Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin hallinnon täysremontti pyrkii kitkemään korruptiota sekä heimo- ja uskonryhmien ylivaltaa

Pääministeri al-Abadi pyrkii uudistuksilla kitkemään korruptiota ja eri ryhmien valtaa

Ulkomaat
 
Jonathan Ernst / REUTERS
Irakin pääministeri Haider al-Abadi.
Irakin pääministeri Haider al-Abadi. Kuva: Jonathan Ernst / REUTERS

Irakin parlamentti hyväksyi tiistaina yksimielisesti hallinnon täysremontin, jolla pyritään kitkemään korruptiota sekä heimo- ja uskonryhmien ylivaltaa konfliktin repimässä maassa.

Uudistusten myötä Irakin poliittisesta järjestelmästä revitään kokonaisia hallintokerroksia. Uudistuksia pidetään suurimpana hallintomullistuksena sitten Yhdysvaltain miehityskauden päättymisen.

Vuosi sitten valtaan noussut pääministeri Haider al-Abadi saa hallintouudistuksen jälkeen uusia valtaoikeuksia. Hallintouudistusta pidetään hänen toistaiseksi suurimpana saavutuksenaan.

Uudistusten myötä poistetaan muun muassa kolmen varapresidentin ja kolmen varapääministerin virat, kertoo uutistoimisto Reuters. Useita ministerinsalkkuja lakkautetaan, ja pääministerille annetaan valta erottaa maakuntien kuvernöörejä, joilla on ennen tätä ollut alueillaan valtaa enemmän kuin Irakin keskusjohdolla.

Yhdysvaltain miehityskaudella 2003–2011 hallituksen kärkipaikat jaettiin tärkeimpien uskon- ja heimoryhmien kesken – shiioille, sunneille ja kurdeille. Hallintouudistajien mukaan malli valutti kuitenkin liian paljon valtaa heimo- ja uskonryhmien johtajille ja teki Irakin mahdottomaksi hallita.

Irak on ajautunut sekasortoon sen jälkeen kun jihadistijärjestö Isis valtasi vuosi sitten laajoja alueita Irakin länsiosista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat