Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes 50 asteen kuumuus saa himoitsemaan suolakurkkuja ja lukitsee suomalaisperheen sisälle Egyptissä

Elokuu on ollut 4-5 astetta tavanomaista kuumempi

Ulkomaat
 
Nabil Amr AP
Lomailijat vilvoittelivat Suezissa sunnuntaina.
Lomailijat vilvoittelivat Suezissa sunnuntaina. Kuva: Nabil Amr AP

Ilma väreilee, kynsilakka sulaa ja tekee mieli suolakurkkuja.

Tällaista on Egyptissä, jonka pääkaupungissa Kairossa lämpötila nousi sunnuntaina 47 celsiusasteeseen. Ilma oli myös kosteaa, mikä tekee olosta tukalan. Lämpö on aiheuttanut jopa kuolemia.

Kun lämpöä on enemmän kuin 25 astetta, Egyptissä työskennellyt Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik huomaa, että kehosta alkaa poistua nopeasti suoloja. Silloin maistuu suolainen ruoka.

"Kovissa lämpötiloissa makeat eivät houkuta, ei edes jäätelö, vaan kaikki todella suolainen: suolakurkut ja katkaravut. Keho ihan selkeästi himoitsee sellaisia ruokia", hän kertoo.

Suolaista kaipaavat matkailijat herkuttelevat hotellien buffeteissa lihoilla, leikkeleillä ja juustoilla.

Pelkkä vesi ei riitä juomiseksi, vaan Melnik suosittelee kuplallista mineraalivettä tai merisuolalla maustettua vettä.

Melnik on asunut Egyptissä varsinkin talvella ja keväällä. Kevään käydessä yhä lämpimämmäksi hänkin on kokenut 46–47-asteisia päiviä. Lämpö johtaa monenlaisiin käytännön ilmiöihin.

"Kun lämpötila nousee vähän päälle 40 asteen, ilma näyttää selkeästi väreilevän. Se näyttää aaltomaiselta. Jos asfaltti on uutta, se pehmenee kuumassa. Kynsilakkakin paksuuntuu ja alkaa sulaa."

Jos keittiön kuivamuonat eivät ole viileässä, ne pilaantuvat.

Egyptiläiset vähentävät liikkumista puolestapäivästä kello neljään paahteen ollessa pahimmillaan. He siirtyvät toimistolta suoraan ilmastoituun autoon, jos pystyvät.

"Itse kävin lenkillä ennen seitsemää aamulla tai illalla kuuden tuntumassa."

Melnik sanoo, että ennen seitsemää aamulla on hieman viileämpää, mutta jos päivisin on 40 astetta lämmintä, yölläkään ei ole viileää. Silloin kaikki tapahtuu hidastettuna.

Egyptissä asuva suomalaisäiti Maaria Parry pitää perhettään etuoikeutettuna ilmastoidun asunnon vuoksi, mutta kuumuus rajoittaa perheen elämää Kairossa. Hän on päivisin kotona viisikuukautisen ja 2,5-vuotiaan lapsen kanssa.

"Pysymme suurimmaksi osaksi päivisin kotona. Ei tee mieli lähteä ulos."

Kairossa voi viettää vapaa-aikaa ostoskeskuksissa, mutta puistoista on pulaa. Parry ei nauti ajanvietosta ostoskeskuksissa, joten se vaihtoehto on poissuljettu.

"Yli 40 asteen lämpötila on hankalaa. Mutta jos lämpötila laskisi nyt 35 asteeseen, lähtisin lasten kanssa vähän ulos."

Silloin he voivat mennä pienelle pihalle, joka on aamu- ja iltapäivällä varjossa. Parry haluaisi myös säästää sähköä, mikä on helteellä hankalaa ilmastointilaitteen vuoksi.

Kairon kuiva kuumuus on Parryn mielestä silti helpompaa kuin vaikka tropiikin kostea kuumuus. Melnik on samaa mieltä.

"Kairossa ja Luxorissa helpottaa vähän. Siellä ei hikoile niin paljon kuin kosteassa ilmanalassa, mikä on vähän petollista", Melnik sanoo.

"Kun mennään tietyn pisteen eli 40 asteen yli, ei tule edes jano. Se on vähän hälyttävää."

Vaikka kuivuus helpottaa oloa, lämpö vaikuttaa silti kehoon.

Paahde aiheutti myös vakavia ongelmia Egyptissä sunnuntaina, kun 21 ihmistä kuoli ja 66 joutui sairaalaan kuumuuden vuoksi, kertoi uutistoimisto AFP.

Lämpötila on noussut viime vuosiin verrattuna, mutta ihmisille ongelmia aiheuttaa varsinkin kosteus, tiedotti terveysministeriö. Elokuu on ollut neljä tai viisi astetta tavallista lämpimämpi ja ilma poikkeuksellisen kosteaa.

Sunnuntaina Kairossa oli korkeimmillaan 38 astetta varjossa, mikä tarkoittaa 47 astetta auringossa tai huonosti ilmastoiduissa paikoissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat