Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lenita Toivakka: Toiveajatteluun ei ole syytä

Ulkomaat
 

Venäjä määräsi eurooppalaisille elintarvikkeille tuontikieltoja vuosi sitten elokuussa. Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok) mielestä Suomessa olisi luovuttava toiveajattelusta, että pakotteista päästäisiin nopeasti eroon ja Suomen vienti Venäjälle elpyisi lähivuosina.

"Ukrainan kriisin ratkaisu ei ole edennyt, eikä pakotteiden purkamiselle ole perusteita."

Euroopan unioni päätti kesäkuussa jatkaa Venäjän vastaisia pakotteitaan. Vastatoimena Venäjä jatkoi tuontikieltojaan.

Tuontikiellot ovat haitanneet etenkin Suomen maitotuotantoa. Venäjälle maitotuotteita vienyt Valio irtisanoi kesäkuussa 182 työntekijää.

Ministeri Toivakan mukaan on kuitenkin vaikea arvioida, millaisia työllisyysvaikutuksia nimenomaan pakotteilla on ollut. Vuonna 2013 kiellettyjen elintarvikkeiden osuus viennistä oli noin viisi prosenttia eli noin 283 miljoonaa euroa.

Suomen vienti Venäjälle on kuitenkin vähentynyt huomattavasti enemmän. Tullin tilastojen mukaan viennin arvo Venäjälle oli tämän vuoden tammi–toukokuussa yli kolmanneksen pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

"Venäjän talousvaikeudet vaikuttavat Suomen vientiin paljon enemmän kuin pakotteet", Toivakka sanoo.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ennusteen mukaan Venäjän talous supistuu tänä vuonna 3,4 prosenttia. Taantuman vuoksi yritykset eivät investoi eivätkä ihmiset kuluta.

"Venäjän taloudella on suuria rakenteellisia ongelmia, joita ei ole pystytty ratkaisemaan."

Suomalaisille tuotteille on Toivakan mielestä löydettävä uusia markkinoita muualta. Hän mainitsee esimerkkeinä Kiinan, persianlahden maat, Yhdysvallat sekä Suomen lähimarkkinat.

"Lupien saanti ja laatukontrollit ovat pitkiä prosesseja Kiinassa. Esimerkiksi lihan viennin osalta Suomi on jo pitkällä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat