Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japani palasi ydinvoima-aikaan

Japanin ensimmäinen kaupallinen ydinreaktori sitten Fukushiman onnettomuuden käynnistyi

Ulkomaat
 
Kato Issei Reuters
Poliisit ja vartijat seisoivat maanantaina Japanin Kyushun saarella sijaitsevan Sendain ydinvoimalan portin edessä.
Poliisit ja vartijat seisoivat maanantaina Japanin Kyushun saarella sijaitsevan Sendain ydinvoimalan portin edessä. Kuva: Kato Issei Reuters

Tiistaiaamuna noin puoli viideltä Suomen aikaa hinattiin säätösauvoja ylöspäin Japanin Kyushun saarella sijaitsevan Sendain ydinvoimalan ykkösreaktorissa niin, että ydinreaktio lähti käyntiin. Se on merkkipaalu ydinvoiman käytössä Aasiassa.

Japanissa käynnistyi uudelleen ensimmäinen kaupallinen ydinreaktori sitten Fukushiman vuoden 2011 ydinvoimalaonnettomuuden. Kaikki Japanin ydinvoimalat ovat olleet pysähdyksissä lähes kaksi vuotta. Niitä alettiin sammutella, kun turvallisuusmääräyksiä kiristettiin Fukushiman onnettomuuden seurauksena.

Sendain voimalan käynnistys kestää monta päivää. Sen on tarkoitus alkaa tuottaa vähitellen sähköä ensi perjantaina, kertoo voimayhtiö Kyushu Electric Power julkaisemassaan tiedotteessa. Reaktorin on määrä käydä normaalisti syyskuun alkuun mennessä.

Sendain voimalan käynnistäminen on voitto Japanin pääministerille Shinzo Abelle, jonka hallitus on ajanut paluuta ydinvoimaan. Japani on ollut riippuvainen ulkomailta tuoduista fossiilisista polttoaineista, kun sen ydinvoimalat ovat olleet pysähdyksissä. Tämä on heikentänyt Japanin kauppatasetta.

Sendaissa on tarkoitus käynnistää myös kakkosreaktori myöhemmin syksyllä, ja hakemuksia on jätetty 23 muun japanilaisreaktorin käynnistämiseksi.

Ydinvoima-alan lobbausjärjestön World Nuclear Associationin mukaan Japanissa on 43 käyttökunnossa olevaa reaktoria, jotka voitaisiin mahdollisesti joskus käynnistää.

Ydinvoima on kuitenkin kiistelty energiamuoto Japanissa, joka on historiansa aikana kokenut kaksi ydinpommia ja yhden maailman vakavimmista ydinonnettomuuksista.

Kun voimayhtiö Kyushu Electric maanantaina ilmoitti Sendain ykkösreaktorin käynnistyvän tiistaina, se sai aikaan mielenilmauksia. Sendain ydinvoimalan portille kerääntyi paikallisten viestimien mukaan maanantaina noin 200 mielenosoittajaa.

Heidän joukossaan oli myös Naoto Kan, joka toimi Japanin pääministerinä Fukushiman onnettomuuden aikaan. Hän on sittemmin suhtautunut ydinvoiman käyttöön erittäin kriittisesti.

Lisäksi noin sadan hengen mielenosoitus järjestettiin Kyodo Electric Power -yhtiön konttorilla Fukuokassa, kertoo japanilainen Asahi-sanomalehti.

"En ymmärrä, miksi toiminta aloitetaan uudestaan", sanoi mielenosoituksen järjestäneen järjestön puheenjohtaja Tatsuya Yoshioka Asahille. "Ydinenergia on asia, joka vaikuttaa yli valtion rajojen."

HS kävi Sendain voimalan lähistöllä Satsumasendain ja Kagoshiman kaupungeissa viime kesäkuussa, eikä tuolloin kukaan HS:n tapaamista paikallisista asukkaista suoranaisesti kannattanut ydinvoimaa. Monet kuitenkin hyväksyivät paikallisen voimalan käynnistämisen, koska voimala on elintärkeä työnantaja melko syrjäisellä ja taantuvalla alueella.

Ydinvoima on Fukushiman jälkeen ollut vastatuulessa Japanin lisäksi Euroopassa. Euroopan unionin maista Suomi ja Ranska ovat ainoat, joihin on rakenteilla uusi ydinreaktori. Suomessa on pahasti myöhässä olevan Olkiluodon kolmosreaktorin lisäksi käsiteltävänä rakentamislupa toiselle reaktorille, jonka Fennovoima-yhtiö haluaisi Pyhäjoelle.

Vaikka Eurooppa jarruttelee, muualla ydinvoimaa kuitenkin lisätään nopeasti. Maailmassa on parhaillaan rakenteilla 67 uutta ydinreaktoria olemassa olevien 438 reaktorin lisäksi, ilmenee maailman ydinenergiajärjestön IAEA:n tilastoista.

Olemassa olevia reaktoreita on eniten Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Uusia sen sijaan rakennetaan etenkin Aasiassa. Varsinainen ydinvoiman suurvalta on nousemassa Kiinaan.

Kiina rakentaa ydinvoimaloita ennennäkemättömään tahtiin. Kiinassa on nyt käytössä 28 reaktoria, ja rakenteilla on 24 lisää.

Ydinvoimaa rakentamalla Kiina pyrkii vähentämään ilmansaasteitaan ja hiilidioksidipäästöjään sekä riippuvuuttaan öljyn, kaasun ja kivihiilen tuonnista.

Suomalaisittain kiinnostavin Kiinan ydinvoimaprojekteista on eteläisen Guangdongin maakunnan Taishanissa. Sinne ollaan rakentamassa kahta samanlaista ranskalaisen Areva-yhtiön suunnittelemaa EPR-reaktoria kuin Suomen Olkiluotoon.

Nyt näyttää siltä, että maailman ensimmäinen EPR-reaktori pannaan käyntiin Kiinan Taishanissa, vaikka rakentaminen alkoi neljä vuotta myöhemmin kuin Olkiluodossa.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Kato Issei Reuters
Noin 200 mielenosoittajaa kerääntyi maanantaina Sendain ydinvoimalan portille.
Noin 200 mielenosoittajaa kerääntyi maanantaina Sendain ydinvoimalan portille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat