Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin sovinismi sai republikaanit kuohuksiin – "Haluammeko todella loukata 53:a prosenttia amerikkalaisista äänestäjistä?"

Donald Trump vaikeuttaa USA:n oikeiston yrityksiä voittaa naiset puolelleen

Ulkomaat
 
Trump oli republikaanien vaaliväittelyn keskipiste
Trump oli republikaanien vaaliväittelyn keskipiste
Yhdysvaltain presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump ilmoitti ensimmäisessä vaaliväittelyssä, ettei välttämättä tue republikaanien presidenttiehdokasta, jos häntä ei valita ehdokkaaksi. Kuva: Reuters

Ruma. Läski sika. Koira. Eläin. Bimbo. Keskivartalo kymppi, naama kasi. Kiva kroppa, deittailisin ellei olisi oma tytär.

Brian Snyder Reuters
Donald Trump johtaa kilpakumppaneitaan kannatusmittauksissa.
Donald Trump johtaa kilpakumppaneitaan kannatusmittauksissa.

Näin republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on kuvaillut tunnettuja naisia ja omaa tytärtään. Hän on myös kutsunut naisia vahvemmaksi ja manipuloivammaksi sukupuoleksi: "Fiksut heistä esittävät naisellista ja tarvitsevaa, mutta sisältä he ovat todellisia tappajia."

Kun naistoimittaja kysyi Trumpilta tämän möläytyksistä viime torstain vaalitentissä, Trump väitti kysymyksiä typeriksi ja vihjasi seuraavana päivänä, että toimittajalla oli kuukautiset.

"Hänen silmänsä olivat verenhimoiset, ja verta oli ties missä muuallakin", Trump sanoi.

Sunnuntaina Trump puolustautui neljällä televisiokanavalla. "En olisi ikinä sanonut mitään niin naurettavaa [kuukautisista]. Minähän palvon naisia", Trump sanoi CNN:llä. Mutta vahinko oli jo tapahtunut: Trumpin vaalipäällikkö sai viikonloppuna potkut, ja Trump suljettiin yhdestä republikaanien vaalipaneelista.

Tami Chappell reuters
Jeb Bush
Jeb Bush

"Haluammeko todella loukata 53:a prosenttia amerikkalaisista äänestäjistä?" kilpakumppani Jeb Bush kysyi.

Republikaaneilla on ongelma naisten ja vähemmistöjen kanssa. Puolue ei ole saanut naisäänestäjien enemmistöä taakseen vuoden 1988 presidentinvaalien jälkeen. Suunnittele sitä nyt sitten vaalikampanjaa demokraatti Hillary Clintonia vastaan, kun suosiomittauksia johtaa sovinisti.

Tami Chappell reuters
Scott Walker
Scott Walker

Mutta ei muillakaan republikaaneilla ole ollut naisten suhteen helppoa.

Viime viikolla Floridan entinen kuvernööri Jeb Bush meni sanomaan, ettei naisten terveydenhoito ehkä tarvitse kaikkia siihen varattuja rahoja. Vaalidebatissa kaikki republikaanit vastustivat aborttioikeutta, Wisconsinin kuvernööri Scott Walker jopa silloin, jos äidin henki on raskauden takia vaarassa.

Aaron Josefczyk reuters
Marco Rubio
Marco Rubio

"Ei vääryyttä saa korjatuksi tekemällä toisen vääryyden", sanoi Marco Rubio viitaten siihen, että raiskatun naisenkin pitäisi synnyttää raiskaajansa lapsi.

Tässä asiassa republikaanien ehdokkaat ovat kaukana amerikkalaisten valtavirrasta: uutiskanava CNN:n mukaan 80 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että abortin tulee olla aina tai tietyin ehdoin laillinen.

Demokraattien onkin ollut helppo syyttää republikaaneja "sodasta naisia vastaan". Vaikutelmaa vahvistaa se, että kaikki republikaanien vaaliväittelyyn päässeet ehdokkaat ovat miehiä.

Naisäänestäjät eivät tietenkään ole keskenään samanlaisia. Yhdysvalloissa on paljon konservatiivisia naisia, jotka vastustavat aborttia. On myös paljon naisia, joille muut kuin naisasiat ovat vaaleissa tärkeämpiä.

Republikaanien asenteista kertoo kuitenkin paljon se, kuinka valtavat suosionosoitukset Trump sai sanoessaan vaaliväittelyssä, että hän puhuu mitä haluaa, koska hänellä ei ole aikaa "poliittiselle korrektiudelle".

Trumpin ydinkannattajat ovat vähän koulutettuja, konservatiivisia miehiä, joiden ympärillä maailma on muuttunut liian nopeasti. Työpaikat ovat kadonneet Meksikoon, presidenttinä on musta, ja nyt homotkin saavat mennä naimisiin.

Brian Snyder reuters
Carly Fiorina
Carly Fiorina

Heistä on mahtavaa, jos joku panee naiset paikalleen.

Trumpia naisten tyrmistys tai puolueen huoli ei hetkauta. Kun republikaanien ainoa naisehdokas Carly Fiorina kutsui Trumpin kuukautisvihjailuja sunnuntaina loukkaaviksi, Trump twiittasi: "Jos Carly Fiorinaa täytyy kuunnella kymmentä minuuttia pidempään, saa massiivisen päänsäryn."

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat