Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä vahvistamassa laivastoaan – ”Asiakirjassa viitataan selkeästi Naton toimintaan”

Ulkomaat
 
Sergei Remezov Reuters
Arktinen alue on yhä tärkeämpi Venäjän suunnitelmissa. Venäjän pohjoisen laivaston päämaja sijaitsee Severomroskin kaupungissa.
Arktinen alue on yhä tärkeämpi Venäjän suunnitelmissa. Venäjän pohjoisen laivaston päämaja sijaitsee Severomroskin kaupungissa. Kuva: Sergei Remezov Reuters

Sotilasliitto Naton kaluston tuominen Venäjän rajoille ei ole hyväksyttävää. Venäjä aikoo kehittää laivastotukikohtaansa Krimillä ja vahvistaa joukkojaan Atlantilla ja arktisella alueella.

Näin todetaan Venäjän uudessa meridoktriinissa, joka julkaistiin heinäkuun lopussa. Se linjaa Venäjän merivoimien tavoitteita vuosiksi eteenpäin. Lisäksi se asettaa tavoitteita merentutkimukselle, laivanrakennusteollisuudelle ja satamien infrastruktuurille.

Edellinen meridoktriini oli vuodelta 2001, jolloin länsimaiden ja Venäjän suhteet olivat nykyistä paremmat. Viime keväänä Venäjä liitti itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja alkoi tukea Itä-Ukrainan kapinallisia, mikä johti lännen ja Venäjän välirikkoon.

Vuoden aikana Venäjän sotalaivat ja lentokoneet ovat käyneet aiempaa useammin luvatta länsinaapurien alueella. Nato taas on järjestänyt suuria sotaharjoituksia Itä-Euroopassa.

"Asiakirjassa viitataan selkeästi Naton toimintaan, kun Atlantin suuntaa ja Itämerta sen ohessa käsitellään. Kun kansainvälinen poliittinen tilanne muuttuu, suunnitelmia päivitetään", arvioi asiakirjaan tutustunut everstiluutnantti Pentti Forsström, joka toimii tutkijana Maanpuolustuskorkeakoulussa.

Venäjän suunnitelmat kattavat kaikki maailman meret Pohjoiselta jäämereltä Etelämantereen rannikolle. Forsströmin mukaan Venäjä kokee olevansa merellinen suurvalta.

Fakta

500 miljardia euroa varusteluun

 Venäjän asevoimilla on käynnissä yli 500 miljardin euron varusteluohjelma.

 Panssarivaunujen ja uusien ohjusten ohella Venäjä on rakentanut uusia sotalaivoja ja uudistanut merivoimien aseistusta. Puolustusbudjetti on pysynyt suurena, vaikka Venäjän talous syöksyi taantumaan viime vuonna.

 Nyt Venäjä suunnittelee isoja ja kalliita projekteja, kuten uusien sotalaivojen ja jäänmurtajien rakentamista. Taantuma kuitenkin hidastaa uusia investointeja.

Tulevina vuosina Venäjä aikoo vahvistaa merivoimiensa läsnäoloa Atlantilla ja Itämerellä. Asiakirja toteaa, ettei Naton sotilaskaluston tuominen Venäjän rajoille ole hyväksyttävää. Tämä on linjassa viime vuonna päivitetyn Venäjän yleisen sotilasdoktriinin kanssa.

"Ennen Naton harjoitukset maissa, joilla on Venäjän kanssa jatkuva maa- ja meriraja, määriteltiin vaaraksi. Uudessa sotilasdoktriinissa vaarasta on tullut uhka", sanoo puolustuspolitiikkaa seuraava kapteeniluutnantti James Mashiri.

Yhdysvallat ilmoitti kesäkuussa aikovansa sijoittaa raskaita aseita Baltian maihin. Meridoktriini ei kuitenkaan mainitse naapurimaita nimeltä.

"Se olisi maiden sisäisiin asioihin puuttumista", Forsström sanoo.

Arktinen alue on aiempaa tärkeämmässä asemassa Venäjän suunnitelmissa. Alueella on suuret öljy- ja kaasuvarat. Lisäksi ilmaston lämpeneminen avaa pohjoisen laivaväyliä Euroopan ja Aasian väliselle liikenteelle.

"Ensimmäinen asia arktisella alueella on luonnonvarojen hyödyntäminen", Pentti Forsström sanoo.

Venäjä pyrkii saamaan itselleen oikeudet merenpohjan luonnonvaroihin aina pohjoisnavalle asti. Tavoitteen tueksi Venäjä toimitti viime tiistaina YK:lle tutkimustuloksia, joiden mukaan sen mannerjalusta ulottuisi 1,2 miljoonan neliökilometrin alueelle Pohjoisella jäämerellä. Kansainvälisten sopimusten mukaan valtioilla on oikeus merenalaisiin luonnonvaroihin, jotka sijaitsevat sen mannerjalustalla.

Venäjä aikoo meridoktriinin mukaan tutkia arktisella alueella mannerjalustaansa, kehittää laivaväyliään ja vahvistaa laivastoaan.

Pohjoinen laivasto on Venäjälle erityisen tärkeä, sillä Pohjoisen jäämeren satamista Venäjän sotalaivat pääsevät vapaasti kaikille maailman merille. Venäjän muut sotasatamat sijaitsevat Itämerellä, Mustallamerellä ja Japaninmerellä. Niiltä pääsee valtamerille vain Yhdysvaltain liittolaisten valvomien salmien kautta.

Jo tammikuussa Venäjä ilmoitti perustavansa uusia sotilastukikohtia pohjoisen rannikolle ja saarille. Alakurtissa lähellä Suomen rajaa otettiin uudelleen käyttöön sotilastukikohta vuoden alussa.

Mustallamerellä Venäjä aikoo kehittää laivastoa ja Krimin niemimaalla sijaitsevaa laivastotukikohtaa. Myös yhteyksiä niemimaan ja mantereen välillä on tarkoitus parantaa.

"Siellä on tietynlainen kiirehdintä käynnissä Krimin liittämisen jälkeen. Mustameri on yksi priorisoiduista toiminta-alueista", tutkija Forsström sanoo.

Krimin niemimaata käsitellään asiakirjassa yhtenä Venäjän alueista.

"Venäjälle lähtökohta on, että Krimin niemimaa ja merialue on osa Venäjää ja piste. Se asia on heidän kannaltaan tullut viime vuonna päätökseen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat