Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel odottaa ja vaihtaa mielipidettään

Saksalaisnuoret alkoivat käyttää merkeln-sanaa, joka tarkoittaa päätösten ja mielipiteiden kaihtamista

Ulkomaat
 
Axel Schmidt Reuters
Kaikki eivät pidä jahkailua huonona ominaisuutena, sillä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suosio on pysynyt vuosia hyvänä.
Kaikki eivät pidä jahkailua huonona ominaisuutena, sillä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suosio on pysynyt vuosia hyvänä. Kuva: Axel Schmidt Reuters

Kun on aika tehdä päätös, Saksan liittokansleri Angela Merkel käy läpi vaihtoehtoja ja hakee parasta ratkaisua. Usein viimeiseen hetkeen asti.

Näin ajattelevat ainakin saksalaisnuoret. Saksalaisen Langenscheidt-sanakirjan julkaisijat pitävät parhaillaan netissä vuotuista äänestystä vuoden suosituimmasta nuorisosanasta. Ykkössijalla on merkeln-verbi. "Merkeln" tarkoittaa sitä, että henkilö ei tee ratkaisuja eikä hänellä ole mielipiteitä.

Euroopan unioni -tutkimusohjelman tutkija Tuomas Iso-Markku Ulkopoliittisesta instituutista on myös huomannut liittokanslerin jahkailun.

"Hän on Saksassa ja muuallakin tunnettu nimenomaan siitä, että odottaa viimeiseen asti ennen kuin tekee päätöksen", tutkija sanoo.

"Hänen tyylinsä on käydä läpi kaikki vaihtoehdot ennen päätöksentekoa. Kriisitilanteisiin hän voi reagoida niin, että odottaa kriisin menevän ohi tai että aika tuo sopivan vastauksen."

Saksalaismedia on arvellut Merkelin tutkijataustaa syyksi siihen, että hän etsii oikeaa ratkaisua viimeiseen asti. Ennen poliitikoksi ryhtymistään hän väitteli tohtoriksi fysiikasta ja työskenteli kemistinä tiedeakatemiassa Berliinissä.

Saksalaiset liittävät Merkeliin myös mielipiteiden vaihtamisen, kertoo Iso-Markku. Kun Merkel tutkii jotain ongelmaa pitkään, hän saattaa kääntää kelkkansa mielipidetiedustelujen suuntaan. "Saksalaisissa tiedotusvälineissä on välillä kritisoitu sitä, että ennen päätöksentekoa Merkel katsoo ensin, mitä mieltä saksalaiset ovat."

Kun Kreikan kriisi kärjistyi, Saksalla kesti kauan ymmärtää sen laajenevan koko Euroopan ongelmaksi. Kun Saksa ymmärsi tilanteen vakavuuden, Merkelinkin kanta muuttui.

"Ensin hän myötäili saksalaisten yleistä mielipidettä ja vastusti Kreikan tukemista. Talousongelmien paljastuttua lausunnot muuttuivat nopeasti siihen, että Kreikkaa pitää tukea", Iso-Markku kertoo.

Ydinvoimakysymyksessä Merkel teki toisenlaisen täyskäännöksen. Japanin Fukushiman onnettomuuden jälkeen hän otti tosissaan saksalaisten lisääntyneen ydinvoimavastaisuuden ja päätti, että Saksa luopuu ydinenergian käytöstä.

Merkel saattaa myös vaikuttaa epäröivältä painottaessaan koko Euroopan etua.

Vaikka Saksa vetää eurokriisin hoidossa johdonmukaista linjaa, valtiovarainministeri Wolfgang Schäublessa ja Merkelissä on eroa. Schäuble on tyrmännyt velkajärjestelyt, kun taas Merkel on pitänyt niitä mahdollisina.

Kun poliitikko painottaa Euroopan etua kotimaansa sijaan, ihmiset voivat pitää sitä epäröintinä, sanoo Eurooppa-tutkimuksen tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. "Tällä hetkellä monissa maissa on asetelma, että valtiovarainministerit tekevät likaisen työn ja pääministerit ottavat sovittelevan kannan."

Valtionjohtajien täytyy muistaa esimerkiksi turvallisuuspolitiikka. Merkelin on ajateltava, paljonko Kreikan ajaminen hallitsemattomasti pois euroalueelta maksaisi. Se voi näyttää päättämättömyydeltä.

"Sen lisäksi Saksalla on ollut Eurooppa-myönteisiä pääministereitä 25 vuoden ajan. Merkel ei varmasti halua tulla muistetuksi siitä, että rikkoo eurooppalaisen integraation Kreikan euroerolla", Miettinen sanoo.

Merkel on myös usein korostanut itäsaksalaisia juuriaan, joiden vuoksi hän on kokenut, mitä Euroopan jakautuminen pahimmillaan tarkoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat