Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaissotilaat alkavat kouluttaa kurdijoukkoja Isisiä vastaan

Suomen 47 sotilaan pääjoukko saapui Irakiin heinäkuun lopussa

Ulkomaat
 

Suomalaissotilaat alkavat ensi viikolla kouluttaa kurdijoukkoja taisteluun ääri-islamistista terroristijärjestö Isisiä vastaan Irakissa.

Suomi osallistuu Yhdysvaltojen johtamaan kansainväliseen operaatioon Isisiä vastaan koulutusosastolla. 47 sotilaan pääjoukko saapui heinäkuun lopussa Irakin autonomisen kurdialueen pääkaupunkiin Erbiliin, joka sijaitsee noin sadan kilometrin päässä rintamalta. Osaston tehtävä jatkuu enintään 12 kuukauden ajan.

Erbilin päätukikohdan ja kaupungin ulkopuolella sijaitsevan peshmergan koulutusleirin rakentaminen jatkuu yhä, mutta koulutustoiminta voidaan jo aloittaa. Leirillä suomalaiskouluttajat asuvat aluksi teltoissa tai parakeissa ja elävät taistelumuonilla.

Töitä tehdään lämpöhalvauksen uhalla, sillä Irakissa on mitattu tällä viikolla jopa 50 asteen lämpötiloja, puolustusvoimista kerrotaan.

"Irakissa on meneillään vuoden kuumin aika, ja suomalaiset antavat kenttäkoulutusta ulkona", kertoi maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatinkenraali Petri Hulkko HS:lle.

Suomalaisten koulutettavana on kerrallaan noin komppanian verran eli 100—200 sotilasta, joiden koulutus kestää noin kolme viikkoa. Komentokieli on kurdi, ja tulkkeina toimii Suomen armeijan käyneitä suomalaisia kurdeja.

Hulkon käsityksen mukaan koulutettavat tulevat pääosin rintamalta tai omista kylistään. Heillä on hallussaan aseenkäsittelyn perusteet ja koulutuksen pääpaino on joukon toiminnan parantamisessa.

Yhdysvaltojen johtamaan operaatio Inheren Resolveen osallistuu yli 60 maata. Operaation tavoitteena on kukistaa Irakissa ja Syyriassa laajoja alueita hirmuhallintoonsa alistanut Isis-järjestö.

Yhdysvallat on liittolaisineen tehnyt ilmaiskuja Isisin asemiin noin vuoden ajan, mutta uutistoimisto AP:n tiedustelulähteiden mukaan järjestö ei ole niiden seurauksena merkittävästi heikentynyt.

Kurdien peshmerga-joukot ovat kuitenkin onnistuneet pitämään Isisin ahdistettuna Irakin pohjoisosassa.

"Rintamalinjat ovat olleet lähes muuttamatomat useita kuukausia. Meillä on se käsitys, että Daesh yrittää vakiinnuttaa nykyiset rintamalinjat", Hulkko sanoi viitaten Isisiin sen paikallisella kutsumanimellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat