Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Afrikassa Uberista tuli huippusuosittu

Taksipalvelua pidetään EteläAfrikassa turvallisena ja luotettavana

Ulkomaat
 
Eva-Lotta Jansson
Minibussit toimivat Johannesburgissa eräänlaisina vähävaraisten kimppakyyteinä. Uber tuo rinnalle toisen vaihtoehdon.
Minibussit toimivat Johannesburgissa eräänlaisina vähävaraisten kimppakyyteinä. Uber tuo rinnalle toisen vaihtoehdon. Kuva: Eva-Lotta Jansson

Kiistelty Uber-taksipalvelu on noussut nopeasti suosituksi Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikassa Uberiä pidetään yleisesti luotettavampana kuin tavallisia taksipalveluita, toisin kuin Suomessa, jossa Uberin toimintaa on arvosteltu epämääräiseksi.

"Jos jokin asia on parin vuoden aikana muuttanut päivittäistä elämääni ja tehnyt siitä turvallisempaa, helpompaa ja nopeampaa, se on Uber", kirjoitti toimittaja Stephen Grootes mielipidekirjoituksessaan The Daily Maverick -verkkolehdessä.

Uber on löytänyt hyvän markkinaraon noin 54 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikan suurimmista kaupungeista, joissa joukkoliikenne ja taksipalvelut ovat puutteellisia.

Etelä-Afrikan kaupungeissa ei yleensä ole yhtä virallista, hyvin toimivaa ja tarkasti säänneltyä taksipalvelua.

Esimerkiksi Johannesburgin metropolissa toimi useita eri taksifirmoja, joista osa on epämääräisiä.

Taksit pitää tilata soittamalla, palvelu on usein hidasta ja epäluotettavaa, ja hinnasta voi joutua neuvottelemaan, vaikka mittari olisi päällä.

Sen sijaan älypuhelimen sovelluksella käytettävä Uber kertoo, koska kuljettaja on tulossa. Hinta on mittarin mukainen ja laskutetaan suoraan luottokortilta. Uberiä pidetään turvallisena, koska matkustajat antavat julkisen arvion kuljettajista ja puhelimen paikannin jäljittää matkan kulkua.

"Matkustajat ovat hyvin monenlaisia. On liikemiehiä ja kotirouvia. Joskus vien lapsia kouluun", sanoo kuljettaja Thulani Biyela, joka on työskennellyt Uber-yrittäjänä puoli vuotta.

Laajalle levittäytyneessä Johannesburgissa julkinen liikenne on heikkoa. Vähävaraiset kulkevat minibusseilla, jotka ovat eräänlaisia kimppatakseja. Muut liikkuvat pääasiassa omilla autoilla. Uber on tuonut uuden vaihtoehdon.

Uber-kuski Biyela oli aiemmin töissä Etelä-Afrikalle tyypillisessä firmassa: juoppokuskipalvelussa. Hän ajoi baarissa itsensä humalaan juoneita ihmisiä kotiin näiden autoilla.

"Sekin on alkanut muuttua. Ihmiset eivät enää mene baariin autolla vaan käyttävät Uberia", Biyela sanoo.

Uber on kuitenkin aiheuttanut kiistoja myös Etelä-Afrikassa samoista syistä kuin muualla maailmassa. Perinteiset taksifirmat valittavat Uberin polkevan hintoja. Viranomaiset ovat vaatineet sen tarkempaa sääntelyä ja rinnastamista taksilupaa edellyttäviin palveluihin.

Kapkaupungissa poliisi takavarikoi aiemmin tänä vuonna Uber-kuljettajien autoja puutteellisten lupien vuoksi. Uber-kuskit ovat myös joutuneet perinteisten taksiyrittäjien uhkailemaksi.

Uberillä on Etelä-Afrikassa myös näkyviä puolustajia. Oppositiopuolue Demokraattisen liiton johtaja Mmusi Maimane kommentoi, että Uber on tervetullut innovaatio, joka on vain sovitettava sääntöihin.

"Innovaatiot vievät meitä eteenpäin. Kun ihmiset uudistuvat ja tarpeet muuttuvat, toimialojen pitää tehdä samoin pysyäkseen mukana", Maimane kirjoitti The Daily Maverickissä.

Afrikassa mobiili-innovaatiot ovat mullistaneet nopeasti esimerkiksi pankki-, vakuutus- ja opetuspalveluita. Joidenkin mielestä Uber tai senkaltaiset palvelut voisivat tehdä saman liikenteessä.

Uberin kasvua Afrikassa hidastaa vielä se, että nykyisellään palvelu vaatii älypuhelimen ja luottokortin.

Uber on käytössä nyt Etelä-Afrikan suurimmissa kaupungeissa Johannesburgissa, Pretoriassa, Durbanissa ja Kapkaupungissa. Muualla Afrikassa Uber toimii Nigerian Lagosissa, Kenian Nairobissa, Egyptin Kairossa ja Marokon Casablancassa.

Maailmanlaajuisesti Uber-kuskeja on noin 300 kaupungissa 58 maassa.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat