Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apartheid kesti yli 40 vuotta

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat

Etelä-Afrikan valkoista vähemmistöä edustanut kansallispuolue harjoitti apartheid-politiikkaa vuodesta 1948 alkaen. Apartheid on afrikaansin kielen sana ja tarkoittaa erilläänoloa.

Jokainen ihminen luokiteltiin ihonvärinsä mukaan. Kansalaisoikeudet vietiin muilta kuin valkoisilta. Mustia ja värillisiä häädettiin kaupungeista erillisille asuinalueille.

Rotusortoa vastustivat useat poliittiset liikkeet, kuten Afrikan kansalliskongressi ANC, kommunistit ja työväenliike.

Kun lakot, protestit ja kansalaistottelemattomuus eivät tuoneet muutosta, osa rotusorron vastustajista ryhtyi väkivaltaan.

Nelson Mandela perusti ANC:n aseellisen siiven Umkhonto we Sizwen. Se teki sabotaaseja voimalaitoksia, hallintorakennuksia ja sotilastukikohtia vastaan. Myöhemmin sen iskuissa myös kuoli ihmisiä.

Etelä-Afrikan hallitus käytti vainoa ja väkivaltaa. Valtio otti tuhansia poliittisia vankeja, kidutti, teloitti ja teki salamurhia.

Muu maailma painosti Etelä-Afrikkaa boikoteilla. Apartheidin vastustajat saivat paljon tukea Pohjoismaista, etenkin Ruotsista.

Apartheidia alettiin purkaa vuonna 1990, kun presidentti Frederik de Klerk salli oppositiopuolueet ja vapautti Mandelan vankilasta. Muutosta edisti kylmän sodan loppu.

Etelä-Afrikka siirtyi demokratiaan neuvotteluiden kautta. Ensimmäiset vapaat vaalit käytiin vuonna 1994.

Uuteen perustuslakiin kirjattiin, että Etelä-Afrikka kuuluu kaikille siellä eläville, "yhdistyneenä erilaisuudessamme".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat