Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan sodan uusin rintama on nyt Kalifornia

Sodan kiihtyessä Ukraina neuvottelee velkojen leikkaamisesta

Ulkomaat
 
Aleksei Filippov AFP
Asukkaat raivasivat pommituksessa tuhoutuneen kotinsa raunioita Donetskissa maanantaina.
Asukkaat raivasivat pommituksessa tuhoutuneen kotinsa raunioita Donetskissa maanantaina. Kuva: Aleksei Filippov AFP

Sota Itä-Ukrainassa on tällä viikolla taas kiihtynyt, mutta keskiviikkona keskeisimmäksi rintamanlohkoksi oli nousemassa San Francisco.

Ukrainan finanssiministerin Natalie Jareskon oli määrä aloittaa siellä Suomen aikaa aikaisin torstaiaamuna neuvottelut Ukrainan yksityisten velkojien kanssa velkojen osittaisesta anteeksiantamisesta.

Jareskon neuvottelukumppanit omistavat Ukrainan joukkovelkakirjoja lähes yhdeksän miljardin euron arvosta. Ukraina haluaisi niiden antavan summasta 40 prosenttia anteeksi.

Ukrainan hallitus on uhannut jättävänsä syyskuussa erääntyvät lyhennykset maksamatta, jos se ei saa vastentahtoisten velkojien kanssa sopua aikaan. Uutistoimisto Bloomberg kertoi, että joukkovelkakirjojen sopimusehtojen mukaan yhden erääntyvän pääoman tai korkojen maksamatta jättäminen yhdestä lainasta käynnistäisi yleisen maksukyvyttömyyden.

Jareskon matkustaessa kohti San Franciscoa taistelut itärintamalla jatkuivat. Yhteenotot Venäjän tukemien kapinallisten ja Ukrainan joukkojen välillä ovat olleet tällä viikolla kovimpia kuukausiin, vaikka helmikuussa Minskissä solmittu tulitauko on ollut koko ajan hatara.

Kapinallisten hyökkäyksen jälkeen Ukraina ilmoitti tiistaina tuoneensa itsepuolustussyistä tulitaukolinjan läheisyyteen raskasta aseistusta. Kapinallisten puolelta on ammuttu viime aikoina usein esimerkiksi Grad-raketinheittimillä.

"Kokonaistilanteen kehitys näyttää huolestuttavalta. Merkit ovat nyt sellaisia, että sodan puhkeaminen uudestaan on ajan kysymys. Tuntuu, että nyt tehdään tarkistusammuntoja", sanoo everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitokselta.

"Politiikan sarallahan ei ole menty eteenpäin."

Tutkimuslaitos Carnegie Europen vieraileva tutkija Ulrich Speck kuitenkin arvioi, että vielä on liian aikaista sanoa sodan olevan alkamassa uudestaan.

"Tähän asti Kreml on käyttänyt voimaa pelotellakseen länttä ja pysäyttääkseen uudistukset."

Hän huomauttaa, ettei tulitauon päätavoitteena ollut lopettaa taisteluita kokonaan, vaan yrittää jäädyttää konflikti idässä, jotta Ukrainalla olisi mahdollisuus keskittyä uudistuksiin. Niiden eteneminen tosin on epäselvää.

"Minsk II on paras saatavilla oleva vaihtoehto, kun huomioidaan se tosiasia, ettei kukaan lännessä halua taistelua Venäjän kanssa Ukrainan vuoksi tai tilanteen päätymistä sijaissotaan, joka voisi laajentua."

Venäjä kiistää olevansa osapuoli Itä-Ukrainan sodassa, vaikka Ukrainassa on jäänyt kiinni venäläissotilaita. Viime aikoina se on arvostellut Ukrainaa hitaudesta myöntää väliaikainen itsehallinto kapinallisalueille, kuten Minskissä sovittiin.

Viime vuoden huhtikuussa alkanut sota on tärkein syy Jareskon San Franciscon -matkaan, sillä sota on raunioittanut maan valmiiksi hauraan talouden.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on luvannut maalle noin 17 miljardin euron edestä hätälainoja, mutta rahoituksen yhtenä ehtona on velkojen uudelleenjärjestely, mistä Jaresko nyt siis neuvottelee.

Neuvotteluihin tuo lisäpainetta silloisen presidentin Viktor Janukovytšin joulukuussa 2013 Venäjältä neuvottelema laina, joka erääntyy joulukuussa. Venäjä antoi lainan ostamalla Irlannissa liikkeelle laskettuja joukkovelkakirjoja, joten Ukraina tulkitsee Venäjän yksityiseksi velkojaksi eikä julkiseksi. Venäjän mukaan kyse on julkisesta lainasta.

Tausta

Kapinalliset tulittavat raskailla aseilla

1. Minskissä sovittiin helmikuussa aselevosta Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä. Tällä viikolla kapinalliset ovat hallituksen mukaan tulittaneet rintamalinjan yli rajuimmin sitten helmikuun.

2. Maanantaina Ukraina kertoi torjuneensa 400 kapinallisen ja panssarivaunujen hyökkäyksen lähellä Starohnativkan kylää, joka sijaitsee 50 kilometriä Mariupolista pohjoiseen.

3. Minskin sopimuksen mukaan tykistöä ja raketteja ei saa tuoda rintamalinjan lähelle. Ukraina ilmoitti tiistaina käyttävänsä kaikkia aseitaan torjuakseen kapinallisten hyökkäyksen. Ukrainan mukaan kapinalliset ovat tulittaneet jatkuvasti raskailla aseilla.

4. Sopimuksen mukaan Venäjän vastaisen rajan pitäisi siirtyä hallituksen valvontaan tämän vuoden kuluessa, kun kapinallisalueille on myönnetty itsehallinto ja niillä on järjestetty paikallisvaalit. Itsehallinnon mahdollistava Ukrainan perustuslain muutos on kesken. Kapinalliset aikovat pitää lokakuussa ja marraskuussa vaalit, joita Ukraina ei tunnusta. Raja on yhä kapinallisten hallussa.

"Kiista kuulostaa tekniseltä, mutta ei ole", sanoo tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta Bofitista.

"IMF voi lainata rahaa maalle, joka ei ole maksanut yksityisen sektorin lainojaan, jos se kuitenkin neuvottelee niiden hoidosta, mutta ei maalle, joka on jättänyt maksamatta velkojaan julkiselle taholle."

IMF on taipumassa Venäjän kannalle, mikä on Ukrainalle sisäpoliittisesti hankalaa. Lisäksi sillä on vaikutusta lainojen uudelleenjärjestelyneuvotteluihin, sillä muiden velkojien on suostuttava isompiin leikkauksiin, kun Venäjän velkaan ei voida koskea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat