Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet siirtolaiset yllättivät Kreikan lomasaaret – Kosilla hylätty hotelli muuttui pakolaisleiriksi

Turistisaari Kosilla Kreikassa on hotelli, josta poistutaan pysyvästi vasta poliisin rekisteröityä asiakkaan nimen. Captain Eliasin hylätyt käytävät ovat täyttyneet viime kuukausina uudenlaisista matkustajista, jotka ovat ylittäneet Egeanmeren kiikkerissä kumiveneissä henkensä uhalla.

Ulkomaat
 
Siirtolaiset saapuvat Kosille ja muille Etelä-Egean saarille Turkin kautta kumiveneillä. Salakuljettavat kiristävät siirtolaisilta yli tuhannen euron maksuja ja täyttävät veneet ääriään myöten täyteen. Osa ostaakin mieluiten oman pikku veneen.
Siirtolaiset saapuvat Kosille ja muille Etelä-Egean saarille Turkin kautta kumiveneillä. Salakuljettavat kiristävät siirtolaisilta yli tuhannen euron maksuja ja täyttävät veneet ääriään myöten täyteen. Osa ostaakin mieluiten oman pikku veneen.

Lomahotelli Captain Eliasissa on päivällisaika. Kreikan Kosilla sijaitsevan hotellin eteen kurvaa neljä farmariautoa, ja palmupuiden varjossa lekottelevat asukkaat ponkaisevat ylös. He tarpovat ripeästi autojen luokse ja muodostavat satojen ihmisten nälkäisen ringin.

Näille lomasaaren köyhimmille siirtolaisille puoli seitsemän tarjoilu on päivän ainoa mahdollisuus saada ravintoa. Varakkaimmat välttävät räjähdysherkkää ruokajonoa.

"Arvostan vapaaehtoisten työtä, mutta ostan mieluummin eurolla tai parilla leipää. Kuka tahansa, jolla on riittävästi rahaa, ostaa ruokansa muualta. Jonossa tappeleminen ei ole minua varten. Vahvuuteni on ajattelu, ei fyysinen voima. Mieluiten kierrän konfliktit kaukaa", selittää talebania paennut englanninopettaja Jawid Fadaee.

Hän seuraa paikallisen Kos Solidarity -ryhmän ruoanjakelua kyräillen. Vapaaehtoiset yrittävät järjestää vellovaa väkijoukkoa siisteihin jonoihin. Naiset ja lapset pysyttelevät turvallisen välimatkan päässä.

Siivu ylikypsää vesimelonia, pala patonkia ja paistettuja kasviksia foliokipossa – siinä Captain Eliasin buffetpöytä. Sekin on luksusta hylätyssä hotellissa, jossa ei ole sähköä tai lämmintä vettä.

Captain Eliasin asukkaat kutsuvat irvokasta lomaparatiisiaan vain sanalla camp, leiri.

Kreikka painii kaksoiskriisin kanssa. Maan talous on raunioina, kun samanaikaisesti kymmenettuhannet maahanpyrkijät rantautuvat Kreikkaan. Suurimmalle osalle heistä Kreikka on välipysäkki. Onhan maan työttömyysaste lähes 27 prosenttia. Työttömistä lähes kolme neljäsosaa on etsinyt töitä yli vuoden.

"Emme voi jäädä tänne, enkä sitä haluaisikaan. Kreikalla on vakavia taloudellisia ongelmia, eikä se pysty ruokkimaan edes omia kansalaisiaan. Haluamme taloudellisesti vakaisiin maihin, joissa on työ- ja opiskelupaikkoja", selittää Fadaee.

Hän ei peittele afgaanitaustaansa, vaikka jotkut väittävätkin olevansa Syyriasta päästäkseen jonon ohi nopeasti turvaan. Temppu onnistuu harvoin, sillä viranomaiset tarkistavat turvapaikanhakijoiden taustat. Siksi odotusajat hotellilla ovat venyneet jo kahteen kolmeen viikkoon. Poliisin pitää rekisteröidä saarelle saapuneet, ennen kuin he voivat siirtyä Ateenaan vastaanottokeskukseen.

Fadaee lähti Afganistanista saatuaan talebaneilta tappouhkauksen. Englanninopettajana hän "mainosti" länsimaisuutta.

"Uhkauksen saaneiden elämä on käytännössä ohi. Minun oli pakko lähteä."

Fadaeen matka oli lähellä katketa jo kotimaassa.

"Kaksi ystävääni ammuttiin pakomatkalla silmieni edessä. Heillä oli viisi lasta."

Hänen äänensä värähtää, mutta Fadaee kokoaa itsensä ja jatkaa väliaikaisen asuinpaikkansa analysointia.

"Kos on turistikohde, joten läsnäolomme tässä ränsistyneessä hotellissa on pahaksi koko saaren taloudelle. Paikallistenkin kannalta olisi viisainta, että poliisi rekisteröisi meidät pikaisesti."

Auringonvarjojen täplittämillä rannoilla makaa parin sadan metrin välein tyhjentyneitä kumiveneiden raatoja ja hylättyjä pelastusliivejä.

Kreikan saarille rantautuu YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan jo yli tuhat siirtolaista päivässä. Kosille saapuu yli sata päivittäin, kymmenkertainen määrä viime kesään verrattuna.

Noin 77 000 siirtolaista tuli meriteitse Kreikkaan kuluvan vuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana, lähes kaikki heistä turvapaikanhakijoita.

Kreikan vastaanottokeskuksissa on tilaa vain 2 000:lle, eikä reilun 30 000 asukkaan Kosin saarella ole vastaanottotiloja lainkaan. Siksi rannikkovartiosto kuskaa siirtolaiset suoraan Captain Eliasiin.

Poliiseille tilanne on hämmentävä. He osaavat tutkia taskuvarkauksia ja paimentaa juopuneita turisteja, mutta tuhansien pakolaisten auttamiseen heillä ei ole koulutusta. Joukko EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin asiantuntijoita opastaa paikallisia viranomaisia oudossa tilanteessa. Frontex on alkanut myös partioida rantoja yhdessä rannikkovartioston kanssa. Pakolaiset kertovat huhuja, kuinka Kosin viranomaiset ovat antaneet veneiden vain upota.

"Jos näemme veneitä, lähetämme partion auttamaan heidät turvallisesti rantaan", vakuuttaa Frontexin kroatialainen edustaja, joka partioi Kosin koillisrannalla kahden kreikkalaisen rannikkovartijan kanssa.

Majoneesisämpylöitä aamuyön hämärässä popsivat viranomaiset eivät halua esiintyä nimillään. Kun yksi heistä havaitsee kiikareissaan kumiveneen, he hyppäävät autoon ja pyyhältävät tulijoita vastaan. Captain Elias saa taas lisää vieraita.

Lämmin heinä–elokuu on otollisinta ylitysaikaa. Siirtolaismäärän kasvu vain kiihtyy samalla, kun rannat täyttyvät auringossa tirisevistä turisteista.

Captain Eliasin naapurissa on rivissä lomahotelleja sinisine uima-altaineen. Eliasin tyhjän altaan pohjalla on suttuinen Hello Kitty -lippis. Afgaanilapset leikkivät altaan vieressä Lego-ukoilla. Rikkinäisen muovituolin jalkojen välistä livahtaa rotta.

Yhtäkkiä ruokajonojen keskellä leimahtaa kahakka. Punapaitainen suurikokoinen mies iskee toista jonottajaa kivellä päähän. Käsirysy imaisee mukaansa kourallisen ihmisiä. Paniikki leviää väkijoukossa.

Poliisi kurvaa pian paikalle moottoripyörällä ja ampuu ilmaan muutaman varoituslaukauksen monisatapäisen väkijoukon ympäröimänä. Rannikkovartioston autot ja ambulanssi saapuvat hieman myöhemmin, ja mellakan kipinä hiipuu.

Syyrialainen Arij tulee juttelemaan kahakan sammuttua.

"Ymmärrät kai, että emme ole kaikki samanlaisia? Syyrialaiset eivät käyttäydy noin. Me pakenemme sotaa – miksi etsisimme tappeluita täältäkin?"

Arijin puheissa on häivähdys rasismia. Syyriassa keskiluokkaista elämää viettänyt nainen on turhautunut likaisiin ja vaarallisiin olosuhteisiin Kosin hotellileirillä. Hänen kaltaisiaan on Captain Eliasissa lukuisia: insinöörejä, lääkäreitä, arkkitehtejä ja yliopistojen opiskelijoita – riittävän nuoria, terveitä ja varakkaita selvitäkseen pakomatkasta.

"Miksi he survovat kaikki kansallisuudet samaan paikkaan? Etenkin afgaanit ja pakistanilaiset aloittavat koko ajan tappeluita. Meillä on täällä raskaana olevia naisia!" Arij parahtaa.

Hän osoittaa vieressä seisovan nuoren naisen Herinin pömpöttävää vatsaa. Arij ei halua koko nimeään lehteen, koska opettajana hän on valtion työntekijä. Hän pakenee työnantajaansa.

Arijin mukana on hänen 7-vuotias poikansa Michael.

"Kun tulimme kumiveneellä Turkista, minua pelotti hirveästi. Aallot olivat korkeita, ja täyteen sullottu vene keikkui rajusti. Pidin Michaelia kädestä koko matkan", Arij kertoo.

Epätieteellinen kysely hotellilla paljastaa, että siirtolaiset maksavat Egeanmeren ylityksestä 1 000–1 500 euroa per henkilö. Rajanylityksillä rahastavat salakuljettajat vaativat palkkionsa käteisenä, joten moni ompelee vaatteisiinsa rahakätköjä.

Halvimmalla merimatkasta selviävät uskalikot, jotka ostavat oman pienen kumiveneen. Neljän hengen pikkupaatti saattaa myös olla turvallisin ratkaisu. Irakilainen hakkeriaktivisti Haidar Bassem ylitti meren 14 hengen kumiveneessä, johon oli ahdettu 50 pakolaista.

"Jalkani kramppasivat, enkä olisi voinut uida. Onneksi jätin tyttäreni ja vaimoni Irakiin. Tiesin, että en voisi pelastaa heitä molempia hukkumiskuolemalta veneen upotessa, ja heidän menettäminen tappaisi minut."

Puolentoista tunnin matka venyi kuuden tunnin kidutukseksi, kunnes Frontexin viranomaiset vihdoin hinasivat uppoamaisillaan olevan veneen rantaan.

Turkin Akyarlarista on Kosille kuutisen kilometriä. Ylitys on mahdollinen jopa ilman moottoria. Satamakaupunki Bodrumista matkaa kertyy parikymmentä kilometriä.

Moni pakolainen turvautuu salakuljettajiin. He eivät luota navigointitaitoihinsa, vaikka Kosin saari onkin näköetäisyydellä Turkin lounaisrannikolta.

"Jos Turkin rannikkovartiosto ottaa meidät kiinni, he lähettävät meidät takaisin", Fadaee kertoo.

Pakistanilainen mekaanikko Muhamma Nadeem on yksi ruokajonon kahakassa loukkaantuneista. Haaveri osoittautui onnenpotkuksi, sillä poliisi rekisteröi hänet saman tien ja antoi luvan lähteä Ateenaan. Turisteja ja siirtolaisia kuhisevalla risteilyaluksella Nadeemin päätä ympäröivä valkoinen kääre herättää huomiota.

"Sain päähäni lasinsiruja, ja kaulaani osui kivi. Se oli pelkkä vahinko. Olin vain menossa polkupyöräni luokse, kun afgaanit ja pakistanilaiset alkoivat tapella", hän kertoo englanniksi.

11 tunnin lauttamatka Kosilta Ateenaan maksaa halvimmillaan noin 50 euroa, joka riittää epämukavaan nojatuolipaikkaan laivan kahviossa. Saarelta toiselle poukkoilevan laivamatkan päätyttyä Pireuksen satamaan pakistanilaisjoukko kerää vaatimattomat matkatavaransa ja jää bussipysäkin viereen odottamaan kyytiä.

"Ateenassa asuva ystävämme tulee noutamaan meidät", Nadeem kertoo.

Hän haluaa jäädä Kreikkaan. Talouskriisin todellisuus ei ole vielä iskenyt, ja Nadeem tuntee olonsa turvalliseksi.

Karoliina Liimatainen HS, teksti
Sami Kero HS, kuvat

Kaksi kreikkalaista rannikkovartijaa ja Frontexin kroatialainen rajavalvontaviranomainen pysähtyivät aamuyöllä Kosin koillisrannalle kiikaroimaan Turkista saapuvia kumiveneitä.
Kaksi kreikkalaista rannikkovartijaa ja Frontexin kroatialainen rajavalvontaviranomainen pysähtyivät aamuyöllä Kosin koillisrannalle kiikaroimaan Turkista saapuvia kumiveneitä.
Kosin paikallinen vapaaehtoisjärjestö Kos Solidarity jakaa hotellileirin asukkaille päivittäin ruokaa. Tällä kertaa ruokajonossa puhkesi kahakka, jota poliisi saapui rauhoittelemaan.
Kosin paikallinen vapaaehtoisjärjestö Kos Solidarity jakaa hotellileirin asukkaille päivittäin ruokaa. Tällä kertaa ruokajonossa puhkesi kahakka, jota poliisi saapui rauhoittelemaan.
Vapaaehtoiset ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat tuoneet Captain Eliasiin peittoja ja patjoja. Pakistanilainen Own Abbas nukkuu hotellin vastaanottotiskin vieressä. Vanha kassakone odottelee yhä uusia turisteja.
Vapaaehtoiset ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat tuoneet Captain Eliasiin peittoja ja patjoja. Pakistanilainen Own Abbas nukkuu hotellin vastaanottotiskin vieressä. Vanha kassakone odottelee yhä uusia turisteja.
Sadat hotellin asukkaat jonottavat päivittäin vapaaehtoisten jakamia ruoka-annoksia.
Sadat hotellin asukkaat jonottavat päivittäin vapaaehtoisten jakamia ruoka-annoksia.
Naapurihotellin työntekijä taluttaa pyöränsä ruokajonossa syttyneen kärhämän läpi. Captain Elias sijaitsee noin kilometrin päässä Kosin keskustasta lukuisten käytössä olevien turistihotellien naapurissa.
Naapurihotellin työntekijä taluttaa pyöränsä ruokajonossa syttyneen kärhämän läpi. Captain Elias sijaitsee noin kilometrin päässä Kosin keskustasta lukuisten käytössä olevien turistihotellien naapurissa.
Captain Eliasin naapurihotellin "animation teamin" työntekijöitä pyöräilee ruokaa jonottavien pakolaisten ohi neonvihreissä t-paidoissaan. Tiimien tehtävänä on järjestää tylsistyneille lomailijoille ohjelmaa.
Captain Eliasin naapurihotellin "animation teamin" työntekijöitä pyöräilee ruokaa jonottavien pakolaisten ohi neonvihreissä t-paidoissaan. Tiimien tehtävänä on järjestää tylsistyneille lomailijoille ohjelmaa.
Pakistanilainen Jamsheid ottaa aurinkoa Lambin rannalla. Osa Captain Eliasin asukkaista odottaa apaattisina rekisteröintiä pitkän pakomatkan jälkeen, mutta jotkut nauttivat rantaelämästä. Hänen edessään on tyhjentynyt kumivene.
Pakistanilainen Jamsheid ottaa aurinkoa Lambin rannalla. Osa Captain Eliasin asukkaista odottaa apaattisina rekisteröintiä pitkän pakomatkan jälkeen, mutta jotkut nauttivat rantaelämästä. Hänen edessään on tyhjentynyt kumivene.
Afganistanilaiset Ali Khan (vas.), Meoza, Jawid Fadaee, Rajab Ali, Mujtaba ja Ali Sina huoneessaan Captain Eliasin pakolaisleirillä. Hengitysongelmat, tulehdukset, ihottumat ja vatsavaivat ovat arkipäivää. Taudit leviävät helposti, kun 14 neliön huoneessa nukkuu kahdeksan miestä. Naiset ja lapset ovat leiriytyneet hotellin pihalle.
Afganistanilaiset Ali Khan (vas.), Meoza, Jawid Fadaee, Rajab Ali, Mujtaba ja Ali Sina huoneessaan Captain Eliasin pakolaisleirillä. Hengitysongelmat, tulehdukset, ihottumat ja vatsavaivat ovat arkipäivää. Taudit leviävät helposti, kun 14 neliön huoneessa nukkuu kahdeksan miestä. Naiset ja lapset ovat leiriytyneet hotellin pihalle.
Pakistanilainen Stria vilvoitteli helteessä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on asentanut pihamaalle neljä letkua ja kemiallisen vessan.
Pakistanilainen Stria vilvoitteli helteessä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö on asentanut pihamaalle neljä letkua ja kemiallisen vessan.
Pakistanilainen mekaanikko Muhamma Nadeem loukkaantui kahakassa. YK:n edustaja maksoi sairaalalaskun ja osti hänelle ruokaa.
Pakistanilainen mekaanikko Muhamma Nadeem loukkaantui kahakassa. YK:n edustaja maksoi sairaalalaskun ja osti hänelle ruokaa.
Kahakassa pahiten loukkaantunut vietiin rannikkovartioston autolla sairaalaan. Lievästi loukkaantuneita paikkailtiin hotellin edustalla ambulanssissa. Pökertynyt mies virkosi jo ennen sairaalareissua.
Kahakassa pahiten loukkaantunut vietiin rannikkovartioston autolla sairaalaan. Lievästi loukkaantuneita paikkailtiin hotellin edustalla ambulanssissa. Pökertynyt mies virkosi jo ennen sairaalareissua.
Pakistanilaiset Faisal, Mudassar Ikubal, Muhamma Nadeem ja Tahreem-Abbas odottivat rekisteröimistään Kosilla pari viikkoa.
Pakistanilaiset Faisal, Mudassar Ikubal, Muhamma Nadeem ja Tahreem-Abbas odottivat rekisteröimistään Kosilla pari viikkoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat