Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ateistibloggaajien vaino jatkuu Bangladeshissa

Ääri-islamistit ovat surmanneet tänä vuonna jo neljä bloggaajaa

Ulkomaat
 

Perjantaina bangladeshilaisen bloggaajan Niloy Chakrabartin kotiovelle koputettiin maan pääkaupungissa Dhakassa. Ovella seisseet ihmiset kertoivat etsivänsä vuokra-asuntoa.

Yhtäkkiä joukko kuitenkin hyökkäsi miehen kimppuun ja hakkasi tämän kuoliaaksi viidakkoveitsillä. Chakrabartin vaimo suljettiin toiseen huoneeseen veriteon ajaksi.

Nimimerkillä Niloy Neel kirjoittanut 30-vuotias Chakrabarti oli blogikirjoituksissaan kritisoinut monia uskontoja, etenkin islamia. Nyt mies koki saman kohtalon kuin kolme muuta Bangladeshissa tänä vuonna tapettua ateistibloggaajaa.

Bloggaaja Ananta Bijoy Dasi kuoli viidakkoveisten iskuihin toukokuussa. Washiqur Rahman puolestaan hakattiin kuoliaaksi maaliskuussa. Helmikuussa surmansa sai maallista Mukto-Mona-sivustoa ylläpitänyt Avijit Roy.

Surmat ovat muilta osin muistuttaneet toisiaan, mutta aiemmista tapauksista poiketen Chakrabartia ei murhattu julkisella paikalla vaan omassa kodissaan.

Bangladeshissa surmatut bloggaajat ovat kaikki kuuluneet ääri-islamistiryhmien pari vuotta sitten laatimalle listalle, jossa on yhteensä 84 ateistibloggaajaa. Lista toimitettiin aikoinaan maan hallitukselle, jota vaadittiin pidättämään kyseiset kirjoittajat.

Itseään Bangladeshin al-Qaida-haaraksi kuvaileva Ansar ul Islam -ryhmä on ottanut vastuun murhista.

Ryhmän nimissä lähetettiin perjantai-iltana sähköposti, jossa Chakrabartia kuvailtiin Allahin viholliseksi.

"Jos 'sananvapaudellanne' ei ole rajoja, röyhistäkää rintaanne 'viidakkoveistemme vapaudelle'" sähköpostissa lukee Dhaka Tribune -lehden mukaan.

Bangladeshilainen internetissä aktiivisten ateistien yhteisö on šokissa.

Uutistoimisto AFP kertoo, että sadat ihmiset kokoontuivat heti Chakrabartin kuoleman jälkeen Dhakan Shahbaghin aukiolle osoittamaan mieltään.

Ateistibloggaajat pelkäävät henkensä puolesta, ja osa heistä on jo paennut ulkomaille. Eräs kirjoittajista kertoo BBC:lle, että koko maasta on tullut "avovankila" hänelle ja hänen nuorelle perheelleen.

"Miten voin pitää enää kotiani turvallisena?" hän kysyy viitaten Chakrabartin murhan tekopaikkaan.

Verkkoaktivistit syyttävät Bangladeshia ateistien suojelun puutteesta. Chakrabarti oli nimittäin pyytänyt poliisilta turvatoimia vain viikkoja ennen surmaa. Hän kertoi brittilehti Guardianille jo toukokuussa, että poliisi ei ota hänen sanomisiaan tappouhkauksista ja häirinnästä tosissaan.

Bangladeshin viranomaiset vannoivat kuitenkin lauantaina, että he aikovat etsiä käsiinsä Chakrabartin tappajat.

Bangladeshia moititaan myös sananvapauden rajoittamisesta, koska maassa on BBC:n mukaan pidätetty kuusi ihmistä syytettyinä uskonrauhan rikkomisesta. Bangladesh on virallisesti maallinen valtio. Reilusta 160 miljoonasta kansalaisesta noin 90 prosenttia on muslimeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat