Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä tuhoaa länsiruokaa polttamalla

Tuontikiellon seurauksena inflaatio on nostanut ruoan hintaa Venäjällä

Ulkomaat
 
Ruokaa tuhotaan nyt näyttävästi Venäjällä
Ruokaa tuhotaan nyt näyttävästi Venäjällä
Juustot jyrätään murskaksi ja sianlihat heitetään uuniin. Presidentti Vladimir Putin on määrännyt kaiken Venäjän markkinoilta löytyvän länsiruuan tuhottavaksi. (kuva: Reuters)

Liettualaisissa pakkauksissa olevat ilmakuivatut naudanlihat ja saksalaisiksi merkityt edamharkot lensivät polttouunin tuliseen nieluun Pietarin lentokentän kyljessä torstaina.

Yli neljänkymmenen toimittajan ja kuvaajan seuraama ruoanpoltto oli osa näyttävää tuhoamisoperaatiota, johon Venäjä ryhtyi presidentti Vladimir Putinin määräyksestä torstaina.

Tästä on kyse

 Venäjä ryhtyi tuhoamaan torstaina elintarvikkeita, joita maahan on päässyt tuontikiellosta huolimatta.

 Venäjä kielsi lihan, kalan, maitotuotteiden, vihannesten ja hedelmien tuonnin Euroopan unionista, Yhdysvalloista ja muualta lännestä viime vuonna.

 Kesäkuussa Venäjä jatkoi tuontikieltoa

6. elokuuta 2016 saakka.

Hävitettäväksi on määrätty kaikki Venäjälle virtaava vastapakotteiden kieltämä länsiruoka.

"Minua ei säälitä heittää ruokaa haaskuuseen. Ei ole takeita, että väärennettyjen asiakirjojen avulla maahan päässeet elintarvikkeet ovat turvallisia", sanoi lentokentän operaatiosta vastannut osastopäällikkö Oleg Jemtsev maatalouden valvontavirasto Rosselhoznadzorista.

Venäjällä on pidetty pitkin kesää julkisuudessa esillä maahan rajojen yli vuotavia pakotetuotteita. Tällä viikolla uutisia ovat hallinneet raportit Etelä-Venäjällä tuhotuista valtavista juustokuormista ja sianlihasta.

Pietarin vieressä Gatšinassa tuhkattiin viestinten mukaan torstai-iltana persikoita.

Tuhoamismääräystä vastustavaan nettivetoomukseen oli torstai-iltana kertynyt 285 000 nimeä. Allekirjoittajat vaativat, että pakoteruoka annettaisiin puutteenalaisille tuhoamisen sijaan.

Pietarin lentokentän syrjässä, harmaassa peltisiilossa toimivaan jätteenpolttouuniin on aiemmin joutunut lähinnä lentomatkustajien käsimatkatavaroista löydettyjä laittomia tuotteita.

Torstaina sinne tuotiin pienissä pahvilaatikoissa Volkswagenin pakettiautolla yhteensä 465 kilogramman lasti juustoa ja lihaa, jotka oli viranomaisten mukaan takavarikoitu Pietarin satamassa.

Jemtsevin mukaan kiellettyjä tuotteita löytyi yhteensä 20 tonnia. Venäläismediassa uunit on jo ristitty krematorioiksi.

Venäjä asetti viime vuonna tuontikiellon länsiruoalle ja jatkoi sitä vuodella tänä kesänä. Suurimmasta osasta kauppoja hävisivät italialaiset parmesaanit ja prosciuttokinkut, mutta ravintoloissa niitä tarjoillaan avoimesti. Lisäksi elintarvikkeita on virrannut läpi Valko-Venäjän, missä tuotteet ovat saaneet uudet kääreet.

Tuontikiellon seurauksena inflaatio on nostanut Venäjällä ruoan hintaa reilusti. Rupla on tällä viikolla jälleen heikentynyt ja oli torstaina 70 ruplaa eurolta.

Kuitenkaan esimerkiksi Valion Suomessa tehtyjä maitotuotteita ei ole voinut ostaa Pietarin ruokakaupoista, vaan ne ovat myyneet vain Venäjällä valmistettuja suomalaisyhtiön tuotteita.

Jemtsevin mukaan ruoanpolttopisteitä on tarkoitus perustaa Pietarin ympäristöön useita.

Hävitysmääräys tuli viranomaisille yllätyksenä, joten paikat ja tarkat tuhoamistavat vasta tarkentuvat.

Uudet tuhoamispaikat tulevat tarpeeseen, sillä lentokentän uunin hävityskyky on rajallinen. Aiemmin dieselillä toimiva polttouuni on tuhkannut vain tonnin jätteitä kuukaudessa.

Nyt satamassa odottaa vielä yli 19 tonnin kuorma, joka pitäisi saada tuhotuksi.

Anneli Ahonen
Pietari

Sergei Gratšov
Ilmakuivattua naudanlihaa ja juustoa tuhottiin torstaina Pietarin lentokentän Pulkovon polttouunissa. Aiemmin uuniin ovat joutuneet lentokentän tullissa kiinni jääneet kielletyt tuotteet. Lukuisat toimittajat seurasivat poltto-operaatiota.
Ilmakuivattua naudanlihaa ja juustoa tuhottiin torstaina Pietarin lentokentän Pulkovon polttouunissa. Aiemmin uuniin ovat joutuneet lentokentän tullissa kiinni jääneet kielletyt tuotteet. Lukuisat toimittajat seurasivat poltto-operaatiota.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat