Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utøyan saarelta täpärästi selvinnyt: ”Hän käänsi päätään ja pysähtyi minun kohdalleni”

Per Anders Langerød selvisi täpärästi Anders Behring Breivikin luodeista. Hän palasi Utøyalle viikonloppuna, kun työväenpuolueen nuoret pitivät saarella perinteisen kesäleirinsä ensi kertaa sitten vuoden 2011 iskujen.

Ulkomaat
 
”Hän tuli lähemmäksi, ja silloin vain hyppäsin”
”Hän tuli lähemmäksi, ja silloin vain hyppäsin”
Norjan työväenpuolueen nuoret palasivat neljä vuotta joukkosurman jälkeen Utøyan kesäleirille ensimmäistä kertaa. Per Anders Langerød kertoo, kuinka hän selvisi täpärästi joukkosurmaaja Anders Behring luodeista. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus ja leikkaus: Gorm K. Gaare

Yhdeltä iltapäivällä basso alkaa jumputtaa ja Van Halen pauhaa kaiuttimista.

Go ahead, jump. Jump!
Go ahead, jump!
Kuin käskystä sadat Norjan työväenpuolueen nuoret hyppäävät seisomaan rinteessä, Utøyan saaren päärakennuksen takana. Kädet taputtavat tahtia. Lantiot alkavat notkua. Kaikkialla on hymyileviä kasvoja.

Sitten Gro Harlem Brundtland, Norjan entinen pääministeri kipuaa pienen punaisen puulavan korokkeelle ja aloittaa puheensa. Brundtland puhuu ilmastosta ja tasa-arvosta.

Tulevaisuudesta.

Tulevaisuutta näet rakennetaan tänä viikonloppuna Utøyan saarella, Oslon ulkopuolella.

"On niin hienoa olla täällä. Olen ollut saarella monesti, mutta nyt on iskujen jälkeen ensimmäistä kertaa kyse oikeasta leiristä. On telttoja ja oikeaa elämää. Olen todella ikävöinyt sitä", sanoo Per Anders Langerød hetkeä aiemmin, kun Utøyan lautta MS Thorbjørn avaa laskusiltansa laiturissa.

Hän, 30-vuotias oslolaispoliitikko, on saanut perjantain vapaaksi töistä ollakseen paikalla, kun työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF käynnisti ensimmäisen kesäleirinsä saarella sitten vuoden 2011 joukkomurhan.

Langerødille, kuten koko Norjalle se on valtava asia.

Nuoret ottavat nyt takaisin saaren, jonka he menettivät, kun poliisiksi naamioitunut Anders Behring Breivik tappoi 69 ihmistä saarella.

Langerød suuntaa kohti telttaleiriä, tervehtii tuttuja kaikkialla. Sitten matka käy saaren luoteisosaan, rakkauspoluksi nimetylle pikkutielle. Hän etsii hetken oikeaa paikkaa.

Hiukan ylempää, nyt jo revitystä rakennuksesta, alkoi hänen painajaisensa 22. heinäkuuta 2011.

"On oikeastaan aika erikoista, että oloni on nyt hyvin rauhallinen täällä. Ero siihen päivään on hyvin suuri."

Kello oli noin neljä iltapäivällä. Langerød ystävineen istuskeli kahvilarakennuksessa, kun joku sai tiedon mantereelta: Oslon hallituskortteleissa oli räjähtänyt. Kahdeksan kuoli ja suuri joukko loukkaantui Breivikin omatekoisesta pommista, kuten myöhemmin saatiin kuulla.

Nuoret lohduttivat toisiaan, halailivat ja olivat huolissaan tutuistaan kaupungissa. Hetki oli absurdi, kun tietää, mitä oli tulossa. "Sanoimme, että tämä on varmasti turvallisin paikka olla."

Pian Langerød näki ikkunasta joukon nuoria juoksevan. Vatsassa tuntui kummalliselta. Alkoi kuulua kuin ilotulitusrakettien vaimeaa pauketta. Ihmiset alkoivat kiljua.

Kukaan ei tiennyt, mistä oli kyse. Langerød, 26-vuotiaana leirin konkari, yritti auttaa nuorempiaan pysymään rauhallisina. Pakoon hän pyrki ikkunan kautta kohti rantaa.

Sieltä hän löysi suojaisen kolon jyrkänteeltä ja painautui vasten kalliota. Hän lähetti viestin silloiselle poikaystävälleen: rakastan sinua. Hän soitti äidilleen hiljaa kuiskaten, ja kertoi soittavansa taas, kun on turvassa.

Kun kuolemanpelko iskee, jotkut lamaantuvat täysin, toiset toimivat äärimmäisen rationaalisesti. Langerød oli kauhuissaan, mutta kykeni pohtimaan vaihtoehtoja. Hän lähetti rannasta kuvan Afganistanissa palvelleelle kaverillensa: Kuinka pitkä matka tästä on uida? Selviänkö jääkylmässä vedessä?

Pian ei voinut enää harkita. Mies poliisiksi pukeutuneena ilmestyi puskasta aseen kanssa. Hän tappoi ympäriltä nuoria.

"Sitten hän näki minut. Hän käänsi päätään, ja pysähtyi minun kohdalleni. Ajattelin, että nyt ei ole enää vaihtoehtoja."

Langerød hyppäsi, sukelsi ja nousi pintaan niin kaukana kuin mahdollista. Hän sukelsi uudelleen. Breivik tähtäsi kahdesti, muttei osunut ja luovutti sitten. Langerød oli hukkua, kun paniikki vaikeutti uimista.

Lopulta hän sai takaisin voimansa. "Olin niin onnellinen. Käännyin selälleni ja uin hetken niin. Se oli voitto. Kuin olisi palellut kuukausia ja yhtäkkiä olisi tullut aivan lämmin."

Nyt kun tapahtumista on neljä vuotta, ovat niin Langerød, työväenpuolue, kuin Norja koettaneet selvitä surustansa.

Paljon on muuttunut Utøyalla. Saaren keskustassa on useita uusia puurakennuksia ja pieni tori. Hieman kauempana moni hiljentyy vastikään vihityn muistomerkin edustalla.

Langerød voi hyvin. Niin hän sanoo. Hän on töissä Punaisella ristillä ja ehdolla syksyn kunnallisvaaleissa.

Valtion maksama terapia todella auttoi. Pienemmillä paikkakunnilla kaikki eivät saaneet samaa tukea, hän toteaa. Eikä kaikki toki ole ollut hänellekään helppoa. Langerød ei pitkään aikaan ajanut julkisilla kulkuvälineillä. Hän tarkistaa yhä, missä on varauloskäyntien paikka.

Suuret poliittiset kokoukset ovat myös vaikeita, ainakin jos paikalla on kiihkoilijoita oikealta tai vasemmalta.

Näkemykset siitä, miten Norja on käsitellyt tapahtumia, ovat hyvin erilaisia.

Ensimmäinen vastaus iskuihin 2011, oli korostaa rakkautta. Moni muistaa silloisen pääministerin Jens Stoltenbergin puheen, jossa hän peräänkuulutti, että iskuihin on vastattava avoimuudella ja yhä voimakkaammalla demokratialla. Maailma ihaili Norjan voimia.

Moni kokee silti yhä, että syvä yhteiskunnallinen keskustelu on puolitiessä. Utøyalla huomaa, ettei Breivikin nimeä juuri koskaan mainita iskuihin viitatessa.

"Tämä on ollut niin kivulias asia, että ihmiset ovat vain halunneet haudata sen ja olla puhumatta. Esimerkiksi syyskuun 11. päivän iskut Yhdysvalloissa muuttivat paitsi Yhdysvaltoja myös koko maailmaa, mutta tämä ei ole oikeastaan muuttanut Norjaa", sanoo toimittaja ja kirjailija Åsne Seierstad, joka on kirjoittanut saaren uhreista.

Hänen mielestään Norja ei ole oikein osannut ruotia sitä, oliko yhteiskunnassa jotakin, joka saattoi synnyttää Breivikin kaltaista pahuutta.

Langerød toteaa, että paljon huomiota on kiinnitetty poliisin ja pelastustoimen valmiuteen. Lisäksi olisi pitänyt puhua siitä, mikä voi ruokkia väkivaltaa. "On tietenkin tärkeää olla valmiudessa – mutta ihmiset eivät ymmärrä, että se on kuin lääkitsisi oireita, muttei hoitaisi sairautta."

Paras tapa torjua ääriajatuksia on hänen mielestään juuri se, mitä tapahtuu Utøyalla. Nuoret on saatava kiinnostumaan politiikasta. "Politiikassa toimiessa voi olla vaikka kuinka monia mielipiteitä, mutta ne eivät lähtökohtaisesti ole äärimmäisiä. Politiikassa ihmiset allekirjoittavat demokratian tavan toimia."

Tänä kesänä Utøyan leirillä intoa tulla mukaan riittää. "AUF on voimakkaampi kuin koskaan", julistaa työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Støre, kun hän kiipeää lavalle lauantai-aamuna.

Neljän vuoden takaiset tapahtumat eivät onnistuneet tavoitteessaan, hän korostaa. Tuo tavoite oli tuhota tulevaisuuden poliittiset toimijat, jotka Breivikin mielestä ajoivat monikulttuurisuuden ideologiaa ja sitä kautta Norjan islamisoimista.

Tuhon sijaan demokratia kukkii saarella. AUF:n jäsenmäärä on kasvanut voimakkaasti. Leirillä on nyt noin tuhat osallistujaa, kun heitä 2011 oli 530.

Toki telttakylässä politiikka on vain osa leiriä.

"Tämä on kuin valtaisat pikatreffit", nauraa Aurora Andreassen Sør-Trøndelagin teltoilla. Hän lähti AUF:ään muun muassa, koska halusi edistää ilmaista joukkoliikennettä.

Leirillä tärkeintä on silti tutustua ja tavata kavereita.

Anette Skavhaugin mielestä kaikki saarella on fantastista. "Parasta oli yö rakkauspolulla rannassa. Medialle en kyllä sano, mitä siellä saattoi tapahtua."

Elina Kervinen HS
Utøya

Gorm K. Gaare
Utøyan leiriläisten tunnelmat olivat avajaispäivänä katossa. Paluuta uudistetulle saarelle oli odotettu pitkään.
Utøyan leiriläisten tunnelmat olivat avajaispäivänä katossa. Paluuta uudistetulle saarelle oli odotettu pitkään.
Gorm K. Gaare
Per Anders Langerød muistaa jokaisen hetken joukkomurhan päivästä. Hän piileskeli luodeilta rannassa jyrkänteen alla.
Per Anders Langerød muistaa jokaisen hetken joukkomurhan päivästä. Hän piileskeli luodeilta rannassa jyrkänteen alla.
Gorm K. Gaare
Työväenpuolueen nuoret kuuntelivat satapäisin joukoin puhetta. Utøyan leirille osallistui tänä vuonna ennätysmäärä nuoria, noin tuhat.
Työväenpuolueen nuoret kuuntelivat satapäisin joukoin puhetta. Utøyan leirille osallistui tänä vuonna ennätysmäärä nuoria, noin tuhat.
Gorm K. Gaare
Poliisit partioivat näkyvästi Utøyalla leirin aikana. Iskujen jälkeen poliisia arvosteltiin laajalti siitä, että se ei saapunut saarelle riittävän nopeasti.
Poliisit partioivat näkyvästi Utøyalla leirin aikana. Iskujen jälkeen poliisia arvosteltiin laajalti siitä, että se ei saapunut saarelle riittävän nopeasti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat