Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalaiset jonottavat muistamaan joukkomurhan tuhoja – "Tämä täyttää selvästi aukon yhteiskunnassa"

Osloon avatussa muistokeskuksessa on käynyt parissa viikossa 16 000 vierailijaa

Ulkomaat
 
”Hän tuli lähemmäksi, ja silloin vain hyppäsin”
”Hän tuli lähemmäksi, ja silloin vain hyppäsin”
Norjan työväenpuolueen nuoret palasivat neljä vuotta joukkosurman jälkeen Utøyan kesäleirille ensimmäistä kertaa. Per Anders Langerød kertoo, kuinka hän selvisi täpärästi joukkosurmaaja Anders Behring luodeista. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus ja leikkaus: Gorm K. Gaare

Katosta roikkuu putkia, ja seinän rappaukset ovat varisseet. Rakenteet ovat osin väliaikaisia.

Vastikään avatussa heinäkuun 22. päivän muistokeskuksessa Oslon hallituskorttelissa aistii heti, että paikalla on historia.

Juuri näillä kulmilla, heinäkuussa 2011 joukkosurmaaja Anders Behring Breivik räjäytti omatekoisen pommin, joka tappoi kahdeksan ihmistä ja teki suurta tuhoa kortteleissa.

"Tärkein esine näyttelyssä on rakennus itse. Se kertoo, että tämä on todella tapahtunut todellisessa paikassa", sanoo historian apulaisprofessori Tor Einar Fagerland Norjan teknillistieteellisestä yliopistosta. Hän on toiminut keskuksen pääkuraattorina.

Norjan hallituksen rahoittama muistokeskus avattiin iskujen nelivuotispäivänä. Norjalaiset ovat siitä saakka jonottaneet muistamaan uhreja.

Näyttelyn on parissa viikossa nähnyt noin 16 000 kävijää, ja sen edustalla on liki jatkuvaa jonoa. "Odotimme, että tälle on tilausta, mutta numerot ovat yllättävän suuria – tämä täyttää selvästi aukon norjalaisessa yhteiskunnassa", Fagerland sanoo.

Hänen mukaansa näyttelyn tavoitteena on luoda faktoiltaan tarkka kuvaus siitä, mitä terrori-iskuissa tapahtui. Näyttely dokumentoi, ja antaa muistamiselle välineitä. Tavoitteena ei ole vetää johtopäätöksiä, hän sanoo.

Näyttelyn tekstit ovat suoraan oikeuden tai tapahtumia tutkineen tutkimuskomission pöytäkirjoista. Ääntä ja liikkuvaa kuvaa on käytetty vähän. Ääneen pääsevät selviytyjät, ei tekijä.

Myös esineet on valittu tarkoin. Kauheus tulee iholle katsoessa esimerkiksi Utøyalta kerättyjä puhelimia ja kameroita. Ne ovat liki uusinta mallia.

Hirmuteot tapahtuivat vasta hiljattain.

Norjassa se, miten joukkosurmasta tulisi puhua ja uhreja muistaa, on arka asia. Muistomerkistä Utøyan saarella syntyi taannoin suuri riita. Breivik tappoi saarella 69 nuorta.

Muistokeskuksessa moni tuntuu ajattelevan, että toteutus on onnistunut. "Mielestäni tämä kunnioittaa uhreja ja heidän omaisiaan", sanoo Anne Hertzberg vierailtuaan näyttelyssä.

Muistokeskuksen seinällä on uhrien kuvat ja nimet. Mukana on muutamia tyhjiä tauluja. Kaikkien omaiset eivät ole halunneet läheistensä olevan mukana. Fagerlandin mukaan jotkut silti ovat harkinneet uudelleen näyttelyn avauduttua.

Moni kävijä tutkii huolella tapahtumista koottua pikkutarkkaa aikajanaa: 15.25.22 pommi räjähtää hallitusrakennuksen edustalla, 16.55 auto rekisterinumerolla VH24605 saapuu laituriin Utøyan edustalla. 17.21 ensimmäiset kuolevat saarella. "Aikajanan lukeminen muistutti taas mieleeni sen, kuinka pitkään poliisilla kesti päästä Utøyalle. Hänhän soitti antautuakseen, mutta kukaan ei tullut. Koetin laskea, kuinka monta ihmistä hän ehti tappaa siinä välissä", sanoo Arill Riise, TV2:n uutisankkuri, joka on tullut käväisemään paikalla.

Näyttely on hänen mielestään onnistunut. "Me emme ikinä anna periksi. Iskekää, pommittakaa meitä, me emme silti taivu. Norja pysyy avoimena."

Fredrik Varfjell Reuters
Oslon hallituskorttelin muistokeskuksessa on esillä Utøyalta kerättyjä puhelimia ja kameroita.
Oslon hallituskorttelin muistokeskuksessa on esillä Utøyalta kerättyjä puhelimia ja kameroita.

Elina Kervinen HS
Oslo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat