Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskut PKK:ta vastaan jakavat turkkilaisia

Myös Istanbulissa osa ihmisistä pelkää mahdollisia iskuja

Ulkomaat
 
Sami Kero / HS
Meryem Gökceoglu (vas.) ja Özle Türk ovat huolissaan Turkin armeijan ja PKK:n välien kiristymisestä.
Meryem Gökceoglu (vas.) ja Özle Türk ovat huolissaan Turkin armeijan ja PKK:n välien kiristymisestä. Kuva: Sami Kero / HS

Ihmisvirrat valuvat pitkin kävelykatu Istiklalia lauantai-iltana Istanbulissa. Istanbulin kiireisimmässä sydämessä mielipiteet Turkin iskuista Kurdistanin työväenpuolue PKK:ta sekä äärijärjestö Isisiä vastaan ovat erittäin jakautuneita.

Vaatepuodin edessä seisova keski-ikäinen Ahmet Ermis tukee hallituksen toimia PKK:ta vastaan.

"Meidän pitää keskittyä nimenomaan PKK:n vastaiseen taisteluun. He iskevät meitä vastaan ja ovat paljon suurempi uhka kuin Isis", hän sanoo. "Meidän pitäisi tappaa koko PKK."

Ermisin mielestä iskut PKK:ta vastaan olisi pitänyt aloittaa jo aiemmin. "Sotilaitamme kuolee, joten hallituksella on oikeus vastata."

Myös lukiolaiskaksikko Ogulcan Dikmen, 16, ja Ekramcan Biltekin, 18, tukee sotatoimia. "PKK on hyökännyt Turkkia vastaan jo monta vuotta", selittää Biltekin.

Dikmen kertoo kuitenkin pelkäävänsä mahdollisia kostoiskuja Istanbulissa. "Eilenkin olimme konsertissa, ja siellä epäiltiin pommia."

Siivooja Fatma Sönmez on istahtanut kadun reunalle pitämään taukoa töistään. Hänen mielestään sotatoimet pitäisi lopettaa heti, ettei surua tulisi enää lisää.

"Sotilaat menevät armeijaan. Heidän äitinsä odottavat poikiaan kotiin, mutta saavatkin sen sijaan hautajaiset. Enkä tee tässä eroa turkkilaisten ja kurdipoikien välillä."

Häntä huolettaa, että jako turkkilaisten ja kurdien välillä syvenee. Sönmez kertoo kiristyneen tilanteen vaikuttavan mielialaan myös Istanbulissa.

"Kun lapseni ovat myöhässä illalla, huolestun ja pelkään jonkin olevan pielessä, että olisi tapahtunut isku", Sönmez sanoo.

Pieni joukko ympäristöaktivisteja kerää kadulla nimiä Istanbulin uusia suuria rakennushankkeita vastaan. He suhtautuvat äärimmäisen kielteisesti sekä sotatoimiin että valtapuolue AKP:hen.

Monet oppositiomieliset turkkilaiset epäilevät, että AKP yrittää murentaa kurdipuolue HDP:n suosiota lietsomalla jännitteitä turkkilaisten ja kurdien välille.

HDP:n vaalimenestys oli yksi syy, joka johti AKP:n enemmistön menettämiseen kesäkuun vaaleissa.

"Emme luota Turkissa hallitukseemme, joten ajattelemme, että tämän on oltava poliittinen hyökkäys", sanoo Meryem Gökceoglu, 26.

Gökceoglu on erittäin huolissaan Turkin armeijan ja PKK:n välien kiristymisestä. "Vihan lietsominen on myös keino kontrolloida ihmisiä."

Aishi Zidan HS
Istanbul

Sami Kero / HS
Ekramcan Biltekin
Ekramcan Biltekin
Sami Kero / HS
Fatma Sönmez
Fatma Sönmez
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat