Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lomasaarilla on Kreikan akuutein kriisi

Ulkomaat
 
Karoliina Liimatainen Helsingin Sanomat

Kreikkaan on saapunut tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä meritse 124 000 siirtolaista, mikä on hätkähdyttävät 750 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on kuvaillut tilannetta humanitaariseksi kriisiksi talouskriisin sisällä.

Vastuu pakolaisista ei voi langeta vain Välimeren maille epäonnisen maantieteellisen sijainnin perusteella.

Täysin kartalla Tsipraskaan ei silti ole. Pääministeri kertoi viime viikolla tiedonannossaan puuttuvansa saarten vastaanottokeskusten ruuhkautumiseen, vaikka tosiasiassa tiloja ei ole edes olemassa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan koko Kreikassa virallisia vastaanottopaikkoja on vain noin parille tuhannelle. Esimerkiksi Kosin saarella niitä ei ole lainkaan, vaan pakolaiset yöpyvät hylätyissä rakennuksissa ja puistoissa.

Vaikka EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontex onkin lähettänyt apua, suurin osa saarten kriisinhoidosta on paikallispoliisin ja rannikkovartioston harteilla. Heillä ei ole ammattitaitoa tai resursseja kriisin ratkomiseen.

Jännitteet Kosilla olivat ilmeisiä jo heinäkuun puolivälissä vieraillessani vanhaan hotelliin kyhätyssä leirissä.

Ahtaissa ja saastaisissa oloissa elävät siirtolaiset kinastelivat keskenään samalla, kun katkeruus paikallisia viranomaisia kohtaan kasvoi. Moni väitti rannikkovartioston jättävän saarille saapuvat kumiveneet mieluiten uppoamaan.

Epäluottamus johti maanantaina väkivaltaisuuksiin, kun poliisi yritti ohjata siirtolaisia urheilustadionille rekisteröitymistä varten.

EU:hun uhkaa nousta lisää epäinhimillisiä pakolaisleirejä, joissa kytee kapinahenki. EU-maiden pitää pistää lyhytnäköinen oman edun tavoittelu syrjään, lisätä Frontexin resursseja merkittävästi ja rakentaa siirtolaisille valvottuja reittejä, joiden kautta henkensä uhalla paenneet pääsevät laillisesti ja nopeasti kiinni uuteen elämään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat