Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espanjan hurja vaalivuosi huipentuu parlamenttivaaleihin – Podemos-puolueen kannatus on kasvussa

Ulkomaat
 
Kaveh Rostamkhani
Nuoret Podemosin aktivistit Ismael de la Villa, Carlos Barba, Blanca García ja Oscar Muñoz pitävät Podemosin kansalaispäivystystä Lavapiesin kaupunginosassa. Moni tulee kysymään neuvoja, kun koti on menossa alta.
Nuoret Podemosin aktivistit Ismael de la Villa, Carlos Barba, Blanca García ja Oscar Muñoz pitävät Podemosin kansalaispäivystystä Lavapiesin kaupunginosassa. Moni tulee kysymään neuvoja, kun koti on menossa alta. Kuva: Kaveh Rostamkhani

Madrid. Lämpömittari varjossa näyttää 37 astetta, mutta kosteankuuma hellekään ei hidasta Madridissa kahviloissa kuplivia väittelyitä Espanjan politiikasta.

Vasta puolitoista vuotta sitten syntynyt vasemmistolainen puolue Podemos kerää Madridin Moncloa-Chamberín kaupunginosien kortteliaktiivit yhteen vähintään kerran viikossa.

Jos on liian kuuma, piirin kokous pidetään ulkoilman sijaan ilmastoiduissa sisätiloissa.

"Kaikki alkoi helmikuussa 2014. Suusta suuhun kulki tieto, että nyt kokoonnumme ja kaikenlaiset ihmiset naapurustosta tulivat kokoukseen", kertoo Chamberín piirin eli círculon aktiivi, ekonomisti Cristina Domingo.

Hän oli mukana jo Madridin Puerta del Sol -aukion 15M-mielenosoituksissa, jotka alkoivat 15. toukokuuta 2011. Mielenosoittajat kritisoivat pankkien ja Espanjan kahden suuren puolueen Partido Popularin ja sosiaalidemokraattien valtaa.

Entisiä 15M-mielenosoittajia olikin paikalla paljon, kun Podemosin Moncloa-Chamberín piirin ensimmäinen tapaaminen oli helmikuussa 2014.

Siitä alkoi vimmattu ja hyvin epäjärjestelmällinen kampanja kohti eurovaaleja.

Toukokuisen eurovaali-illan vuonna 2014 Cristina Domingo muistaa aina. Hän oli vaalitoimitsijana laskemassa ääniä.

"Laskennan edetessä en enää ollut uskoa silmiäni. Podemosin äänestyslippukasat kasvoivat. Näin moni onkin kanssamme samaa mieltä siitä, että Espanjan politiikan pitää muuttua", Domingo sanoo.

Lopulta kävi ilmi, että kahdeksan prosenttia espanjalaisista oli antanut Podemosille äänensä. Ponihäntäpäinen Podemosin kärkihahmo, yliopiston sosiologian lehtori Pablo Iglesias valittiin kolmen muun kanssa europarlamenttiin.

Nuoreksi kansanliikkeeksi podemoslaiset ovat ehtineet jo kokea kaksi huippuhetkeä.

Vuosi eurovaalien yllätysvoiton jälkeen, tämän vuoden toukokuussa, uusi vasemmistolainen liike jyräsi paikallisvaaleissa liittolaistensa kanssa. Madridin pormestarina on aloittanut vasemmistolaisten liikkeiden yhteinen ehdokas Manuela Carmena ja Barcelonassa pormestariksi valittiin kodeistaan karkotettujen oikeuksia ajanut aktivisti Ada Colau. Hän oli myös Podemosin kanssa vaaliliitossa.

Espanjan parlamenttivaalit ovat kuitenkin todellinen näytön paikka, sillä tähän mennessä Espanjan kansallisen tason vaaleissa Podemos ei ole vielä mitannut kannatustaan. Viimeisten kyselyjen mukaan kannatus on noin 21 prosentin paikkeilla. Puolueenjohtaja Pablo Iglesias valittiin jo heinäkuussa Podemosin pääministerikandidaatiksi. Vaalit ovat todennäköisesti marraskuussa tai joulukuussa. Lain mukaan ne on järjestettävä tänä vuonna, mutta hallitus voi määritellä niiden ajankohdan.

Perinteisten suurten puolueiden lisäksi Podemosin kanssa vaalitaistoon on käymässä myös uusi puolue Ciudadanos, joka on poliittisen kartan keskivaiheilla.

Madridin paikalliset podemoslaiset Cristina Domingo ja seuraan liittynyt piirin kansantaloustieteilijä-toimittaja Pau Ciscar arvelevat syksyn näyttävän, kuinka Podemosin vauhti pysyy yllä. Puolueen sisällä keskustellaan kovasti siitä, kulkeako poliittisesti enemmän keskitietä vai tehdäkö ärhäkän vasemmistolaisia linjauksia.

Kaveh Rostamkhani
Pau Ciscar ja Cristina Domingo kuuluvat yhteen Madridin aktiivisimmista Podemos-piireistä Moncloa-Chamberíssa.
Pau Ciscar ja Cristina Domingo kuuluvat yhteen Madridin aktiivisimmista Podemos-piireistä Moncloa-Chamberíssa.

Pau Ciscarin on helppo tehdä pitkä lista siitä, mitä hän pitää Podemosin tärkeimpinä aiheina.

"Espanjalaisten sosiaalinen tasa-arvo, korruption kitkeminen, demokratian vahvistaminen ja kansallisen itsemääräämisoikeuden vahvistaminen."

Parhaillaan Chamberín kaupunginosan piirin kokoontumisissa nostetaan esiin aiheita, joita ihmiset haluavat Podemosin vaaliohjelmaan.

Pau Ciscar taas katsoo vaalien yli. Toistaiseksi puolue on höyrynnyt innolla vaalikampanjasta seuraavaan.

"Tuntuu siltä, että Podemosin johdossa ei nähdä, että puolueelle pitää kehittää kestävän toiminnan pohja. Koneen pitää toimia sittenkin, kun emme ole syvällä vaalikampanjoinnin syövereissä", Ciscar sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Madrid

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat