Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julian Assange vapautuu seksuaalirikosepäilyistä Ruotsissa

Osa riitaisan oikeusprosessin rikosepäilyistä vanhenee. Jäljelle jää edelleen epäily raiskauksesta.

Ulkomaat
 

Tietovuotosivusto Wikileaksin perustaja Julian Assange on vapautumassa seksuaalirikosepäilyistä Ruotsissa. Riitaisa oikeusprosessi on kestänyt viisi vuotta, ja nyt osa rikosepäilyistä vanhenee.

Assangea on epäilty Ruotsissa todennäköisin syin raiskauksesta, seksuaalisesta häirinnästä sekä pakottamisesta sukupuoliyhteyteen. Tekojen epäillään tapahtuneen Tukholmassa 2010. Asianomistajina on kaksi naista.

Ensimmäiset rikosepäilyistä vanhenivat torstaina ja yhden on määrä vanhentua ensi viikon tiistaina. Voimaan jää vielä raiskausepäily, joka vanhenee vuonna 2020.

Asianomistajana on vastedes enää toinen naisista.

"Tunnelmat ovat ristiriitaiset. Toisaalta asianomistaja olisi halunnut, että Assange joutuisi oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. Toisaalta hän haluaa jättää kaiken sen taaksensa", sanoo toisen naisen asianajaja Claes Borgström uutistoimisto TT:lle.

Tapaus on herättänyt Ruotsissa paljon huomiota. Yksi keskeinen kiistanaihe on ollut, olisiko Assangea pitänyt kuulustella Lontoossa. Ecuador on myöntänyt Assangelle turvapaikan ja hän on istunut maan suurlähetystössä Lontoossa vuodesta 2012.

Assange on kertonut pelkäävänsä luovutusta Yhdysvaltoihin Wikileaks-vuotoa koskevien tutkimusten takia. Ruotsilla on luovutussopimus Yhdysvaltojen kanssa. Assangea ei tästä syystä ole saatu kuulusteltavaksi Ruotsiin, eikä syyttäjä ole matkustanut Lontooseen.

Hiljattain syyttäjä kuitenkin ilmoitti, että se yrittää nyt saada kuulustelut onnistumaan Lontoossa, mihin Assange on suhtautunut myönteisesti. Tämä ei ole toistaiseksi toteutunut Ruotsin ja Ecuadorin erimielisyyksien takia.

Assangen asianajaja Thomas Olsson katsoo, etteivät vanhenevat epäilyt olisi koskaan johtaneet syytteeseen.

"Käsityksemme on, että tämä tutkinta olisi pitänyt lakkauttaa jo kauan sitten, sillä todisteita on vähän. Siksi on valitettavaa, että on pitänyt odottaa epäilysten raukeamista", hän sanoo TT:lle.

Syyttäjä Marianne Ny toteaa tiedotteessa, että raiskausepäilyn tutkinta jatkuu. Muiden tapausten tutkinta lopetetaan.

"Julian Assange on valinnut pysytellä oikeuden tavoittamattomissa pakenemalla Ecuadorin lähetystöön. Nyt kun epäilyt vanhenevat osan tapauksista kohdalla, on minun pakko lopettaa tutkinta niiltä osin. Se tarkoittaa, että tapahtumien tutkinta jää kesken, sillä epäiltyä ei ole voitu kuulla, mikä on mielestäni valitettavaa", hän kirjoittaa.

Hän toteaa myös edelleen toivovansa, että kuulustelut Lontoossa saadaan onnistumaan.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat