Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marco Rubio olisi Hillary Clintonin painajainen USA:n presidentinvaaleissa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Jim Young Reuters
Republikaanien Marco Rubion vaatimaton tausta ja kiehtova elämäntarina ovat valttikortteja Clintonia vastaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.
Republikaanien Marco Rubion vaatimaton tausta ja kiehtova elämäntarina ovat valttikortteja Clintonia vastaan Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Kuva: Jim Young Reuters

Yhdysvaltain presidentinvaalien tärkein kysymys on, nouseeko ylivoimaisesti rahoitetulle Jeb Bushille uskottava haastaja.

Siis uskottava. Kiinteistömoguli, miljardööri ja kokonaistaideteos Donald Trump ei sellainen ole. Se on jo nyt selvää, vaikka Trump viihdyttää meitä vielä pitkään ja aiheuttaa republikaaneille kaikenlaista kiusaa.

Republikaanien ensimmäinen vaaliväittely järjestettiin torstai-iltana Clevelandissa Ohiossa. Väittelystä kannattaa muistaa ainakin yksi nimi: Marco Rubio. Myös demokraattien todennäköinen ehdokas Hillary Clinton pitää häntä vaarallisimpana vastustajana marraskuun 2016 vaaleissa.

Väittelyn uutinen oli se, että Trump tuotti yleisölle pettymyksen. Hän ei vaikuttanutkaan vahvalta ja itsevarmalta, vaan aggressiiviselta ja pikkumaiselta. Kun naistoimittaja kysyi Trumpilta, miksi hän on kutsunut naisia lihaviksi, rumiksi sioiksi, Trump hyökkäsi vastaan sanomalla, että hän voisi olla toimittajalle muutakin kuin kiva. Yleisö buuasi.

Jeb Bush oli pökkelömäinen. Hän takelteli vastauksissaan ja luennoi omista saavutuksistaan, mutta antoi toki itsestään luotettavan ja maltillisen kuvan. Luotettavuuden kääntöpuoli on tylsyys; Bush ei saa ketään liekkeihin. Silti hänellä on puolue-eliitin tuki ja yli sadan miljoonan vaalikassa, joita ei Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kannata vähätellä.

Ellei Trump enää vie kaikkea happea, tilaa vapautuu muille Bushin haastajille. Vahvimmilla ovat senaattori Ted Cruz Texasista, kuvernööri Scott Walker Wisconsinista ja senaattori Marco Rubio Floridasta.

Cruz on jopa republikaanien ehdokkaaksi liian äärimmäinen. Republikaanien ei kannata mennä häviämään ehdokkaalla, joka on puolueesta oikealle, kun se tarvitsisi jonkun, joka vetoaa myös demokraatteihin.

Walker on ollut nouseva tähti: Wisconsinin Thatcher on jyrännyt ammattiliitot ja voittanut monet vaalit vastapuolueen maalla. Torstaina hän esiintyi kuitenkin aneemisesti.

Marco Rubiossa yhdistyy monta hyvää puolta: hänen vanhempansa ovat kuubalaisia, ja republikaanit tarvitsevat kipeästi latinoääniä. Hän on erikoistunut ulkopolitiikkaan, kuten Clintonkin. Hän on karismaattinen, mutta rauhallinen esiintyjä, joka ei uhkaile tuomiopäivällä.

Ulkonäköäkään ei pidä vähätellä. Kuuban Kennedy saisi 24 vuotta vanhemman Hillary Clintonin vaikuttamaan sammuvalta tähdeltä.

Ennen kaikkea Rubiolla on kiehtova elämäntarina, ja sellainen on vaaleissa miljoonien arvoinen: hänen vanhempansa tulivat Yhdysvaltoihin siirtolaisina ja nousivat kovalla työllä. Rubion rinnalla miljonääri Clintonin on vaikea vakuuttaa, että hän ymmärtää keskiluokan ahdinkoa.

"Miten Hillary Clinton voisi luennoida minulle siitä, miten palkka saadaan riittämään, kun me elimme palkkapäivästä toiseen?" Rubio kysyi torstaina.

Jos olisin republikaanien strategisti, pitäisin Rubiota Clintonin täydellisenä painajaisena.

Ensi vuoden vaaleissa etulyöntiasema on republikaaneilla. Kaksi kautta palvelleen demokraattipresidentin jälkeen on epätodennäköistä, että seuraava presidentti tulee samasta puolueesta.

On kuitenkin yksi mies, joka voi taata Clintonin voiton: Donald Trump. Jos hän toteuttaa torstain uhkauksensa ja ryhtyy itsenäiseksi ehdokkaaksi, hän vie tasaisessa kilvassa ääniä republikaaneilta.

Trump jos kuka voisi mennä noin pitkälle vain kiusan takia.

Laura Saarikoski HS
laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat