Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisarien asentokin on politiikkaa Pohjois-Koreassa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Pohjois-Korean päätöksellä uuden aikavyöhykkeen perustamisesta on ilmeisesti lähinnä propagandatarkoitus.

Siirtämällä kelloja puoli tuntia taaksepäin Pohjois-Korean johto antaa kansalle viestin, että Pohjois-Korea vastustaa Japanin vaikutusvaltaa päättäväisemmin kuin vihollinen Etelä-Korea, joka oli aikoinaan saman japanilaisvallan alla kuin Pohjois-Korea. Lietsomalla kansallismielisyyttä Pohjois-Korean johto kalastelee kansan hyväksyntää.

Kellon viisarien asento viestii poliittista valtaa myös Pohjois-Korean naapurimaassa Kiinassa. Täällä on vain yksi aikavyöhyke, vaikka maantieteellisesti Kiina kattaisi monta eri aikavyöhykettä.

Käytännössä se tarkoittaa, että kun aurinko nousee Pekingissä, läntisen Xinjiangin pääkaupungissa Ürümqissa on pimeää vielä tunteja. Kello on silti saman verran.

Päätös yhdestä aikavyöhykkeestä on peräisin Kiinan kansantasavallan perustajan Mao Tsetungin ajalta. Mao perusteli sitä kansallisella yhtenäisyydellä. Kansallinen yhtenäisyys eli maan koossa pitäminen kuuluu myös Kiinan nykyjohdon politiikan kulmakiviin.

Koossa pysymisen vaikeudesta kielii se, että Xinjiangissa etenkin alkuperäisväestöön kuuluvat uiguurit elävät paljolti Xinjiangin ajaksi kutsumassaan ajassa. Se on kaksi tuntia jäljessä Pekingin ajasta, mutta virallisesti sitä ei ole olemassa.

Mikko Paakkanen HS
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat