Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Astronautit söivät avaruudessa salaattia

Sato istutettiin avaruudessa kuukausi sitten

Ulkomaat
 

Kansainvälisen avaruusaseman astronautit tekivät maanantaina ruokahistoriaa. Heistä tuli ensimmäiset ihmiset, jotka ovat syöneet avaruudessa kasvatettuja kasviksia.

Yhdysvaltain avaruustutkimuskeskus Nasa kertoo tiedotteessaan, että Expedition 44 -aseman miehistö on kasvattanut avaruudessa kasviksia Nasan Veg-01-kasvilaboratoriossa, jonka lempinimi on Veggie.

Nyt ensimmäinen, 33 päivää sitten istutettu punaisen romainesalaatin sato on kypsynyt. Kyseessä on aseman toinen valmistunut salaattierä, mutta ensimmäinen erä kuljetettiin kokonaisuudessaan maahan turvallisuusselvitystä varten lokakuussa vuonna 2014.

Kasvien kasvatus on osa laajempaa Nasan Mars-ohjelmaa. Veggien avulla tutkitaan, voidaanko ruokaa viljellä kaukana avaruudessa, jossa varastojen täydentäminen ei ole mahdollista.

"Sen lisäksi, että saamme mahdollisuuden kasvattaa tuoretta ruokaa avaruudessa, tällä on mahdollisesti myös psykologinen ulottuvuus", kertoo Veggien asiantuntija, tohtori Giola Massa The Independent -lehdessä.

"Mitä pidemmäksi aikaa ja kauemmas ihmiset lähtevät maapallolta, sitä suurempi on tarve kasvattaa siellä ruokaa. Tästä on myös kierrätyshyötyjä."

Nasan nykyiset pakatut ruoat säilyvät kahdesta kolmeen vuoteen, joten vuosia kestävällä avaruusmatkalla tarvitaan uusia vaihtoehtoja.

Veg-01:n toiminta perustuu litteisiin paneeleihin, joissa on punaisia, sinisiä ja vihreitä led-valoja. "Siniset ja punaiset aallonpituudet ovat vähimmäisvaatimus, jotta kasvit kasvavat hyvin", sanoo Kennedyn avaruustutkimuskeskuksen johtaja Ray Wheeler Nasan tiedotteessa.

Mars-ohjelman tavoitteena on ihmisen astuminen Marsin pinnalle 2030-luvulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat