Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nergisien 22-vuotias poika kuoli taisteluissa

Turkki luisuu kohti uutta kurdisotaa – "Vaihtoehtoina vapaus tai kuolema"

Ulkomaat
 
Sami Kero / HS
Turkin kurdit Abdulhalik Nergis ja hänen tyttärensä Kevser Nergis pitelevät perheen kuolleen pojan Numanin, 22, kuvaa. Numan kaatui Syyriassa taistellessaan Isisiä vastaan. Turkki ei auttanut taistelussa. Nyt se iskee sekä Isisiä että kurdisissejä vastaan.
Turkin kurdit Abdulhalik Nergis ja hänen tyttärensä Kevser Nergis pitelevät perheen kuolleen pojan Numanin, 22, kuvaa. Numan kaatui Syyriassa taistellessaan Isisiä vastaan. Turkki ei auttanut taistelussa. Nyt se iskee sekä Isisiä että kurdisissejä vastaan. Kuva: Sami Kero / HS

Diyarbakir. Kurdikanava Sterkin uutiset pyörivät televisiossa Nergisin perheen olohuoneessa Diyarbakirin kaupungissa Kaakkois-Turkissa.

Kanava on oikeastaan kielletty Turkissa, mutta kurdiperhe katsoo sitä satelliitin kautta.

3. helmikuuta Sterkillä luettiin uutinen, joka muutti perheen elämän. Kuusi kurditaistelijaa oli kaatunut taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan lähellä Kobanin kaupunkia Syyriassa. Kaatuneiden nimet lueteltiin.

Yksi heistä oli perheen 22-vuotias poika, kurdien sissijärjestön PKK:n taistelija Numan Nergis.

"Se on vaikeaa, mutta olemme ylpeitä hänestä", perheen isä Abdulhalik Nergis sanoo sohvallaan vakavailmeisenä.

Sami Kero HS
Abdulhalik Nergisin (oik.) tytär Kevser Nergis, 29, rullaa PKK:n lippua. Perhe sai kuulla PKK:n riveissä taistelleen pojan kuolemasta televisiosta.
Abdulhalik Nergisin (oik.) tytär Kevser Nergis, 29, rullaa PKK:n lippua. Perhe sai kuulla PKK:n riveissä taistelleen pojan kuolemasta televisiosta.

"Me kurdit olemme kohdanneet sortoa jo pitkään. Vaihtoehtoinamme ovat vain vapaus tai kuolema."

Nergisien perheen kohtalo kietoutuu tiiviisti Turkin ja kurdien välisiin suhteisiin.

Nyt he ovat huolissaan Turkin ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n välien kiristymisestä.

Turkki aloitti heinäkuun lopussa sotilasoperaation PKK:ta ja äärijärjestö Isisiä vastaan. Sotatoimien selvä pääpaino on ollut PKK:ssa. PKK on vastannut tekemällä iskuja turkkilaisia sotilaita ja poliiseja vastaan.

Tiistaina Turkki ilmoitti iskeneensä 17 kohteeseen Hakkarin maakunnassa Kaakkois-Turkissa.

Yhteenotoissa on kuollut viime päivinä yhteensä ainakin 50 ihmistä.

Tästä on kyse

 Turkki aloitti heinäkuussa sotilasoperaatiot kurdijärjestö PKK:ta ja äärijärjestö Isisiä vastaan.

 Yhteenotot Turkin ja kurdien välillä ovat kiihtyneet siitä lähtien. Vuonna 2013 aloitettu rauhanhanke on jäissä.

 Turkin väestöstä noin 15–20 prosenttia on kurdeja. Kurdit ovat olleet Turkissa pitkään syrjityssä asemassa.

 Kurdit ovat Lähi-idän suurin etninen vähemmistö, jolla ei ole omaa valtiota. Kurdeja elää Turkin lisäksi Syyrian, Irankin, Iranin ja Armenian alueilla.

Diyarbakirin kaduilla kiristynyt tilanne näkyy poliisin ja armeijan ajoneuvoina. Välillä ilmassa kuuluu hävittäjien jylinä, kun Turkin armeijan koneet ampaisevat ilmaan läheiseltä sotilaslentokentältä tekemään iskuja PKK:ta vastaan.

"Olemme peloissamme öisin. Pelkäämme, että poliisi tulee tekemään ratsioita koteihimme", Nergis sanoo.

Diyarbakirissa yhteenotot ovat tuoneet monien mieleen PKK:n ja Turkin armeijan sodan 1980–1990-luvuilla.

PKK aloitti aseellisen kapinan Turkin armeijaa vastaan vuonna 1984. Konfliktissa on arvioitu kuolleen tähän päivään mennessä 40 000 ihmistä.

1980–1990-luvut olivat synkkää aikaa kurdialueilla. Pidätykset olivat arkea, ja sadattuhannet joutuivat pakolaisiksi. Niin myös Nergisien perhe.

He joutuivat pakenemaan Diyarbakiriin vuonna 1994, kun turkkilaissotilaat polttivat perheen kotikylän.

"Yritimme koota nopeasti äitini kanssa ne tavarat, jotka pystyimme. Asuimme kuukauden teltassa", perheen tytär Kevser Nergis, 29, muistelee.

Myös PKK teki terrori-iskuja turkkilaissiviilejä ja sotilaskohteita vastaan. EU on listannut PKK:n terroristijärjestöksi.

Murad Sezer Reuters
Turkin ilmavoimien hävittäjä laskeutui lentotukikohtaan Adanan kaupungissa Turkissa tiistaina.
Turkin ilmavoimien hävittäjä laskeutui lentotukikohtaan Adanan kaupungissa Turkissa tiistaina.

Turkilla ja PKK:lla on ollut aselepo vuodesta 2013 lähtien. Nergisien perheelle taistelu ei päättynyt missään vaiheessa.

Numan Nergis liittyi PKK:n riveihin.

Isä Abdulhalikin mukaan Numan ajautui vaikeuksiin turkkilaisviranomaisten kanssa jo koulussa.

Poika ei peitellyt poliittisia mielipiteitään kurdikysymyksestä, joten lopulta hänet erotettiin koulusta. Sen jälkeen alkoi pidätysten kierre. Kun Numan oli vapaana, poliisi seurasi häntä usein.

"Hän ei ollut rauhassa kotonaankaan", Abdulhalik kertoo.

17-vuotiaana poika ilmoitti saaneensa tarpeeksi. Hän oli päättänyt lähteä Pohjois-Irakiin Qandilin vuorille liittyäkseen PKK:hon.

"Sanoin kunnioittavani päätöstä", Abdulhalik sanoo.

Kurdien keskuskaupungissa Turkissa vilisee poliisiautoja ja sotilasajoneuvoja
Kurdien keskuskaupungissa Turkissa vilisee poliisiautoja ja sotilasajoneuvoja
Kurdit pelkäävät, että jännitys Turkin armeijan ja kurdivähemmistön välillä kiristyy 1990-luvun tasolle, kertoo HS:n toimittaja Aishi Zidan. Kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

Abdulhalik kuuli seuraavan kerran poikansa äänen vasta neljä vuotta myöhemmin viime syksynä, kun Numan soitti perheelleen Kobanin kurdikaupungista Syyriasta.

Hän ja joukko PKK:n taistelijoita oli lähtenyt Irakista auttamaan Syyrian kurdeja taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Numan taisteli Kobanissa lähes viisi kuukautta. Perhe näyttää pienestä albumista kuvia, joissa Numan poseeraa taistelutovereidensa kanssa raunioituneessa Kobanissa.

Vaikka Numan on kuvissa vasta 22-vuotias, hänen kasvonsa ovat uurteiset.

Syyrian sisällissota on kiristänyt Turkin ja kurdien välejä jo pitkään. Kurdeista on tullut yksi tärkeimmistä vastavoimista Isisin vastaisessa taistelussa Syyriassa ja Irakissa.

Samalla Turkki on ollut haluton osallistumaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotaan Isis-järjestöä vastaan. Sen pelkona on, että kurdiryhmät vahvistuisivat.

Viime vuonna Turkki katsoi käytännössä sivusta kuukausien ajan, kun kurdit ja liittouma puolustivat aivan Turkin rajalla sijaitsevaa Kobania jihadisteilta.

Isis vetäytyi Kobanista lopulta viime tammikuussa. Numan ehti soittaa iloisena isälleen. Pian sen jälkeen hän kuitenkin kaatui.

Osa Nergisin kymmenlapsisen perheen jälkikasvusta on muuttanut lännemmäs Turkkiin, sillä Kaakkois-Turkin kurdialueet ovat köyhää ja laiminlyötyä seutua.

Toiveet kurdien aseman parantamisesta heräsivät Turkissa 2000-luvulla. Turkki aloitti hallituspuolue AKP:n johdolla rauhanneuvottelut PKK:n kanssa vuonna 2013.

Monet kurdit ja oppositiomieliset turkkilaiset epäilevät, että AKP kiihdyttää nyt konfliktia kurdien kanssa omien valtapyrkimystensä vuoksi.

AKP menetti enemmistönsä Turkin parlamentissa kesäkuun vaaleissa.

Yksi syy siihen oli kurdipuolue HDP:n menestys.

Hallitusneuvottelut ovat laahanneet jo kaksi kuukautta ja spekulaatiot uusista vaaleista kiihtyvät. HDP:ssä uskotaan, että Turkin hallitus yrittää kääntää mielialaa kurdeja vastaan, jotta myös HDP:n vaalimenestys kärsisi.

Abdulhalik Nergis ei ole yllättynyt Turkin ja PKK:n tulitauon murenemisesta. Hän sanoo, ettei koskaan uskonutkaan Turkin haluavan rauhaa kurdien kanssa.

Perheen epäluulo Turkin valtiota kohtaan istuu syvällä. Jo Nergisin isoisä kuoli 1920-luvulla kurdien kapinassa Turkin valtiota vastaan.

"Jos turkkilaiset eivät tunnusta oikeuksiamme, me jatkamme taisteluamme ja päädymme lopulta itsenäistymään."

Räjähdyksen jälkiä tutkittiin Istanbulin lähiössä
Räjähdyksen jälkiä tutkittiin Istanbulin lähiössä
Turkissa räjäytettiin pommi poliisiasemalla Istanbulin Aasian-puoleisessa lähiössä Sultanbeylissä maanantaina 10. elokuuta. (kuva: Reuters)
Lyhyt kertaus Turkin historiasta
Lyhyt kertaus Turkin historiasta
HS kertaa nopeasti Turkin tasavallan historian käännekohtia. Toimittaja Aishi Zidan, graafikko Boris Stefanov.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat