Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Länsiruoan tuhoamista selitetään Venäjällä ruoan vaarallisuudella

Venäjän viranomaisten mukaan länsiruoan hävittäminen sai kuljetukset tyrehtymään heti

Ulkomaat
 
Tuhoamiskäsky sai venäläisten huumorihanat auki. Twitterissä levisi kuvamanipulaatioita Ilja Repinin maalauksesta, jossa tsaari Iivana Julma syleilee tappamansa pojan sijaan isoa juustoa.
Tuhoamiskäsky sai venäläisten huumorihanat auki. Twitterissä levisi kuvamanipulaatioita Ilja Repinin maalauksesta, jossa tsaari Iivana Julma syleilee tappamansa pojan sijaan isoa juustoa.

Länsimaista tulleen ruoan tuhoaminen ravistelee venäläistä keskustelua, kun perjantaina tuhotyö jatkui ja Pihkovan alueella hävitettäväksi lähetettiin 20 tonnia epäilyttäviä persikoita, nektariineja ja päärynöitä.

Viestipalvelu Twitterissä aihe #RossijaŽžjot eli #VenäjäPolttaa nousi maailman keskustelluimpien teemojen joukkoon.

Viestimien täysi huomio on torstaista lähtien kiinnittynyt Pietarissa uunissa palaviin liettualaisperäisiksi väitettyihin kinkkuihin ja Etelä-Venäjän Belgorodissa jyrättyihin juustotonneihin.

Reaktio presidentti Vladimir Putinin määräyksestä toimeenpantuun operaatioon on ollut voimakas. Putin käski hävittämään kaikki Venäjälle päässeet länsielintarvikkeet, joiden tuonnin Venäjä kielsi viime vuonna.

Venäjän elintarvikkeiden valvonnasta vastaava virasto Rosselhoznadzor ilmoitti perjantaina, että määräyksen viralliset tavoitteet saavutettiin heti.

Sen mukaan vihannesten ja hedelmien tuonti ulkomailta romahti alle puoleen Smolenskin alueen tarkastuspisteellä.

"Voi päätellä, että vilpilliset eurooppalaiset toimittajat ovat lopettaneet tuotteidensa kuljetuksen", uutistoimisto Ria Novosti lainaa viraston tiedotetta.

Pietarissa torstaina poltettuihin kinkkupakkauksiin tuojaksi oli merkitty Pietariin rekisteröity tukkukauppaa harjoittava Unipro, joten eurooppalaiset tuskin harrastavat pakoteruokakauppaa Venäjälle täysin yksipuolisesti.

Tuhoamisen perusteet kummastuttavat venäläisiä. Ihmettelijöille Putinin tiedottaja Dmitri Peskov totesi, että elintarvikkeiden hävittäminen ei ehkä ole miellyttävä näky, mutta sille on syynsä.

"On kyse puhtaasta salakuljetuksesta. Elintarvikkeilla ei ole tarvittavia asiakirjoja. Kukaan ei ota vastuuta tai takaa, että vaikka ruoka saattaisi jopa näyttää herkulliselta, se ei olisi vaarallista terveydelle", Peskov sanoi Ria Novostin mukaan.

Samaa toistivat viranomaiset halki Venäjän. EU:ssa tuotetulla ruoalla on tuontikiellosta huolimatta ollut Venäjällä edelleen lähes horjumaton maine. Polttamalla eurooppalaista edamia Venäjä voi näyttää EU:lle, että sillä on tuontikieltoon varaa. Samalla se voi istuttaa venäläisten mieliin epäilyksen ulkomaisen ruoan laadusta – epäilemättä maahan laittomasti päätyvän ruoan kuljetusoloissa voikin olla moitittavaa.

Vain viidennes kaikista väärin paperein tulevista, tänä vuonna Kazakstanin ja Valko-Venäjän rajoille pysäytetyistä ruokatoimituksista on ollut peräisin lännestä, elintarvikevirasto arvioi sanomalehti Izvestijalle.

Toisaalta torstaina tuhotut 300 tonnia länsiruokaa ovat vain hyvin pieni osa kaikesta siitä ruoasta, joka on tuontikiellosta huolimatta päätynyt Venäjälle.

Omista juustokuljetuksistaan huolestuneita venäläisiä viranomaiset rauhoittelivat, että yksityishenkilö saa edelleen tuoda tehdaspakattua ruokaa EU-alueelta viisi kiloa kerrallaan.

Eniten venäläisiä kismitti ruoan haaskaaminen, kun maassa on yhä enemmän köyhyysrajan alla eläviä ihmisiä. Pietarilaiset oppositiopuolue Jablokoon kuuluvat kaupunginvaltuutetut vaativat perjantaina Putinia perumaan määräyksen.

Lisäksi nettivetoomuksessa venäläiset pyytävät antamaan pakoteruoat köyhille tuhoamisen sijaan. Se oli perjantaina kerännyt yli 300 000 allekirjoitusta.

Tuhoamiskäsky sai venäläisten huumorihanat auki. Twitterissä levisi kuvamanipulaatioita Ilja Repinin maalauksesta, jossa tsaari Iivana Julma syleilee tappamansa pojan sijaan isoa juustoa. Toisessa kuvassa Kremlissä syödään kattokruunujen alla ja päälle on kirjoitettu "Kremlin tehdas pakoteruoan tuhoamiseksi".

Anneli Ahonen
Pietari

Sergei Gratšov
Pietarin lentokentän Pulkovon polttouunissa poltettiin torstaina näyttävästi lännestä tuotua ilmakuivattua naudanlihaa ja edamia.
Pietarin lentokentän Pulkovon polttouunissa poltettiin torstaina näyttävästi lännestä tuotua ilmakuivattua naudanlihaa ja edamia.
Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.
Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat