Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australia varoittaa suositun levitteen käytöstä alkoholin valmistukseen

Hallitus pohtii rajoituksia levitteen saatavuuteen

Ulkomaat
 
Juhani Niiranen HS
Vegemite on hiivapohjaista.
Vegemite on hiivapohjaista. Kuva: Juhani Niiranen HS

Australian hallitus pohtii rajoituksia suositun Vegemite-levitteen saatavuuteen, sillä raporttien mukaan hiivapohjaista tuotetta käytetään syrjäkylillä kotitekoisen alkoholin valmistukseen.

Tämä on hallituksen mukaan ongelma Queenslandin ja Pohjoisterritorion aboriginaalikylissä, joissa alkoholi on kielletty. Sydney Morning Herald -lehden mukaan kiljunjanoiset kotipanijat ovat hamstranneet levitettä kaupoista kymmeniä purkkeja kerralla.

Australian alkuperäisasukkaiden asioista vastaavan ministerin Nigel Scullionin mukaan alkoholittomien kylien olisi pidettävä huoli, ettei epäilyttäviä määriä hiivatuotteita myydä kerralla. Hänen mukaansa hallitus ei kuitenkaan kaavaile yksittäisten elintarvikkeiden kieltämistä.

Oluen valmistuksessa syntyvästä hiivajätteestä jalostettu Vegemite on kenties Australian kuuluisin elintarvike. Tahmea leivänpäällinen nauttii Australiassa varauksetonta suosiota, mutta muualla maailmassa maltainen, suolaisen kirpeä levite ei ole lyönyt läpi.

Queenslandissa on 19 aboriginaalikylää, joissa alkoholi on kielletty ja sen valmistaminen kotioloissa on laitonta.

Alkuperäisasukkaita on alle puoli miljoonaa Australian 23-miljoonaisesta väestöstä, mutta heidän keskuudessaan sosiaaliset ongelmat, kuten työttömyys ja alkoholismi ovat keskimääräistä yleisempiä.

Helmikuussa brittilehti The Guardian kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan 35–54-vuotiaiden aboriginaalien kuolleisuus on jopa kahdeksan kertaa suurempi kuin muiden samanikäisten. Yleisin kuolinsyy oli alkoholi.

Oppositio kutsui koko ajatusta Vegemiten myyntirajoituksista "eriskummalliseksi".

"Kielletäänkö perunatkin?" ihmetteli oppositiopoliitikko Ben Wyatt. Hänen mukaansa on törkeää, että hallitus "leikkaa kymmeniä miljoonia dollareita kaukaisista aboriginaalikylistä ja sitten reagoi näin naurettavalla tavalla Vegemiteen".

Konservatiivihallituksen pääministeri Tony Abbott kiiruhti myös tyrmäämään kaikenlaiset Vegemiten myyntirajoitukset.

"Vegemiten kyttääminen on vihoviimeinen asia, jonka haluan nähdä, koska Vegemite on useimmille ihmisille kohtalaisen ravintopitoinen levite paahtoleivälle tai voileivän väliin", Abbott sanoi viestimille.

Sydney Morning Heraldin mukaan Queenslandin hallitus harkitsi jo kaksi vuotta sitten joidenkin alkoholikieltojen poistamista kotitekoisen kiljun yleistymisen vuoksi. Lehden mukaan vuonna 2010 miehen kerrotaan kuolleen Queenslandissa juotuaan Vegemitella käytettyä alkoholia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat