Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sateet, tulvat ja taifuunit kurittavat Aasiaa

Taifuuni riehui Taiwanilla ja Kiinassa. Monsuunisateet ovat aiheuttaneet tulvia halki Aasian.

Ulkomaat
 
Taifuunin tuhoissa on kuollut jo kuusi ihmistä – yli sata yhä kadoksissa
Taifuunin tuhoissa on kuollut jo kuusi ihmistä – yli sata yhä kadoksissa
Trooppinen hirmumyrsky koetteli lauantaina Taiwania ja on jatkanut matkaansa Kiinan itärannikolle. Soudelor-niminen taifuuni on aiheuttanut tulvia ja maavyöryjä, joissa on kuollut kuusi ihmistä. Taifuuni myös katkaisi sähköt yli 3,6 miljoonasta kotitaloudesta.Toimitus: Verna Vuoripuro, leikkaus: Hertta Tuomi, video: Reuters

Sateet ja myrskyt ovat tehneet tuhoisaa jälkeä ja tappaneet satoja ihmisiä Aasiassa viime viikkoina. Etelä-Aasia on kärsinyt pahojen rankkasateiden aiheuttamista tulvista ja Itä-Aasiaan iski viikonloppuna vuoden pahimmaksi arvioitu taifuuni.

Hirmumyrsky Soudelor riehui lauantaina päivällä Taiwanin läpi. Myrskyn keskellä tuulet yltyivät 173 kilometrin tuntivauhtiin.

Taifuunin odotettiin iskevän illansuussa Kiinan rannikolle hieman heikentyneenä, mutta yhä voimakkaana.

Taiwanilla ainakin viiden ihmisen tiedettiin kuolleen myrskyssä, uutistoimisto AFP kertoi. Lisäksi yli 60 ihmistä loukkaantui ja ainakin neljä oli lauantaina yhä kateissa.

Taifuuni repi puita maasta, katkaisi sähköt 1,5 miljoonasta taloudesta ja aiheutti pahoja mutavyöryjä. Pohjois-Taiwanissa mutavyöry hautasi pienen vuoristokylän lähes kokonaan.

Kiinan länsirannikolla varauduttiin kaikin mahdollisin tavoin Soudelorin tuloon.

Vaikka myrskyn ennustettiin iskevän Fujianin ja Zhejiangin maakuntiin merkittävästi heikentyneenä, olivat viranomaiset varmuuden vuoksi siirtäneet AFP:n mukaan ainakin 250 000 ihmistä turvaan kodeistaan rannikkokylissä. Yli 300 junavuoroa ja 60 kotimaan lentoa oli peruttu.

Myrskyä edelsivät rankkasateet, jotka pudottivat vuorokaudessa Kiinan rannikolle paikoin yli 200 millimetriä vettä.

Kesäkuusta syyskuun loppuun tavallisesti kestävä monsuunikausi tuo Aasiaan lähes joka vuosi mukanaan tuhoisia tulvia. Tänä vuonna heinäkuun puolivälissä alkaneet rankat monsuunisateet ovat aiheuttaneet pahoja tuhoja Pakistanista Vietnamiin ulottuvalla vyöhykkeellä.

Pakistanissa noin 170 ihmistä on kuollut ja lähes miljoona joutunut jättämään kotinsa, uutistoimisto Reuters kertoi. Myös Intiassa on kuollut yli sata ihmistä tulvien ja Länsi-Bengalin osavaltioon iskeneen trooppisen syklonin vuoksi. Vietnamissa tulvat ovat AFP:n mukaan pahimpia 40 vuoteen.

Viikkokausia jatkuneet rankkasateet ovat aiheuttaneet laajaa tuhoa Myanmarissa, missä tulvat ja mutavyöryt ovat tappaneet jo ainakin 88 ihmistä ja ajaneet yli 330 000 ihmistä kodeistaan, AFP kertoi perjantaina. Irrawaddy-joen varrella tulvat ovat hukuttaneet kymmeniä kyliä.

Tulvat ja sateet ovat tuhonneet satoja ja viljelysmaata ympäri Myanmaria, ja YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP varoittaa ruokaturvallisuuden olevan vaakalaudalla.

Myanmarin hallitus on pyytänyt maahan kansainvälistä katastrofiapua, ja EU on ilmoittanut antavansa 4,5 miljardia euroa tulvatuhojen korjaamiseen.

Pahiten on kärsinyt köyhä Rakhinen osavaltio Myanmarin länsiosassa.

Osavaltiossa on jo entuudestaan 140 000 maan sisäistä pakolaista, lähinnä vainoa pakenevia islaminuskoisia rohingyoja.

Soe Zeya Tun Reuters
Rankkasateet ovat aiheuttaneet tuhoja Myanmarissa. Irrawaddy-joki tulvi torstaina Zalunin alueella.
Rankkasateet ovat aiheuttaneet tuhoja Myanmarissa. Irrawaddy-joki tulvi torstaina Zalunin alueella.
Pichi Chuang Reuters
Moottoripyöräilijä väisteli hirmumyrsky Soudelorin kaatamia puita Taiwanin Taipeissa lauantaina.
Moottoripyöräilijä väisteli hirmumyrsky Soudelorin kaatamia puita Taiwanin Taipeissa lauantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat