanut Isisin propagandaksi epäillyn orjahinnaston olemassaolon. Tutkija Marko Juntunen Tampereen yliopistosta sanoo, että Isisin ihmiskaupasta vuotavat tiedot ovat hyvin ristiriitaisia.

Ulkomaat
 
Azad Lashkari Reuters
Jesidi-vähemmistöön kuuluvat kurdinaiset osoittivat mieltään Isisin terroria vastaan Erbilin pohjoispuolella Irakissa sunnuntaina.
Jesidi-vähemmistöön kuuluvat kurdinaiset osoittivat mieltään Isisin terroria vastaan Erbilin pohjoispuolella Irakissa sunnuntaina. Kuva: Azad Lashkari Reuters

Äärijärjestö Isisin myymä 1–9-vuotias lapsiorja maksaa noin 165 dollaria, teinityttö puolestaan 124 dollaria.

Tiedot käyvät ilmi Isisin laatimasta hinnastosta, jonka Iraqi News julkaisi viime vuoden lopulla. Hinnaston aitoutta epäiltiin, mutta Syyriassa ja Irakissa vieraillut YK:n erikoislähettiläs Zainab Bangura vahvisti tiistaina, että kylmäävä orjahinnasto on aito.

"Tyttöjä kaupitellaan kuin polttoainetynnyreitä", Bangura kertoo uutistoimisto Bloombergille.

Bangura vahvistaa saaneensa käsiinsä listan ja selvittäneensä, että se on lähtöisin Isisiltä.

Banguran mukaan Isisin johtohahmot saavat ensin valita kaapatuista ihmisistä haluamansa. Ylijääneet huutokaupataan rikkaille paikallisille.

Jos orjia jää vielä yli, heidät myydään Isisin taistelijoille listan mukaisilla hinnoilla. Kalleimpia ovat 1–9-vuotiaat tytöt ja pojat.

"Yksi tyttö saatetaan myydä viidelle tai kuudelle eri miehelle. Joskus nämä sotilaat myyvät tytöt sitten takaisin näiden perheille tuhansien dollarien lunnaita vastaan", Bangura kuvailee.

Banguran mukaan Isis käyttää tyttöjen kaappaamista avainkeinona, kun järjestö rekrytoi uusia taistelijoita ulkomailta.

"Tällä tavalla he houkuttelevat nuoria miehiä – 'meillä on naisia odottamassa teitä, neitsyitä, joiden kanssa voitte mennä naimisiin'", hän kuvaili tilannetta kesäkuussa.

Yhdysvaltain rauhaninstituutin sukupuoliyksikön johtaja Kathleen Kuehnast sanoi heinäkuun lopussa, että on hälyttävää, että äärijärjestöt rekrytoivat nuoria poikia taistelijoikseen käyttämällä houkuttimena naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa.

"Kun seksuaalista väkivaltaa käytetään äärijärjestöissä päämäärien saavuttamiseen, se voi olla tuhoisampaa kuin ase", Kuehnast sanoi lausunnossaan Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkoasiainkomitealle.

Avioliitolla houkuttelu on myös Tampereen yliopiston islamintutkijan ja antropologin Marko Juntusen mielestä keskeinen osa Isisin rekrytointia.

Hän oli kesäkuussa Marokossa Tétouanin kaupungissa, jonka provinssista on lähtenyt hänen mukaansa kolmannes Syyriaan Isisin riveihin liittyneistä marokkolaisista.

"Siellä paikalliset asiantuntijat kertoivat, että juuri avioituminen ja asunnon saaminen ovat voimakkaita kannustimia etenkin vähävaraisemmista paikoista lähteville nuorille", Juntunen sanoo.

"Siinä yhteydessä ei silti todellakaan puhuta seksuaalisesta väkivallasta tai sotavangeista."

Kaaoksen synnyttäminen ja kauhun levittäminen ovat Isisin agendan keskeisiä osia. Sen vuoksi myös orjahinnastoa on epäilty terroristijärjestön propagandaksi.

"Kaikki, mikä heiltä vuotaa julkisuteen, on tietyllä tavalla myös julkisuuspeliä", Juntunen sanoo.

"Tarkoitus on lähettää viesti, että kaikki keinot käyvät, kunhan ne ovat Isisin yleisen agendan osia."

Juntusen mukaan Isisin orjakaupasta vuotavat tiedot ovat hyvin ristiriitaisia.

"Toisaalta he pyrkivät levittämään kauhua tällaisilla ääriuutisilla, toisaalta he kieltävät kaikki ihmisoikeusrikkomukset, kuten sotavankien ottamisen."

Juntunen epäilee, että Isisin ristiriitainen tiedottaminen pyrkii palvelemaan erilaisia yleisöjä.

"Islamilaista etiikkaa korostava viesti on suunnattu värvättäville Euroopassa ja arabimaissa. Kauhukuvasto taas suunnataan nimenomaan länsimaille", Juntunen sanoo.

Toisaalta Isisin kaikki viestintä ei ole tarkasti kontrolloitua. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa monet Isisin kannattajat saattavatkin välittää viestejä, jotka eivät muuten vain ole linjassa keskenään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat