Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskujen sarja ravisutti Turkkia

Turkin kurdialueella levottomuudet liitetään kesäkuun vaaleihin, joissa valtapuolue AK kärsi tappion

Ulkomaat
 

Ainakin kuusi ihmistä kuoli väkivaltaisten iskujen sarjassa eri puolilla Turkkia maanantaina. Päivä oli verisimpiä Turkissa sen jälkeen kun Nato-maa aloitti pari viikkoa sitten "synkronisoidun sodan terroria vastaan", eli iskut kurdien työväenpuoluetta PKK:ta sekä jihadistijärjestö Isisiä vastaan.

Kaakkois-Turkin Sirnakin maakunnassa neljä poliisia kuoli ajettuaan tienvarsipommiin, uutistoimistot kertoivat. Yksi sotilas kuoli samalla seudulla, kun sotilashelikopteria kohti avattiin tuli.

Istanbulissa taas kuoli poliisi yhteenotoissa, jotka puhkesivat autopommi-iskun jälkeen.

Samaan aikaan kaksi naista avasi tulen Yhdysvaltain konsulaattia kohti Istanbulissa. Äärivasemmistolainen DHKP-C eli Kansan vallankumouksellinen vapautuspuolue ilmoitti myöhemmin tehneensä iskun. Toinen iskun tekijöistä vangittiin.

DHKP-C on marxilais-leniniläinen järjestö, jonka Turkki ja Yhdysvallat ovat luokitelleet terroristijärjestöksi. Järjestö on aiemmin sanonut tehneensä itsemurhaiskun Yhdysvaltojen lähetystöön Ankarassa 2012. DHKP-C ilmoitti iskeneensä Yhdysvaltoja vastaan, koska se on "Lähi-idän kansojen vihollinen".

Kiristynyt turvallisuustilanne näkyi kaduilla myös Turkin kurdivähemmistön keskusalueella, kertoi HS:n toimittaja Aishi Zidan Diyarbakirista maan kaakkoisosissa. Zidanin mukaan kaupungin kaduilla näkyi tavallista enemmän poliisiautoja ja armeijan panssaroituja ajoneuvoja. Lisäksi ilmassa lenteli hävittäjiä, sillä Turkki tekee Diyarbakirin sotilaslentokentältä käsin ilmaiskuja kurdipuolue PKK:n joukkoja vastaan Pohjois-Irakissa.

"Ihmiset ovat huolestuneita siitä, kasvavatko jännitteet entisestään, sillä Diyarbakirissa monilla on vielä tuoreessa muistissa 1990-luku, jolloin Turkin armeijan ja PKK:n välisissä yhteenotoissa kuoli kymmeniätuhansia ihmisiä", Zidan kertoo puhelimessa.

Zidanin mukaan monet kurdit liittävät Turkin kasvaneet jännitteet kesäkuun vaaleihin ja vaalitulosta seuranneeseen poliittiseen pattitilanteeseen. Vaaleissa valtapuolue AK menetti kannatustaan ja samalla kurdipuolue HDP onnistui ensimmäistä kertaa pääsemään parlamenttiin.

"Monien kurdien käsitys on se, että AK-puolue tahallaan kiihdyttää konfliktia PKK:n kanssa, jotta ihmisten mielikuva kurdipuolue HDP:sta muuttuisi negatiivisemmaksi. Monet täällä uskovat, että tilanteen kärjistymisen taustalla ovat poliittiset syyt, jotka liittyvät vaaleihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat