Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin operaatio aiheutti sisäisen uhan

"Synkronoitu sota terrorismia vastaan" uhkaa aiheuttaa epävakautta Turkissa

Ulkomaat
 
Kurdien keskuskaupungissa Turkissa vilisee poliisiautoja ja sotilasajoneuvoja
Kurdien keskuskaupungissa Turkissa vilisee poliisiautoja ja sotilasajoneuvoja
Kurdit pelkäävät, että jännitys Turkin armeijan ja kurdivähemmistön välillä kiristyy 1990-luvun tasolle, kertoo HS:n toimittaja Aishi Zidan. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

Turkin heinäkuussa aloittama "synkronoitu sota terrorismia vastaan" palvelee hyvin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin valtapyrkimyksiä. Operaatiolla voi silti olla myös kauaskantoisempia seurauksia, jotka ovat koitumassa erityisesti turkkilaisten vahingoksi.

Kun Turkki aloitti ilmaiskut terroristijärjestö Isisiä ja aseellisia kurdeja vastaan, se sai sotilasliitto Naton liittolaisilta kiitosta. Heinäkuuhun asti Turkkia oli syytetty toimettomuudesta taistelussa jihadisteja vastaan.

Artikkeliin liittyvät

Turkki myös avasi lentotukikohtansa amerikkalaisille, jotka ovat pommittaneet Isisiä jo pitkään.

Samalla liittolaiset varoittivat Turkkia, ettei se vaarantaisi rauhanprosessia kurdien työväenpuolueen PKK:n kanssa.

Tähän asti Turkin tekemät iskut ovat kohdistuneet enimmäkseen PKK:n aseellisia kurdeja vastaan Pohjois-Irakissa, vaikka turkkilaiskoneet ovat tulittaneet myös Isisin kohteita. Tilanne on johtanut suhteiden väkivaltaiseen kärjistymiseen äärimmilleen kurdien kanssa.

Maanantaina Turkkia ravisteli iskujen sarja.

Neljä poliisia kuoli pommi-iskussa Kaakkois-Turkissa, ja Yhdysvaltojen Istanbulin-konsulaatin edessä ammuttiin. Maanantain vastaisena yönä Istanbulissa räjähti poliisiasemalla pommi. Iskut saattavat liittyä juuri PKK:n ja Turkin hallinnon välien kiristymiseen.

HS listasi tilanteen kärjistymisen neljä seurausta, jotka voivat olla tuhoisia Turkille.

1. Väkivallan leviäminen
Kurdit ovat jo tehneet vastaiskuja Turkin puolelle, ja väkivalta saattaa levitä Turkissa laajemmallekin.

Jo entuudestaan Turkin turvallisuusviranomaisten ja PKK:n välisissä yhteenotoissa on kuollut noin 40 000 ihmistä vuodesta 1984 lähtien.

Molemminpuolisten iskujen vuoksi lupaavasti alkaneet rauhanneuvottelut kurdien kanssa on nyt jäädytetty pitkäksi aikaa. Aseellisten kurdien lisäksi Syyriassa ja Irakissa toimiva Isis saattaa aktivoitua Turkissa lisää.

Maanantaina poliiseja kuoli myös Kaakkois-Turkissa tienvarsipommin räjähdyksessä.

2. Talous kärsii
Jos väkivalta pääsee leviämään Turkissa, se on huono uutinen myös maan taloudelle. Ulkomaiset investoinnit karttavat epävakaita alueita, ja mahdollinen isku turkkilaiseen lomakohteeseen karkottaisi taloudelle tärkeät turistit.

Merkkejä turistien katoamisesta voi olla jo näkyvissä: vuoden ensimmäisellä puoliskolla – siis ennen kuin sotilasoperaatio Isisiä ja kurdeja vastaan alkoi – Turkkiin tulevien turistien määrä väheni merkittävästi.

3. Eristäytyminen jatkuu
Jos Turkissa järjestetään uudet vaalit ja jos maata yksinvaltaisesti johtanut AKP voittaa, maan eristäytyminen saattaa jatkua.

AKP:n johdolla Turkin suhteet Euroopan unioniin ja länsimaihin ovat viilenneet, eikä näköpiirissä ole, että esimerkiksi EU-jäsenyysneuvottelut edistyisivät. Erdoganin johdolla myös kansalaisoikeuksia on poljettu.

Jos AKP saa vaaleissa murskavoiton, voi se suunnitelmiensa mukaan keskittää lisää valtaa Erdoganille. Se johtaisi yksinvaltaisempaan kehitykseen ja Turkin "avautumisen" taantumiseen.

4. Isis pääsee helpommalla
Turkki on tehnyt iskuja jihadisteja vastaan taistelevan PKK:n asemiin.

PKK:n tavoin myös Syyrian YPG-kurdijoukot sekä Pohjois-Irakin peshmerga-kurdit ovat puolustaneet alueitaan jihadisteilta. PKK:lla on hyvät suhteet Syyrian YPG-joukkoihin.

Amerikkalaiset ovat tukeneet eritoten Pohjois-Irakin peshmergoja, jotka ovat saavuttaneet taisteluvoittoja Isisiä vastaan. Myös suomalaiset ovat Pohjois-Irakissa kouluttamassa peshmergoja.

Kurditaistelijoiden heikentyminen Syyriassa ja Pohjois-Irakissa saattaisi vaikeuttaa Isisin vastaisia taisteluita, sillä ulkovallat ovat olleet haluttomia lähettämään maajoukkojaan Isisin vastaiseen sotaan.

Ulkovallat ovat tehneet ilma-iskuja, mutta maaoperaatioissa kurdit ovat olleet korvaamattomia.

Ozan Kose AFP
Turkin erikoisjoukkojen sotilaita partioi Sultanbeylin alueella Istanbulissa maanantaina. Alueella tehtiin isku Yhdysvaltain konsulaattia ja poliisiasemaa vastaan.
Turkin erikoisjoukkojen sotilaita partioi Sultanbeylin alueella Istanbulissa maanantaina. Alueella tehtiin isku Yhdysvaltain konsulaattia ja poliisiasemaa vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat