Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvaton mielikuva Ruotsista johtaa harhaan

Tilastot kertovat, että väkivaltarikollisuus on vähentynyt ja ihmiset kokevat olonsa yhä turvallisemmaksi

Ulkomaat
 
Jonathan Nackstrand / AFP
Poliisi tutki puukotustapausta Västeråsin Ikeassa maamantaina. Mielikuva turvattomaksi muuttuneesta Ruotsista on kuitenkin väärä.
Poliisi tutki puukotustapausta Västeråsin Ikeassa maamantaina. Mielikuva turvattomaksi muuttuneesta Ruotsista on kuitenkin väärä. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

Viikonloppuna järjestettiin perussuomalaisten puoluekokous, jossa puolueen varapuheenjohtajistoon valittiin 26-vuotias perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Valintansa jälkeen hän puhui HS:lle monikulttuurisuudesta.

"Epäonnistunut monikulttuurinen yhteiskunta on painajainen. Tällainen yhteiskunta on monella tavalla esimerkiksi Ruotsi. Siellä turvattomuus on lisääntynyt valtavasti."

Tynkkysen mielikuva monikulttuurisuuden myötä turvattomaksi muuttuneesta Ruotsista toistuu usein myös muiden suussa.

Näkemys saattaa tuntua osuvalta, kun lukee viime aikojen uutisia: Malmössä on räjäytelty kesällä käsikranaatteja. Göteborgissa on käyty viime vuosina jengisotia. Viimeiseksi maanantaina äiti ja poika puukotettiin kuoliaaksi ruotsalaisen onnen tyyssijassa, Ikeassa.

Puukotuksista epäillään kahta vastaanottokeskuksen asukasta. Myös esimerkiksi Malmön ja Göteborgin jengirikokset tapahtuvat usein maahanmuuttajavaltaisilla alueilla.

Teot ovat järkyttäviä ja ehdottoman tuomittavia.

Se ei silti tarkoita, että mielikuva turvattomaksi muuttuneesta Ruotsista olisi oikea: useat tilastot osoittavat, ettei Ruotsista ole viime vuosina – kun maahanmuutto on lisääntynyt – tullut millään selvällä tavalla sen vaarallisempi paikka.

Aloittaa voi vaikka siitä, miten ruotsalaiset itse kokevat olonsa kansankodissa.

Valtaosa, 85 prosenttia 16–79-vuotiaista, kertoo tuntevansa olonsa melko tai hyvin turvalliseksi kävellessään omalla asuinalueellaan illalla. Tämä käy ilmi rikostilastoja pitävän viranomaisen Brån uusimmasta kansallisesta turvallisuustutkimuksesta.

Turvallisuudentunne ei myöskään ole viime vuosina heikentynyt, pikemminkin päinvastoin. Turvalliseksi olonsa tuntevien osuus oli vuonna 2014 kasvanut kuusi prosenttiyksikköä vuodesta 2006, jolloin tutkimus tehtiin ensi kerran.

Turvattomaksi muuttunut Ruotsi ei paljastu heti myöskään rikostilastoista. Esimerkiksi väkivaltarikosten määrä on yleisesti ottaen vähentynyt. Erityisesti kuolemaan johtava väkivalta on yhä harvinaisempaa, summaa tutkija Jonas Öberg Bråsta.

Syytä huoleen on tässä suhteessa enemmän Suomessa, jossa henkirikokset ovat yhä selvästi yleisempiä kuin Ruotsissa.

Viimesyksyisen YK:n alaisen UNODC:n raportin mukaan Suomessa tehtiin 2012 1,6 murhaa, tappoa tai surmaa 100 000:ta asukasta kohden. Ruotsissa vastaava luku oli alle puolet tästä, 0,7. Ero näkyy myös vuoden 2012 jälkeisissä tilastoissa.

Brån tilastoja tarkemmin lukemalla huomaa, että myös pahoinpitelyt ovat vähentyneet hieman Ruotsissa viime vuosina.

Seksuaalirikosten määrä on pysynyt verraten vakaana sitten 2000-luvun puolivälin. Aivan viime aikoina tilastoissa on piikki. Brån Öbergin mukaan on silti liian aikaista puhua trendinomaisesta kasvusta.

Se, mitä kuitenkin on tapahtunut – ja mikä vaikuttanee kuvaan turvattomasta Ruotsista – on, että erilaiset rikollisjengit ovat kasvattaneet valtaansa sitten vuosituhannen vaihteen ensin Malmössä, sitten muissa suurissa kaupungeissa.

Monet näkyvät väkivaltaiset kuolemat liittyvät jengien välienselvittelyihin ja ovat dramaattisia: ampumisia kaduilla ja räjäyttelyjä. Nopean mobiiliviestinnän aikana ne saavat mediassa ja verkossa paljon huomiota.

Tietyissä kortteleissa on myös levotonta. Poliisi puhuu 55 alueesta, joilla rikollisverkostot varjostavat arkea. Alueet ovat usein maahanmuuttajavaltaisia.

Mittakaavaa ongelmalle voi silti hakea esimerkiksi Malmöstä, missä poliisi kertoo seuraavansa aktiivisesti noin 40–50 jengirikollista, joista kymmenen on strategisesti tärkeitä.

Jokainen on toki liikaa, mutta määrä ei ole valtava.

Ylipäätään Ruotsissa ja myös sen suurkaupunkien lähiöissä on edelleen pääosin rauhallista.

Ja jos ei usko, voi aina käydä itse tarkistamassa. Tynkkysellekin, tervetuloa!

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat