Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä havittelee pohjoisnapaa – kyseessä on arvovaltakysymys

Arktisen alueen jakaminen on iso ja sekava soppa. Vaatimuksissaan pisimmällä on Norja.

Ulkomaat
 
Valery Melnikov RIA Novosti
Venäläinen ydinjäänmurtaja Jamal tutkimusretkellä Karanmerellä Siperian pohjoispuolella kesäkuussa.
Venäläinen ydinjäänmurtaja Jamal tutkimusretkellä Karanmerellä Siperian pohjoispuolella kesäkuussa. Kuva: Valery Melnikov RIA Novosti

Venäjä esitti tiistaina YK:lle uusia tutkimustuloksia, joiden perusteella se pyrkii saamaan itselleen oikeudet hyödyntää luonnonvaroja 1,2 miljoonan neliökilometrin kokoisella alueella Arktiksella. Noin neljä kertaa Suomen kokoiseen alueeseen sisältyisi myös pohjoisnapa.

Venäjä yritti samaa jo vuonna 2001, mutta tuolloin sillä ei ollut esittää riittävää tieteellistä näyttöä vaatimuksensa tueksi.

Pohjoisten alueiden hallinnasta kiistelevät Venäjän lisäksi Norja, Kanada, Tanska ja Yhdysvallat. Arktinen alue eli Arktis on käynyt entistä houkuttelevammaksi viime vuosina, sillä jäätä on ollut vähemmän ja toimiminen alueella siksi helpompaa kuin ennen. Jos pohjoiset merireitit ovat sulana, tavaroita on usein helpompaa ja halvempaa kuljettaa niitä pitkin.

Merenpohjassa arvioidaan myös olevan suuria määriä öljyä, kaasua ja mineraaleja. Ne sijaitsevat kuitenkin pääasiassa alueilla, joiden omistuksesta ei ole epäselvyyttä. Aluekiista onkin suurelta osin arvovaltakysymys.

On hankalaa määrittää, kenelle Arktiksen alueet kuuluisivat.

Yleensä lähdetään liikkeelle vuonna 1958 solmitusta mannerjalustasopimuksesta, jonka mukaan valtiot saavat hyödyntää oman mannerjalustansa luonnonvaroja. Sopimuksessa ei kuitenkaan määritellä, mihin asti mannerjalusta ulottuu.

1980-luvulla solmittiin toinen sopimus, YK:n merioikeusyleissopimus. Sen mukaan valtiot saavat automaattisesti oikeuden mannerjalustaansa noin 370 kilometriin asti rannikostaan. Jos valtio katsoo, että mannerjalusta ja oikeudet yltävät tätä pidemmälle, sen on käännyttävä YK:n puoleen.

Maa, tässä tapauksessa Venäjä, tutkii merenpohjaa ja toimittaa YK:lle tiedot siitä, minne asti sen mannerjalusta ulottuu. YK:n toimikunta tarkastelee tutkimusta ja antaa suosituksen siitä, missä mannerjalustan rajan pitäisi kulkea. Tämän jälkeen valtio voi suosituksen pohjalta määritellä mannerjalustansa ulkorajat.

Venäjän pitäisi siis pystyä tuottamaan puolueetonta tutkimusta siitä, kuinka pitkälle hyisen meren alle sen mannerjalusta ulottuu. Se ei ole helppoa: alueen tutkiminen on vaikeaa, ja Venäjällä on selvät poliittiset ja taloudelliset toiveet siitä, millaisia tutkimustulosten tulisi olla. Tulokset kuitenkin arvioidaan puolueettomasti ja arktisen alueen valtiot jopa avustavat toisiaan tutkimuksessa.

Venäjä oli arktisen alueen valtioista ensimmäinen, joka toimitti tiedot YK:lle. Tuolloin, vuonna 2001, toimikunta pyysi lisätietoja ja -tutkimuksia, koska tiedot arktiselta alueelta olivat sen mielestä riittämättömiä.

Tiistaina Venäjä toimitti viimein pyydetyt lisätiedot, joiden pohjalta YK:n toimikunta aloittaa työnsä. Lisätutkimuksissa on Venäjän mukaan paljastunut, että sille kuuluu itse asiassa isompi alue kuin mitä se vuonna 2001 esitti.

Jos toimikunta pitää Venäjän todisteita uskottavina ja reiluina, se voi käytännössä myöntää maalle oikeuden alueen luonnonvaroihin.

Myös Norja ja Tanska ovat toimittaneet tarvittavat tiedot. Tanska, jonka itsehallintoalue Grönlanti sijaitsee Arktiksella, sai tutkimuksensa valmiiksi viime vuoden joulukuussa. Tanskan mukaan sille kuuluu 900 000 neliökilometrin kokoinen alue merenpohjaa. Alueella sijaitsee muun muassa vedenalainen Lomonosovin harjanne, jota havittelevat myös Venäjä ja Kanada.

Norja puolestaan on saanut jo tulokset YK:n toimikunnalta. YK:n suositus erosi Norjan esityksestä vain vähän. Nyt Norja voisi halutessaan vahvistaa oman mannerjalustansa ulkorajat.

Alueiden jakaminen ei kuitenkaan lopu YK:n suosituksiin. Toimikunta saattaa päätyä arviossaan esimerkiksi siihen, että Lomonosovin harjanne on luonnollinen jatkumo sekä Grönlannin että Venäjän mannerjalustalle. Tuolloin Tanskan ja Venäjän on keskenään sovittava, missä raja kulkee.

Prosessi kestää vielä vuosia. YK:n toimikunnassa on jonossa yli sata käsiteltävää tapausta, joiden jatkoksi Tanskan ja Venäjän esitykset liittyivät.

Artikkelia varten on haastateltu Arktisen keskuksen vt. johtajaa, tutkimusprofessori Timo Koivurovaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat