Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:ssa laiskuutta paheksutaan ja ahkeruutta ihaillaan: ”Kesäloma on riski”

Ulkomaat
 
Evelyn Hockstein
Kiinteistövälittäjä Christy Bakaly aloittaa sähköpostien lukemisen kello 6.30 ja lopettaa puoliltaöin. Hän tekee töitä viikonloput, mutta ei pidä vapaata viikollakaan.
Kiinteistövälittäjä Christy Bakaly aloittaa sähköpostien lukemisen kello 6.30 ja lopettaa puoliltaöin. Hän tekee töitä viikonloput, mutta ei pidä vapaata viikollakaan. Kuva: Evelyn Hockstein
Sarja käsittelee asioita, joita
maailmalla paheksutaan.

 

Kuukausi kesälomaa. Kun kerron sen amerikkalaiselle kaverille, tämä katsoo pitkään.

"Jotta täällä voi olla kuukauden poissa, pitää olla syöpä."

Fakta

Laiskuuteen ei ole varaa

 Yhdysvallat on ainoa teollisuusmaa, jossa työntekijöille ei ole lain perusteella pakko antaa lomaa. Lomapäivien määrä on kuitenkin työnantajille kilpailuvaltti.

 Yhdysvalloissa työviikon pituutta tai maksullisten sairauslomapäivien määrää ei ole säädelty liittovaltion tasolla. Eri osavaltioissa on omia säädöksiä.

 Yhdysvallat on ainoa teollisuusmaa, jossa äideille ei ole lain perusteella annettava palkallista äitiyslomaa.

Amerikkalaisilla on keskimäärin 10 palkallista lomapäivää vuodessa, mutta viime vuosina monet eivät ole käyttäneet niitäkään. Toissavuonna amerikkalaiset pitivät Oxford Economics -tutkimuslaitoksen mukaan vähemmän lomaa kuin kertaakaan 40 vuoteen: 169 miljoonaa palkallista lomapäivää jätettiin käyttämättä.

Syy on epävakaa taloustilanne. Työntekijät pelkäävät, että lomailijaa pidetään laiskana, ja laiskuus on Yhdysvalloissa pahe.

"Viime kesänä huomasin, että asiakkaani eivät jääneet lomalle. He eivät uskaltaneet", sanoo Marylandissa asuva kiinteistövälittäjä Christy Bakaly.

Entä Bakaly itse?

"Viisi vuotta sitten olin poissa toimistolta kolme tai neljä päivää, kun autoin poikaani muuttamaan yliopistosta kotiin."

OECD:n tilastojen mukaan amerikkalaiset tekivät viime vuonna keskimäärin 1 789 tuntia töitä. Suomalaisten keskiarvo oli 144 tuntia vähemmän.

Vaikka amerikkalaisten työtunnit ovat lisääntyneet jyrkästi, keskiluokan reaalipalkat ovat tutkimuskeskus Pew'n mukaan samalla tasolla kuin 35 vuotta sitten.

Silti Yhdysvalloissa uskotaan edelleen, että kova työnteko johtaa menestykseen. Pitkät päivät kertovat paitsi vastuullisesta ihmisestä, myös korkeasta moraalista.

Yksi selitys löytyy historiasta: puritaanit uskoivat, että ahkeruus ja menestys kertovat Jumalan suosiosta.

Vuonna 2003 Harvardin yliopiston professori Niall Ferguson kutsui eurooppalaisia "työtä vältteleviksi ja jumalattomiksi". Hän yhdisti sen, että Pohjois-Euroopassa enää 10 prosenttia ihmisistä käy kirkossa siihen, että työtunteja tehdään vähemmän kuin Yhdysvalloissa.

"Häviäjä on Euroopan talous, joka jää kansantuotteessa mitattuna yhä kauemmas jälkeen Yhdysvalloista. Voittaja on maallinen laiskuus, joka on vihdoin saanut selkäotteen protestanttisesta työetiikasta", Ferguson kirjoitti The New York Times -lehdessä.

Christy Bakaly ei tuomitse ihmisiä, jotka pitävät lomia. Hänellä on korkealle työmoraalille arkisempi selitys: pakko.

Välttämättömyydestä on siis tehty hyve.

"Kollegani otti 4–5 viikkoa lomaa viedäkseen lapset kotimaahansa. Sinä aikana hän menetti asiakkaansa", Bakaly sanoo.

"Kesäloma on riski, jota jotkut ymmärtävät, toiset eivät."

Bakaly itse oli pitkään kotiäitinä. Erottuaan miehestään hän palasi työelämään vuonna 2005. Hänen on säästettävä lyhyen työuran aikana tarpeeksi rahaa, jotta hän voisi jäädä 75-vuotiaana eläkkeelle, kansaneläke kun on liian pieni.

"Tällä alalla on oltava hereillä 24/7. Ellen minä anna asiakkaalle parasta mahdollista palvelua, hän siirtyy heti nettiin. Lojaalius minua kohtaan riippuu vain ja ainoastaan suorituksestani."

Bakaly uskoo, että nuorilla on vielä vaikeampaa kuin vanhemmillaan, koska vuokrat nielevät entistä suuremman osan tuloista. Bakalyn 25-vuotias tytär työskentelee PR-toimistossa ja lähtee töistä kahdeksan tai yhdeksän aikaan illalla.

"Kerran tyttäreni meni viikoksi lomalle Thaimaahan, mutta hän tarvitsi avustusta. Maksoin lennot, mitä minun isäni ei olisi aikuiselle tyttärelle tehnyt."

Kymmenet miljoonat siirtolaiset ovat nähneet Yhdysvallat rajattomien mahdollisuuksien maana. Kun seuraavalla sukupolvella meni aina edellistä paremmin, amerikkalaisiin iskostui ajatus, että kaikki on itsestä kiinni.

Käänteisesti tämä tarkoittaa sitä, että monet amerikkalaiset uskovat köyhien olevan laiskoja. Siksi sosiaalietuuksiin suhtaudutaan karsaasti.

Myös Bakaly on vihainen. Hänestä verot ovat liian korkeat, koska niillä elätetään muita. Samalla entinen elintaso vaatii keskiluokalta entistä enemmän töitä.

"Olen nähnyt, kuinka köyhille tarkoitetuilla ruokakupongeilla ostetaan perunalastuja ja tupakkaa. Minun verorahoillani!"

Jos Bakalylla olisi varaa, hän olisi mielellään syntisen laiska.

"Yritän pyhittää kiitospäivän ja joulun lapsilleni. Mutta kolmena viime vuonna olen tehnyt asiakkaan puolesta tarjouksen jouluaaton iltana. Tämä työ ei koskaan lopu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat