Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän oppositio ei aio luovuttaa – "Vaalien tulos tiedetään, mutta seuraukset ovat arvaamattomat"

Syyskuun aluevaalien päämääränä on ainoastaan järjestelmän säilyttäminen, politiikan tutkija sanoo

Ulkomaat
 
Nikolai Gontar
Aktivisti Pavel Safronov osoitti mieltään Pietarissa maanantaina Parnas-puolueen Andrei Pivovarovin puolesta.
Aktivisti Pavel Safronov osoitti mieltään Pietarissa maanantaina Parnas-puolueen Andrei Pivovarovin puolesta. Kuva: Nikolai Gontar

Venäjä valmistautuu syyskuussa pidettäviin aluevaaleihin huolellisesti ja on tyrehdyttänyt oppositiopuolueiden yritykset päästä vaaleihin ehdolle alkuunsa.

Demokraattisen opposition RPR-Parnas-puolueen perustalle muodostamaa vaaliliittoa ei päästetty vaaleihin Kostromassa, Novosibirskissä eikä Magadanissa, joissa sillä oli vakavasti otettavin kampanja. Näin kävi myös Kansalaisaloitteelle Kalugan ja Magadanin alueilla.

Artikkeliin liittyvät

Samoin Parnas jäi vaaleista Suomen rajalla Leningradin alueella, jossa valitaan syyskuussa kuvernööri. Ehdolle yritti Sergei Guljajev, jonka ei onnistunut kerätä tarvittavaa määrää allekirjoituksia alueen kuntien valtuutetuilta.

"Vaaleihin ei päässyt yhtään riippumatonta ehdokasta. Vaaleihin hyväksyttyjen allekirjoitukset keräsi [virkaa toimittavan kuvernöörin] Aleksandr Drozdenkon tiimi", Guljajevin kampanjapäällikkö Sergei Kuzin sanoi puhelimitse Pietarissa maanantaina.

Haastajien mukaan valtapuolue Yhtenäinen Venäjä varmistaa hyvissä ajoin itselleen valtuutettujen tuen ja jakaa sitten tarvittavat allekirjoitukset näön vuoksi niille, jotka eivät oikeasti uhkaa sen omaa ehdokasta.

HS ei tavoittanut Drozdenkoa maanantaina kommentoimaan väitteitä.

Miksi Venäjällä juuritaan nyt pienetkin merkit poliittisesta kilpailusta?

"Valtajärjestelmä valmistautuu ensi vuoden duumanvaaleihin ja yrittää saada meidät laskemaan kätemme. He haluavat siivota julkisuudesta sen, että vastustamme presidentti Vladimir Putinin politiikkaa ja Krimin liittämistä", Kuzin totesi.

"Mutta me emme luovuta. Vaalit ovat ainoa keino yrittää vaikuttaa Venäjän tilanteeseen."

Politiikan tutkija huomauttaa, että vaaleihin ei päästetä osallistumaan järjestelmän ulkopuolisia puolueita riippumatta niiden ideologiasta.

"Päämääränä on vain järjestelmän säilyminen", Venäjän kansantaloustieteiden akatemian dosentti Ekaterina Schulmann sanoi puhelimitse.

Siksi Schulmannin mukaan se, mikä vaikuttaa itsevaltaisuuden kiristymiseltä, kertoo kuitenkin järjestelmän heikkoudesta.

Taloudellisten resurssien vähentyessä valtajärjestelmän sisällä toimivien on yhä vaikeampi säilyttää asemiaan.

"Demokratiassa vaalien tulosta ei voi ennustaa, mutta seuraukset voi. Venäjällä käy toisinpäin: tulos tiedetään, mutta seuraukset ovat arvaamattomat."

Tutkijan mukaan jännite yhteiskunnassa vain kasvaa ainakin vuoteen 2018.

"Järjestelmällä ei ole kykyä käynnistää joukkovainoja, mutta demokratisoimiseen sillä ei ole älyä eikä rohkeutta."

Suorat kuvernöörinvaalit palautettiin Venäjälle vuonna 2012, mutta oikeaa kamppailua on nähty vain nimeksi.

Valtuutettujen allekirjoitusten vaatiminen aluejohtajiksi pyrkiviltä on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi pitää varteenotettavat kilpailijat pois kuvernöörinvaaleista.

Tosin tuntematon ehdokas Guljajev ei olisi vaaleissakaan heiluttanut Leningradin alueen kuvernöörinä toimivan Drozdenkon asemia. Ei, vaikka hän vertasikin puheissaan Pietarin alueen elinoloja Suomeen ja kertoi päämääräkseen hyvinvoinnin nostamisen Suomen tasolle.

Tatyana makeyeva reuters
Venäläiset viranomaiset puuttuivat hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Moskovan oikeustalolla helmikuussa 2014.
Venäläiset viranomaiset puuttuivat hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen Moskovan oikeustalolla helmikuussa 2014.

Näitä kommentteja äänestäjät pääsivät lukemaan lähinnä internetistä ja pienilevikkisistä sanomalehdistä, sillä edes paikalliset televisiokanavat eivät juurikaan uutisoineet vaaliehdokkaiden rekisteröimisvaihetta.

Kuzinin mukaan toistaiseksi vaaleista putoaminen on toiminut Parnasin hyväksi. Saadun julkisuuden kautta entistä useampi ihminen on saanut tietää pienen puolueen olemassaolosta. Novosibirskissä huomiota keräsi puolueen jäsenten aloittama syömälakko.

Kostromassa istuu tutkintavankeudessa Parnasin Pietarin-osaston johtaja Andrei Pivovarov, joka syytteen mukaan yritti tunkeutua poliisin tietokantaan tarkoituksenaan tarkistaa vaaleja varten kerättyjen kannattajalistojen aitous.

Usealla Venäjän hallintoalueella järjestetään kuvernöörinvaalit ennenaikaisesti, koska valtapuolue haluaa varmistaa asemansa ennen kuin talouden heikentyminen alkaa toden teolla näkyä.

Yhteensä 85:llä Venäjän alueella valitaan 13. syyskuuta edustajia kunnanvaltuustoihin, paikallisparlamentteihin tai aluejohtajiksi. Mukaan alueiksi on laskettu Venäjän Ukrainalta valtaama Krimin niemimaa ja Sevastopolin kaupunki.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat