Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän opposition tila on kurja

Ulkomaat
 

Vielä pari vuotta sitten Venäjällä uskottiin, että syyskuun 2015 aluevaaleissa kaikki on toisin kuin ennen, kertoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi. Vaaleista piti tulla rehelliset, ja opposition edustajien piti saada kampanjoida häiriöittä. Toisin kävi.

Venäjän oppositio on muutenkin kurjassa tilassa.

Kun Julkisen mielipiteen säätiö FOM pyysi venäläisiä luettelemaan oppositiotoimijoita, 20 prosenttia nimesi kommunistisen puolueen ja 18 prosenttia äärinationalistisen LDPR:n.

Molempia pidetään Vladimir Putinin ja valtapuolue Yhtenäisen Venäjän myötäilijöinä.

Kun lännessä puhutaan Venäjän oppositiosta, sillä tarkoitetaan yleensä hajanaista joukkoa, johon kuuluu pieniä puolueita puoluekartan eri laidoilta ja puoluepolitiikan ulkopuolella toimivia, esimerkiksi demokratiaa ajavia ryhmiä. Vain yksi prosentti vastaajista osasi nimetä yhden tai useamman niistä.

Aluevaalit ovat tärkeät muun muassa ensi vuoden parlamenttivaaleja ajatellen. Jos puolueella on yksikin paikka paikallisparlamentissa, sen ei tarvitse kerätä kannattajakortteja valtakunnallisiin vaaleihin. Se on valtava helpotus, koska paikallistasolla kannattajakorttien kerääminen voi olla helpompaa ja häiriköinti kohdistuu usein juuri siihen.

Esimerkiksi Parnas-puolueella on nyt yksi paikka alueparlamentissa ja tiukka tilanne.

Novosibirskissä puolueen kuusi poliitikkoa oli syömälakossa, koska viranomaiset hylkäsivät osan sen keräämistä kannattajakorteista.

Opposition nujertamisen keinot ovat monipuoliset: poliitikkoja on muun muassa vangittu ja määrätty kotiarestiin, heidän koteihinsa ja tietokoneilleen on murtauduttu, heidän toimintaansa on vaikeutettu epäämällä erilaisia lupia ja heitä on yritetty painostaa esimerkiksi julkaisemalla arkaluonteisia videoita.

Venäläisille tärkein tiedotusväline on televisio, ja kaikki tärkeät kanavat ovat joko osin tai kokonaan valtion omistuksessa. Oppositiopoliitikot tai opposition viesti pidetään kanavilta poissa.

Venäläiset ovat tyytymättömiä maansa asioiden tilaan. Kansaa kalvavat muun muassa korruptio, oikeuslaitoksen epäluotettavuus sekä koulutuksen ja terveydenhoidon huono laatu.

Putinia ja Yhtenäistä Venäjää ei kuitenkaan nähdä ongelmien aiheuttajana vaan ratkaisijana. Putinin kaudella maan olot ovat parantuneet ja useimpien ihmisten elintaso on noussut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat