Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjassa säikähdettiin pommiepäilyä

Poliisi etsi vielä keskiviikkoiltana kahta miestä, joista toista epäiltiin myös vartijan ampumisesta

Ulkomaat
 
Audun Braastad TT
Poliisi eristi keskiviikkoaamuna Oslon yliopiston ympäristön pommiepäilyn takia.
Poliisi eristi keskiviikkoaamuna Oslon yliopiston ympäristön pommiepäilyn takia. Kuva: Audun Braastad TT

Ammuskelu, pommiepäily ja suuri poliisioperaatio säikäyttivät Norjan pahan kerran keskiviikkona.

Poliisi epäili löytäneensä räjähteen Blindernin yliopistokampukselta Oslossa ja sulki useita rakennuksia alueella. Epäilty pommi osoittautui kuitenkin vaarattomaksi esineeksi. Kuin huijaukseksi esine näytti pommilta ja siinä oli pommiin kuuluvia osia. Se ei kuitenkaan poliisin mukaan sisältänyt räjähteitä.

Artikkeliin liittyvät

Tapaus herätti Norjassa laajaa huomiota herkän ajankohdan takia: Norja muisti juuri Utøyan joukkosurman uhreja tapauksen nelivuotispäivänä. Lisäksi työväenpuolueen nuoret valmistautuvat paraikaa ensimmäiseen leiriinsä saarella terrori-iskun jälkeen.

"Luonnollisesti ajattelin heti heinäkuun 22. päivän terrori-iskuja", sanoi kemiaa Oslossa opiskeleva Eivind Hopland lähes autiolla kampuksella iltapäivällä.

Hän sanoi säikähtäneensä hetkeksi. Aika nopeasti kävi silti ilmi, ettei tapaus ollut aivan niin vakava. "Ajatus terrorismista tulee nykyisin aiempaa helpommin mieleen."

Poliisi löysi fysiikan laitoksen läheisyydestä pommia muistuttavan esineen etsiessään kahta miestä, joista toinen oli ampunut paikalla ollutta vartijaa keskiviikon vastaisena yönä ennen kolmea. Vartija oli tätä ennen yrittänyt puhua miehille.

Vartija loukkaantui, muttei hengenvaarallisesti. Vartijaa kuulusteltiin keskiviikkona. Poliisi epäilee, että ampuminen ja pommia muistuttava esine ovat yhteydessä toisiinsa. Tästä ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.

"Epäilemme sitä, sillä esine löydettiin samalta alueelta, missä kaksi miestä nähtiin juoksemassa. Tämä tapahtui keskellä yötä, eikä sillä alueella yleensä kävele paljon ihmisiä. Uskoakseni siihen aikaan myös satoi rankasti", sanoi Tor Jøkling Oslon poliisista HS:lle.

Poliisi ei ollut vielä illalla ottanut kiinni ketään epäiltynä tapauksesta. Sen tietojen mukaan ampuja oli valkoihoinen englantia puhuva mies.

Norjan turvallisuuspoliisi kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei sillä ole tämänhetkisillä tiedoilla syytä epäillä minkäänlaisen ääriajattelun liittyvän tapaukseen.

Yliopistoon ei ole myöskään kohdistunut turvallisuuspoliisin mukaan konkreettista uhkaa.

Tapaus herätti huomiota myös siksi, että Norjan poliisin varautumistaso on ollut nyt noin vuoden kohotettuna terroristi-iskun mahdollisuuden takia.

Tavallisesti ilman aseita kulkeva poliisi on siksi nyt aseistettu. Väliaikaista aseenkantolupaa jatkettiin vastikään elokuun loppupuolelle saakka.

Poliisi teki pommiksi epäillyn esineen vaarattomaksi päivällä, minkä jälkeen alueen sulku purettiin vähitellen.

Esine löytyi muovikassista ampumapaikan läheisyydestä.

"Oslo on turvallinen kaupunki, mutta pidämme tätä vakavana tilanteena", sanoi poliisitarkastaja Johan Fredriksen Oslon poliisin tiedotustilaisuudessa.

Yliopistolla fysiikan, kemian ja astrofysiikan laitokset oli suljettu keskiviikkona. Yliopisto pyysi niiden työntekijöitä jäämään kotiin, koska rakennukset olivat kiinni. Opiskelijoilla on kesälomaa vielä tämän viikon ajan. Kampuksella oli silti henkilökuntaa ja kesäyliopiston opiskelijoita sekä vastikään saapuneita vaihto-opiskelijoita.

Helsingistä Osloon opiskelemaan juuri keskiviikkoaamuna saapunut Aino Ukkonen sai tiedon pommiepäilystä heti laskeuduttuaan Oslon kentälle.

"Oli se hiukan sokki tietenkin", hän sanoi.

Nopeasti kävi silti ilmi, ettei suureen huoleen ollut syytä suurista otsikoista huolimatta. Ukkonen pääsi tutustumaan kampukseen. "Ajattelin silti että vau, aikamoinen tervetulotoivotus."

Elina Kervinen HS
Tiina Juujärvi HS
Oslo/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat